- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Δ.Τ.
ΕΣΗΕΑ: το επτάωρο και άλλα θεσμικά ζητήματα
Πολλά ζητήματα εκκρεμούν εδώ και χρόνια στον εργασιακό χώρο των δημοσιογράφων και πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση την αξιοπρέπεια και τον κώδικα δεοντολογίας του λειτουργήματος της ενημέρωσης.
Το ζήτημα των ωρών εργασίας των "εσωτερικών συντακτών" στα δημόσια ΜΜΕ, αν θα εργάζονται δηλαδή επτά ώρες αντί για έξι (που κάποτε ήταν και πέντε) δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι η δραστηριότητα των συνδικαλιστών πρωτίστως, λόγω μεγέθους, της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι όταν πρέπει να υποστηρίξουν με δυναμισμό τα δίκαια του επαγγέλματος είτε ποιούν την νήσσαν είτε περί άλλων τυρβάζουν.
Ας θυμίσουμε ότι ο κλάδος είναι ο μοναδικός που δεν παίρνει επίδομα πτυχίου το οποίο οι συνδικαλιστές δεν έχουν ποτέ διεκδικήσει ουσιαστικά. Πριν από δέκα χρόνια που θέσαμε το θέμα στον τότε πρόεδρο, Πάνο Σόμπολο, μας απάντησε ότι "το ζητήσαμε αλλά δεν μας το έδωσαν!".
Αστεία πράγματα δηλαδή. Ζητήσαμε το επίδομα πτυχίου που έχουν κατοχυρώσει όλοι οι κλάδοι εργαζομένων, ένα επίδομα που δεν τόλμησε να καταργήσει ούτε η Τρόικα, αλλά περιμέναμε τους βαρωνους των ΜΜΕ να μας το δώσουν από συμπόνοια.
Μήπως κάναμε κάποια απεργία γι αυτό το δικαίωμά μας; Μήπως όταν πετσόκοβαν τους μισθούς μας οι τροϊκανοί ζητήσαμε το επίδομα πτυχίου για να τους φέρουμε σε δύσκολη θέση; Ποτέ.
Στο παρακάτω δημοσίευμα αναφέρεται ότι μέχρι τον Ιούνιο η ΕΣΗΕΑ έχει αποδεχθεί να μη γίνει καμία συζήτηση για μισθολογικά θέματα, αλλά τώρα καλείται να συμφωνήσει για την επτάωρη εργασία στα δημόσια ΜΜΕ.
Όμως, το ωράριο εργασίας και τα μισθολογικά θέματα είναι αλληλένδετα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόλις υπογραφείσα σύμβαση στον τραπεζικό τομέα μετέβαλε κατά μισή ώρα υπέρ των εργαζομένων το ωράριο εργασίας.
Επομένως, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ δεν νοείται να διασπάσει τη διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά και θεσμικά θέματα από το ωράριο εργασίας.
Το επίδομα πτυχίου είναι ένα από τα εκκρεμή ζητήματα του δημοσιογραφικού κλάδου το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να "ξεχαστεί" από τους καρεκλοκένταυρους. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά και εξόχως σημαντικά θεσμικά θέματα, όπως είναι η διαπλοκή δημοσιογράφων με την κομματοκρατία που πρέπει να ρυθμιστούν επειγόντως (βλέπε: Η δημοσιογραφία αιχμάλωτη βαρόνων και κομματοκρατίας) για τα οποία θα επανέλθουμε.
Ακολουθεί το δημοσίευμα από τις "Τυπολογίες" για το επτάωρο:
Πάμε για επτάωρη εργασία
Ένα ακόμη κεκτημένο για τους λεγόμενους «εσωτερικούς συντάκτες» στα ΜΜΕ φαίνεται πως οδεύει προς κατάργηση. Η εξάωρη κατοχυρωμένη εργασία για τους δημοσιογράφους που εργάζονται εσωτερικοί στα Μέσα του Δημοσίου (ΕΡΤ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δημοτικά ΜΜΕ), η οποία ήταν οδηγός και για την εργασία στα ιδιωτικά ΜΜΕ εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπεται να γίνει επτάωρη με τη νέα σύμβαση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και συζητά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Να σημειωθεί πως το σχέδιο της σύμβασης που συζητείται εδώ και οκτώ μήνες έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις, κυρίως γιατί το προεδρείο της Ένωσης Συντακτών έχει αποδεχθεί πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για μισθολογικά θέματα, τα οποία καθορίζει η γνωστή κοινή υπουργική απόφαση και η οποία παρατάθηκε ως τον Ιούνιο του 2019. Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου θέλουν να κλείσει το ζήτημα της υπογραφής της νέας σύμβασης για τα δημόσια ΜΜΕ με την ΕΣΗΕΑ πριν από τον Ιούνιο για να μην τεθούν μισθολογικά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ φέρεται να αποδέχεται την απαίτηση του υπουργείου να καθιερωθεί επτάωρη εργασία για τους εσωτερικούς συντάκτες. Δεν έγινε ωστόσο αποδεκτή η πρότασή της να περιληφθούν στη σύμβαση τα επιδόματα γάμου και πτυχίου με το επιχείρημα πως αυτά είναι… μισθολογικά! Εκτιμάται ότι αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποδεχθεί να υπογράψει τη σύμβαση μόνο με τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ένωση Συντακτών, θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα επειδή σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ έχουν ξεπαγώσει τα κλιμάκια προϋπηρεσίας για όλους τους εργαζόμενους, εκτός από τους δημοσιογράφους.