- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Δ.Τ.
ΕΣΗΕΑ 2005: Οι εκλογές των 11 «σταυρών»
Όπως κάθε φορά, κάθε δύο χρόνια, τα τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ -σήμερα, περίπου, 4.100- ψηφίζουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο ΔΣ, την εξελεγκτική επιτροπή, τα πειθαρχικά, στο Μικτό Συμβούλιο, με την ελπίδα για ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο.
Όπως κάθε φορά, οι παρατάξεις, την τελευταία ώρα θυμούνται τους πολλούς ξεχασμένους μεροκαματιάρηδες που στο μεταξύ παλεύουν με την αμείλικτη αγορά της ενημέρωσης για την επαγγελματική τους επιβίωση.
Την τελευταία ώρα, οι παραινέσεις για ψήφο στη «μαχόμενη δημοσιογραφία», για τη «δημοσιογραφία στην πρώτη σελίδα» και τα λοιπά, δίνουν και παίρνουν.
Συνήθως, ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων αποτελείται από τα ίδια γνωστά άτομα που έχουν «δοκιμαστεί» με πολυετείς θητείες στα συνδικαλιστικά, πλαισιωμένα με ονόματα γαρνιτούρες της τελευταίας στιγμής που καλύπτουν πολλά «μαγαζιά» για να ενισχυθεί ο πολυσυλλεκτισμός.
Τα προγράμματα, όπως συμβαίνει και με τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων, προπαγανδίζουν πολλές προσδοκίες, αλλά δεν προτείνουν συγκεκριμένους και σαφείς τρόπους για την επίτευξη των στόχων.
Η χαμένη τιμή του Έλληνα δημοσιογράφου είναι γεγονός και, πολλοί από τους υποψηφίους-ιδιαίτερα οι «δοκιμασμένοι»-, έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την κατάσταση και θα εξακολουθήσουν να έχουν, αν εκλεγούν, αφού οι αντιλήψεις τους δεν συμβαδίζουν με το ρυθμό της εποχής.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, είναι «παθητικοί» εκλογείς που ενεργοποιούνται μία φορά κάθε δύο χρόνια και επί της ουσίας δεν ψηφίζουν προγράμματα, γιατί δεν τα γνωρίζουν καλά-καλά, αλλά γνωστούς και φίλους.
Φέτος, μάλιστα, θα έχουν την «πολυτέλεια» να βάλουν στα παραταξιακά ψηφοδέλτια μέχρι και 11 «σταυρούς» για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ.
Έτσι, μάλλον, δεν θα μείνει παραπονούμενος κανένας!!!
ΥΓ) Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα είναι η κατοχύρωσή του απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας (ιδιώτες-κράτος). Όσο δεν υπάρχει κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δηλαδή συγκεκριμένα προσόντα για να μπορεί να το ασκήσει κάποιος, η εργοδοσία θα ορίζει όποιον θέλει για δημοσιογράφο. Και ο δημοσιογράφος που θέλει η εργοδοσία είναι ο μη κατοχυρωμένος, υποταγμένος δημοσιογράφος, αυτός που θα φοβάται να «μιλήσει» όπως του «μιλάνε» τα γεγονότα και όπως περιμένει η Κοινή Γνώμη. Η μη θεσμική κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος αποτελεί την κερκόπορτα της εργασιακής απορρύθμισης, δηλαδή ένα θανατηφόρο όπλο στα χέρια των αφεντικών, μια διαρκή προσβολή για την αξιοπρέπεια του έλληνα δημοσιογράφου.
----------------------------------------------------------
Συνάδελφοι,
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ
8 & 9 Ιουνίου 2005
Για την εκλογή:
• Μελών Διοικητικού Συμβουλίου
(έως 11 ψήφοι)
• Μελών Εξελεγκτικής Επιτροπής
(έως 3 ψήφοι)
• Πειθαρχικών Συμβουλίων
(έως 5 ψήφοι)
• Εκπροσώπων στο Μικτό Συμβούλιο
Και για την έγκριση οικονομικού απολογισμού, πεπραγμένων και παροχή εξουσιοδότησης καταγγελίας συμβάσεων και απεργίας.
ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ
Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ