A+ A A-

Έκλεισαν την ΕΡΤ! Μεγάλη συμπαράσταση για την επαναλειτουργία της!

Δες ζωντανά την ΕΡΤ (http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html)


Υπακούοντας στις επιταγές της Τρόικας για μείωση του Δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει, μεταξύ άλλων, την ΕΡΤ ταράζοντας τα νερά στον ταλαιπωρημένο χώρο των ΜΜΕ και της εργασίας, γενικότερα.

Ο "ξαφνικός θάνατος" της ΕΡΤ, ήταν ο εκκωφαντικός προειδοποιητικός ήχος για την αποφασιστικότητα της πλειοψηφίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον "εξορθολογισμό" της κρατικής μηχανής, σύμφωνα με τα δεδομένα της μνημονιακής πραγματικότητας, αλλά και προς το ίδιον κομματικό συμφέρον της.

Η νεοδημοκρατική πλειοψηφία στην τρικομματική κυβέρνηση, παίρνει το "παιχνίδι" πάνω της με αποφάσεις που προβάλλονται, επικοινωνιακά τουλάχιστον από τους άλλους εταίρους ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ως μονομερείς, επειδή έτσι την συμφέρει κομματικά.

Πιθανώς θέλει να ξαναστήσει την ΕΡΤ με το δικό της τρόπο για να έχει ουσιαστικό έλεγχο σπάζοντας  κάποια στεγανά που ακόμη ανθίστανται και ανήκουν σε αλλότριες δυνάμεις.

Αν ενδιαφέρεται μόνο για τον "εξορθολογισμό" τότε γιατί να μην βρίσκεται σε κίνδυνο και το κανάλι της Βουλής, η ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας-Γενικής Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης), αλλά και το μικρής επιχορήγησης και αιωνόβιας λειτουργίας ΑΠΕ-ΜΠΕ;

Ο χρόνος θα δείξει τις προθέσεις του καθένα: και της νεοδημοκρατικής πλειοψηφίας, αλλά και των άλλων δύο εταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ (αν και είχε συζητηθεί δημοσίως τελευταία) προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από όλες τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες όμως ως συνήθως τρέχουν πίσω από τα γεγονότα και ελάχιστα πράττουν όταν πρέπει για τη θεσμική ενδυνάμωση του Δημόσιου τομέα.

Όσο υπάρχει χρήμα όλοι βολεύονται με το να βολεύουν τα "δικά τους παιδιά", αδιαφορώντας για την ποιότητα και το αξιοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των δημόσιων οργανισμών.

Με εξυπηρετήσεις ημετέρων στελεχών και διορισμένους διευθυντάδες οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ξεπερνούν την μετριότητα και βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης για εκτελούν ρουσφετολογικές εντολές, οι κυβερνήτες οδήγησαν το Δημόσιο στην πτώχευση.

Τώρα τρέχουν να ξεχρεώσουν, αλλά κατά την πάγια τακτική τους χωρίς πρόγραμμα, βάλοντας επί δικαίων και αδίκων.

Η ειρωνία είναι ότι την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ τη χρεώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος κάποτε θήτευσε στην αρχή της καριέρας του στη Δημόσια τηλεόραση (ρουσφετολογικά λόγω μπαμπά βουλευτή) και ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε αντιταχθεί σθεναρά στο λουκέτο.

Όμως αυτά έχει η πολιτική. Η δόξα και η ξεφτίλα πάνε χέρι-χέρι...

 

ΥΓ) Στο μεταξύ συγκλονιστική υπήρξε η συμπαράσταση του κόσμου υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ και της συνέχειας της λειτουργίας της με διαρκή διαμαρτυρία και συγκεντρώσεις στον προαύλιο χώρο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής οι οποίες μεταδίδονταν απευθείας μέσω EBU, στέλνοντας μήνυμα εναντίον του αυταρχισμού και της πρωτοφανούς απόφασης της κυβέρνησης που σόκαρε διεθνώς το χώρο των ΜΜΕ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.

Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
Κι αυτό τελειώνει σήμερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο.

Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.

Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια.
Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.

Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.

Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.

Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.

Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.
Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.

Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές.
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση.
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

 

Η "περιουσία" της ΕΡΤ

 

Περίπου 3000 εργαζόμενοι, κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ορχήστρες, έντυπα μέσα και ιστοσελίδες συνθέτουν το οικοδόμημα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Σε περίπου 3.000 εργαζόμενους ανέρχεται αυτή τη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Τηλεόρασης, με κόστος μισθοδοσίας που κυμαίνεται για φέτος σε 92 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2013 φθάνει τα 205,4 εκατ. ευρώ.

Το ανταποδοτικό τέλος, που εισπράττει η δημόσια τηλεόραση είναι 290 εκατ. ευρώ ετησίως, αναλογικά δηλαδή αντιστοιχούν σε 50 ευρώ από κάθε νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα η ΕΡΤ διαθέτει:


• Πέντε κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό)

• Επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα: 91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8 ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας [στα βραχέα σε όλο τον κόσμο]).

• Τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο)

• 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα

• Δυο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία)

• Μια έντυπη έκδοση, η «Ραδιοτηλεόραση», ένα διαδικτυακό τόπο www.ert.gr, το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο της archives.ert.gr.

 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

 

Η ΠΟΕΣΥ εξήγγειλε εξάωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Σε εξώδικό της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει:

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Της ομοσπονδίας με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών» (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ακαδημίας, αριθμός 20 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1. Την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.) που εδρεύει στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, οδός Μαρίνου Αντύπα 41-45, και εκπροσωπείται νόμιμα.

2. Την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.Τ.Η.Σ.Ε.Ε.) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αρ. 10, και εκπροσωπείται νόμιμα.

3. Την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οδός Μητροπόλεως 34 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αποφάσισε την κήρυξη 6ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας για σήμερα Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 από ώρα 19:00 έως 01:00 της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2013, όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας, αντιδρώντας στο παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής καλείται να κοινοποιήσει νόμιμα την παρούσα προς τον κάθε ένα από αυτούς, προς τους οποίους απευθύνεται, που εδρεύουν στην Αττική και εκπροσωπούνται νόμιμα για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την, ολόκληρη στις εκθέσεις επίδοσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ.)

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Σαββίδης Δημήτρης Κουμπιάς

24ΩΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

12 Ιουνίου 2013

Μετά την πραξικοπηματική, σκοταδιστική και βάρβαρη παρέμβαση της τρικομματικής κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ αποφάσισαν διαρκή απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Η απεργία σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΓΓΕ-ΓΓΕ, αρχίζει από τις 6:00 το πρωί, σήμερα, Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013.

Η απεργία σε όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά, αρχίζει από τις 6:00 το πρωί, της Πέμπτης, 13 Ιουνίου 2013.

Από την απεργία θα εξαιρεθούν τα μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση.

Τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ περιφρουρούν οι εργαζόμενοι της ενημέρωσης και οι απεργιακές επιτροπές.

Σήμερα, Τετάρτη, στις δώδεκα το μεσημέρι, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το λαό στην κορύφωση της απεργιακής συγκέντρωσης, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ