- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Σχολιαστής
Η ΕΣΗΕΑ και τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ
Μεγάλος ντόρος άρχισε να γίνεται μετά την κόντρα Καμμένου-Κοτζιά με αφορμή τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.
Η επίθεση Καμμένου στον πρώην ΥΠΕΞ μοιάζει εντελώς παράλογη, αφού ο Νίκος Κοτζιάς είναι, όπως γράφτηκε, ο μοναδικός υπουργός εξωτερικών που έχει νομοθετήσει από το 2017 τον έλεγχο της Βουλής στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου.
Από τη στιγμή που υπάρχει ο έλεγχος και μάλιστα με πρωτοβουλία Κοτζιά, τότε τι νόημα είχε η επίθεση Καμμένου στον πρώην υπουργό, όταν μάλιστα ο ίδιος διαχειρίζεται απροσδιόριστα μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που διευθύνει;
Παράλογες ιστορίες που μόνο στο γήπεδο της πολιτικής μπορεί να συναντήσει κανείς καθώς όπως είχε πει ο αείμνηστος εθνάρχης της Δεξιάς παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής: «στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και γίνονται πράγματα που δεν λέγονται».
Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση, μόνο αν ο νόμος για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων είναι διάτρητος και δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, θα είχε νόημα η επίθεση Καμμένου. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι αυτό που λέμε πολιτικάντικος τακτικισμός.
Εκείνο που είναι λυπηρό και αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο του πολιτικού συστήματος, είναι οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων, οι οποίοι εξανίστανται και ζητούν τα ρέστα για τα μυστικά κονδύλια τα οποία όταν ήταν εκείνοι στην κυβέρνηση κρατούσαν επτασφράγιστα μυστικά για «εθνικούς λόγους» βεβαίως-βεβαίως…
Πόσο πιο χαμηλά θα υποβαθμίζουν την πολιτική αντιπαράθεση για καθαρή ψηφοθηρία και πόσο πιο πολύ θα «ψαρεύουν» σε θολά νερά και θα προσβάλλουν τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων;
Όμως παρά την αγανάκτηση ας αφήσουμε τη συναυλία των πολιτικάντηδων καιροσκόπων.
Το θέμα μας εδώ είναι ότι με τα μυστικά κονδύλια εμπλέκεται και η ΕΣΗΕΑ, καθώς, όπως έχει καταγγελθεί πολλάκις στο παρελθόν, ένας άγνωστος αριθμός δημοσιογράφων έχει λάβει – και μάλλον συνεχίζει να λαμβάνει- αμοιβή από αυτά.
Υπήρξε μάλιστα και μία περίοδος που εκτοξεύτηκαν απειλές για δημοσίευση των ονομάτων των εμπλεκομένων δημοσιογράφων, αλλά στη συνέχεια επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις…
Βέβαια οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ δεν διεκδίκησαν ανοιχτά και ξάστερα ενημέρωση επί του θέματος καθώς - μπορεί όχι όλα τα μέλη - αλλά πολλά εξ αυτών έχουν διαχρονική στενή σχέση αλληλοεξυπηρέτησης με την πολιτική εξουσία και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να τη διαταράξουν.
Έτσι, ποιώντας την νήσσα, επιτρέπουν διαχρονικά την ύπαρξη μυστικά αμειβομένων μελών μέσα στην οικογένεια του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας, πράγμα ασύμβατο με τον κώδικα δεοντολογίας.
Μπορούν όμως ακόμη και τώρα να ζητήσουν ενημέρωση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης του κλάδου από εκείνους που τον αμαυρώνουν με μυστικές και αδήλωτες αποδοχές και δραστηριότητες.
Εκτός αν συντρέχουν «εθνικοί λόγοι», βεβαίως-βεβαίως…
ΥΓ) Αν πράγματι πιστεύουν ότι συντρέχουν «εθνικοί λόγοι» να αμοίβονται κάποιοι δημοσιογράφοι από τα μυστικά κονδύλια υπουργείων και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα ονόματά τους γιατί δεν πρέπει να τους ξέρει ο «εχθρός», ας το πουν τουλάχιστον και ας το παραδεχτούν δημόσια.
ΥΓ2) Ο δημοσιογράφος πρώην κοινοβουλευτικός συντάκτης του MEGA, Δημήτρης Τάκης, δημοσίευσε «αβασάνιστα» στον ιστότοπο iefimerida.gr ένα ρεπορτάζ με πληροφορίες για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.
Τα συγκεκριμένα κονδύλια γνώριζαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο που προώθησε ο Νίκος Κοτζιάς έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται γι’ αυτά.
Ποιος «πατριώτης» βουλευτής μπορεί να έδωσε πληροφορίες στον δημοσιογράφο;
Οι αντιπρόεδροι σύμφωνα με το site της Βουλής είναι οι ακόλουθοι:
Αναστάσιος Κουράκης ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Βαρεμένος ΣΥΡΙΖΑ
Αναστασία Χριστοδουλοπούλου ΣΥΡΙΖΑ
Νικήτας Κακλαμάνης ΝΔ
Δημήτριος Κρεμαστινός ΠΑΣΟΚ
Γεώργιος Λαμπρούλης ΚΚΕ
Σπυρίδων Λυκούδης ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Κωνσταντίνος Ζουράρις ΑΝΕΛ
Μάριος Γεωργιάδης ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ