A+ A A-

Η ΕΣΗΕΑ για τις παραιτήσεις στον ΕΔΟΕΑΠ

 

Απάντηση στην επιστολή παραίτησης της προέδρου και των τεσσάρων μελών του ΕΔΟΕΑΠ που προκάλεσαν αιφνιδιαστικές εκλογές στον οργανισμό έδωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την επιστολή που ακολουθεί.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μπορεί να δέχεται έντονη κριτική για πολλά λάθη και παραλείψεις, αλλά στην περίπτωση των χειρισμών που αφορούν στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, την ευθύνη την είχε η κυρία Σπανοπούλου και τα άλλα μέλη του ΔΣ του ασφαλιστικού Ταμείου.

Έτσι, οι δικαιολογίες των παραιτηθέντων με πρωτοστατούσα την "όλα τα σφάζω", Ελένη Σπανοπούλου, η οποία μετά την μείωση των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ, προσπαθεί διακαώς να μοιραστεί τα λάθη της εμπλέκοντας με κάθε τρόπο και την ΕΣΗΕΑ, πέφτουν στο κενό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ:

 

15 Φεβρουαρίου 2013

"Με απολύτως ξεκάθαρη θέση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επεσήμανε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, τα προβλήματα και τις ευθύνες, που ανέκυψαν με αφορμή το χειρισμό των αποθεματικών και των οικονομικών του ΕΔΟΕΑΠ αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα, αλλά και κατά την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης και σε ανακοίνωσή του απαιτούσε και απαιτεί την άμεση και πλήρη εκκαθάριση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι η διοίκηση του Οργανισμού είναι υπόλογη για τους δικούς της χειρισμούς και όφειλε να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 23 ης Ιουνίου 2012. Ζητούσε ακόμη:

  1. Να κινήσει, παράλληλα με την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα, τις διαδικασίες για την άμεση πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα με όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ώστε να έρθουν όλα στο φως,
  2. Τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, καθώς και
  3. Την άμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, επειδή, εκτός των άλλων, είναι αυθαίρετες, άδικες και πλήρως αντικαταστατικές.

Καλούσε δε τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά τη Γενική Συνέλευση, να αναλάβουν χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή τις ευθύνες τους απέναντι στις εξελίξεις, τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους και να παραιτηθούν, όπως η ίδια η συνέλευση ζήτησε.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έχει καταγγείλει την προσπάθεια της Προέδρου του Οργανισμού, η οποία με δηλώσεις, συνεντεύξεις και αναληθείς ισχυρισμούς όλο αυτόν τον καιρό στοχοποιούσε μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για να αποποιηθεί τις ευθύνες της για όσα οι ασφαλισμένοι της καταμαρτυρούν. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της διοίκησης, με τις επιλεκτικές συναντήσεις της Προέδρου με ομάδες εργαζομένων και την αποστολή χιλιάδων sms , με αποκορύφωμα το προχθεσινό μήνυμα, με το οποίο επιρρίπτει αναφανδόν στην ΕΣΗΕΑ την ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί στον ΕΔΟΕΑΠ, προσπαθώντας να αποσείσει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες διαχείρισης, δεν ξεγελούν κανέναν.

Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται σε ποιές επικίνδυνες ατραπούς έχει οδηγήσει η ίδια το Ταμείο και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των μετόχων-μελών και όσα περιλαμβάνονται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

Αναρωτιόμαστε δε, εφόσον το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ είχε αποφασίσει και είχε και τη σύμφωνη γνώμη των τριών άλλων Ενώσεων του Οργανισμού, γιατί δεν προχώρησε σε διαχειριστικό έλεγχο, καθώς η εκπεφρασμένη θέση της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή ήταν η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου με δικαστικές εγγυήσεις.

Άλλωστε στην ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ στις 28 Ιουνίου 2012 ρητά αναφερόταν ότι: «Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του ελεγκτικού πορίσματος, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, με την παράδοση του πορίσματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ δεσμεύεται ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης. Επιθυμία όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι εκλογές να διεξαχθούν εντός του Σεπτεμβρίου 2012».

Η υποβολή παραίτησης των μελών μετά από τόσους μήνες, παρά τις πιέσεις του κλάδου και τη δεδηλωμένη εξαγγελία παραιτήσεως από μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και την ίδια την Πρόεδρο του Οργανισμού προκαλεί απορία. Τα επιχειρήματα της παραίτησης δεν πείθουν κανέναν. Τι συνέβη, λοιπόν, και δεν είχαμε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2012, όπως το ίδιο το Δ.Σ. είχε προαναγγείλλει;

Τα παραιτηθέντα μέλη από τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιθυμούν τώρα την προσφυγή στην κάλπη με περιορισμένο εκλογικό σώμα, καθώς δεν θα υπάρχει η ίδια προσέλευση, που θα υπήρχε στις κοινές αρχαιρεσίες για την ταυτόχρονη εκλογή νέων διοικήσεων σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ την άνοιξη.

Στόχος της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ είναι να μην αντιμετωπίσει τον κλάδο σε Γενική Συνέλευση και να αποφύγει την κριτική και την κατακραυγή για τις τεράστιες ευθύνες, που έχει επωμισθεί. Αυτό φοβάται και αυτό τρέμει και προσπαθεί να το αποφύγει με υπεκφυγές και πρακτικές δημοσίων σχέσεων.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα πάψει να υπερασπίζεται τα κεκτημένα, το αυτοδιαχείριστο του Ταμείου μας και να αγωνίζεται με κάθε νόμιμο μέσο για τον καταλογισμό των ευθυνών, εκεί που πράγματι ανήκουν.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ


"Δεν είναι καιροί για παιχνίδια

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση των πέντε μελών της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (που εκ των πραγμάτων  θέτει σε κινδύνους  τον Οργανισμό), το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κλήθηκε να αναλάβει τη δική του μεγάλη ευθύνη. Να αποκλείσει, δηλαδή, το οποιοδήποτε ενδεχόμενο διορισμού διοίκησης στον ΕΔΟΕΑΠ (από τους γνωστούς κύκλους που επιθυμούν την κατάργησή του), ενδεχόμενο που θα άνοιγε την πόρτα σε σαρωτικές, αρνητικές εξελίξεις στο Ταμείο μας.

Μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο, ήταν ο ορισμός εκλογών -μαζί με τις άλλες τρεις Ενώσεις (τα μέλη των οποίων ασφαλίζονται στον Οργανισμό)- με σεβασμό στις σαφείς προθεσμίες και τις διατάξεις του καταστατικού και του νόμου, ώστε να υπάρξει νέα εκλεγμένη διοίκηση στον ΕΔΟΕΑΠ. Ασφαλώς τα ζητήματα καταλογισμού των ευθυνών για τα πεπραγμένα της μέχρι χθες διοίκησης του Οργανισμού, είναι υπαρκτά και η συζήτηση αυτή ήδη πραγματοποιείται και παραμένει ανοιχτή σε ολόκληρο τον κλάδο. Χωρίς όμως, να δοθούν τα προσχήματα στη μνημονιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ΕΔΟΕΑΠ.

Δυστυχώς, σημαντικό τμήμα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προτίμησε να συνεχίσει τα πολύωρα μικροπολιτικά και μικρονοϊκά παιχνίδια εξουσίας, εμποδίζοντας -σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις που συγκάλεσα ώστε να προλάβω τις καταστατικές προθεσμίες- να προκύψει μια καθαρή λύση.

Καλώ όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να καταλάβουν έστω και την υστάτη ώρα τις ευθύνες τους και να επιτρέψουν στην Ενωση να πράξει το στοιχειώδες καταστατικό της καθήκον για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ."ΥΓ) Κατώτερη των περιστάσεων, "ύπουλη"  και τυχοδιωκτική συμπεριφορά αποδεικνύεται η αιφνιδιαστική παραίτηση της κυρίας Σπανοπούλου και των τεσσάρων μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που προκάλεσαν εκλογές-"ξεπέταγμα", σε περίοδο ζωτικής σημασίας για το μέλλον του οργανισμού.
Σκεπτόμενοι το προσωπικό συμφέρον, προετοίμαζαν εδώ και καιρό την εκκωφαντική έξοδό τους για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των μετόχων-μελών, αφού πρώτα επιδόθηκαν σε χειρονομίες φιλανθρωπίας μοιράζοντας χρήματα με ρουσφετολογική νοοτροπία.
Όμως, "ο ένοχος με σπόγγο δεν σβήνεται".
Οι όποιες ευθύνες υπάρχουν δεν μπορεί να κρυφτούν κάτω από το χειροποίητο χαλί που υφαίνει με ταχυδακτυλουργικό τρόπο τους τελευταίους μήνες η αμφιλεγόμενη και αμφισβητημένη πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ.
Για το δυσοίωνο αύριο του οργανισμού θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ τα οποία, δυστυχώς, σπανίως βρήκαν το θάρρος να αντισταθούν σε τακτικισμούς και παλαιοκομματικές μεθόδους.