A+ A A-

Η ΕΡΤ πεδίο αντιπαράθεσης του νέου δικομματισμού

Όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα πολλά ντέρμπι της μονομαχίας του νέου δικομματισμού (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, θα διεξαχθούν στο γήπεδο ή πέριξ του γηπέδου της ΕΡΤ. 

Ήδη η ακραία πόλωση άρχισε χθες με την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποσύρει τους βουλευτές και τα στελέχη της από τις εκπομπες της ΔημόσιαςΤηλεόρασης, λόγω της "χειραγώγησης" που υφίσταται από την κυβέρνηση, οπως ανακοίνωσε.

Αιτία της ακραίας γαλάζιας αντίδρασης η εκπομπή σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας "Δεύτερη Ματιά" και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας ο οποίος είχε σχολιάσει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι ήταν  σαν να ακούνε "θεωρητικό του φασισμού". 

Ακολουθώντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, η ΝΔ ενεργεί σπασμωδικά με μια κίνηση που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον αντίπαλό της στη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει μέσα στο γήπεδό του, αν πραγματικά πιστεύει πως έχει δίκιο.

Δυστυχώς όμως τέτοιες κινήσεις πέραν του ότι δεν είναι τίποτα άλλο από φωτοβολίδες όταν δεν γίνονται στον σωστό χρόνο, φανερώνουν έλλειψη στρατηγικής και έλλειψη ηγετικής ικανότητας.

Η "ηθικολογία" της ΝΔ και του αρχηγού της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης δεν πείθει κανένα, δεδομένου ότι είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία της παράταξής του. 

Η ΝΔ είναι η παράταξη που έκλεισε εν μία νυκτί την ΕΡΤ και αποπειράθηκε να την αντικαταστήσει με "σικέ" μορφώματα τύπου ΝΕΡΙΤ, όχι για να την καθαρίσει από τις αμαρτίες της, αλλά για να την μετατρέψει σε δικό της εργαλείο.

Η συμπεριφορά του αρχηγού της ΝΔ που εκτός από το εμπάργκο που επέβαλε στα στελέχη του κόμματός του, απαιτεί από την ΕΡΤ να μην αναφέρεται στη ΝΔ παρά μόνο στις δραστηριότητες του ίδιου, είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Αποκαλύπτει αδυναμία και βίτσιο ενός κακομαθημένου βουτηρόπαιδου. Δηλαδή αν η ΝΔ ανακοινώσει ότι τάσσεται κατά της καταδίκης του Ούγγρου ξενόφοβου εθνικιστή πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΡΤ δεν πρέπει να το προβάλλει; Τι ζητάει δηλαδή ο υποψήφος επόμενος πρωθυπουργός; Να χειραγωγήσει και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τη Δημόσια Τηλεόραση;

Δυστυχώς, ούτε η στοιχειώδης λογική δεν χαρακτηρίζει την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Ακολουθώντας τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ουρά του και βέβαια απογοητεύει κάθε έντιμο πολίτη που ελπίζει στη συμβολή του για αναβάθμιση της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Η λερωμένη δημοσιογραφική φωλιά της ΝΔ αντί να δίνει διαλέξεις και μαθήματα περί πλουραλισμού και ελευθερίας της έκφρασης, θα έπρεπε - αν τολμάει - να αποδεχθεί και να συμβάλλει στην κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που παραμένει διαρκώς έρμαιο των μιντιαρχών στον ιδιωτικό τομέα και των κυβερνήσεων στα δημόσια ΜΜΕ.

Όμως κάτι τέτοιο την ξεπερνάει... Ως κόμμα εξουσίας έχει κάθε λόγο να νέμεται την αυθαιρεσία που προσφέρει το "αυτορυθμιζόμενο" τοπίο των θλιβερών διαπλεκόμενων ΜΜΕ της χώρας μας...

ΥΓ) Η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για το σχόλιο του Σωτήρη Καψώχα και  η παραπομπή του στα αρμόδια όργανα, είναι για την τιμή των όπλων.

Πρόκειται για μια "αλλήθωρη" απόφαση, αμφιλεγόμενη όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, η οποία παραβλέπει ή κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει γύρω της, όπου πλήθος δημοσιογράφων μελών της και μη μελών της παραβιάζουν καθημερινά κάθε έννοια δεοντολογίας (Οι προδοσίες, οι προδότες, οι εκτελέσεις, η απώλεια ελληνικών εδαφών (!) και η πατριδοκαπηλία πάνε σύννεφο...).

Επιλεκτικά ως Πόντιος Πιλάτος, για να κρατήσει ίσες αποστάσεις, δημοσιεύει μια ανακοίνωση και νομίζει ότι έτσι κάνει το χρέος της, οταν κλείνει τα μάτια σε όργια παραπληροφόρησης, ενώ όταν τιμωρούν τα Πειθαρχικά Συμβούλια επιβάλλουν ποινές που "χαϊδεύουν" τους διάφορους Πορτοσάλτε κατ' εξακολούθησιν παραβάτες... 

 

ΥΓ2) Η λάθος απόφαση του αρχηγού της ΝΔ για γενικό εμπάργκο προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ που δεν επιιθυμούν να γίνονται κάθε φορά θύματα "μαζί με τα ξερά" και να εμπλέκονται σε κάθε λογής πολιτικά παιχνίδια:

"Έχουμε αναφερθεί – μόλις την Πέμπτη – στις μεγάλες ευθύνες της Διοίκησης της ΕΡΤ για την κατάσταση της εταιρίας αλλά και για την “ ποιότητα” μέρους του ενημερωτικού ( τηλεοπτικού ιδιαίτερα ) προγράμματος.

Οι πολιτικές ευθύνες όσων την τοποθέτησαν και την ανέχονται είναι αυταπόδεικτες και τεράστιες.

Είναι, επίσης , προφανές ότι στη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος καθένας/-μία φέρει την τελική ευθύνη για τη βαρύτητα και εγκυρότητα των πληροφοριών και των σχολίων του και η Διοίκηση από την πλευρά της κρίνει εκ του αποτελέσματος.

Ως, εκ τούτου, είναι εύλογες οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα, μετά τη χθεσινή απαράδεκτη και πέραν κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρέμβαση δημοσιογράφου- εξωτερικού συνεργάτη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, αντί να επικεντρώσει την αντίδρασή της στο συγκεκριμένο, απαιτώντας όσα μπορούσε να απαιτήσει, επέλεξε να κηρύξει γενικευμένο εμπάργκο στην ΕΡΤ.

Εν ολίγοις, ¨μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά”.

Υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κάνουν ευσυνείδητα και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας τη δουλειά μας.

Όπως υπάρχουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που κάνουν το ίδιο στις δικές τους ειδικότητες.

Με το εμπάργκο τιμωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αφού, εκτός των άλλων, εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους και τελικά για άλλη μια φορά γίνονται “σάκκος του μποξ”.

ΜΑΡΙΑ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ, εκπρόσωπος δημοσιογράφων ΕΡΤ στο ραδιόφωνο και τα πολυμέσα.