A+ A A-

3η Μαϊου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

                          

    Οι ανακοινώσεις των Ενώσεων Συντακτών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου   

 

               Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου 

Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις παγκοσμίως, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου.

Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο διατρανώνουμε την κοινή μας βούληση να τα υπερασπιστούμε.

Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουμε τις ολέθριες συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το αδυσώπητο φάσμα της ανεργίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επισφαλή εργασία.

Δυστυχώς και η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει ή έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή αποκάλυψαν δυσάρεστες αλήθειες, χωρίς από πουθενά να φαίνεται ελπίδα να σταματήσει το βαρύ τίμημα που πληρώνουν κάθε χρόνο οι συνάδελφοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών τη «Διεθνή Σύμβαση για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών στα ΜΜΕ».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στάθηκε αρωγός σε αυτό το εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων εξασφαλίζοντας την καθοριστική συνδρομή της ελληνικής διπλωματίας,  η οποία συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2018 στην Νέα Υόρκη και το Μάρτιο του 2019 στη Γενεύη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Σύμβαση παρουσιάστηκε στη διοργάνωση της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, με τίτλο «Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας Μελών της ΔΟΔ».

Σε αυτή τη διοργάνωση, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις από τις αραβικές χώρες και τις άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, καθώς η Διεθνής Σύμβαση πραγματεύεται τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της δημοσιογραφίας, που κάθε χρόνο μετρά μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Πρόκειται για  αίτημα της παγκόσμιας δημοσιογραφικής οικογένειας και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2006. Τότε η Ελλάδα ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και η ΕΣΗΕΑ που πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της ΔΟΔ, εξασφάλισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.  Στις 23 Δεκεμβρίου 2006 ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Ψήφισμα 17380, για την «Προσωπική Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στις Ένοπλες Συγκρούσεις».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών)

Σε εγρήγορση καλεί τους δημοσιογράφους και τους θεσμούς το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την ευκαιρία του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, σε μια περίοδο κατά την οποία η τελευταία πλήττεται σε όλο τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή, βρίσκει τους Έλληνες δημοσιογράφους σε ένα δραματικό καθεστώς ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και της ζωής τους, που παράλληλα με συνεχή φαινόμενα στοχευμένης βίας σε βάρος τους έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης.

Βασικός παράγων λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του Τύπου, τόσο ως συλλογικός θεσμός εγγύησης αυτής της λειτουργίας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως δικαίωμα του κάθε πολίτη να ενημερώνεται και να εκφράζεται ελεύθερα.

Η σπουδαιότητα της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών αλλά και της ελευθερίας του Τύπου για την ενημέρωσή τους κατοχυρώνονται θεσμικά από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ  (άρθρο 19) αλλά και από το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 14).

Η ΠΟΕΣΥ τονίζει πως η ελευθεροτυπία προϋποθέτει την ύπαρξη Τύπου ικανού να ανταποκρίνεται στις αναπόδραστες αρχές της Δημοκρατίας για αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση, όπως επίσης και δημοσιογράφους που να την υπηρετούν με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Ταυτόχρονα, δε νοείται ελευθερία του Τύπου δίχως σεβασμό του ρόλου των δημοσιογράφων, εκ μέρους των θεσμών και των κυβερνήσεων, αλλά και δίχως σεβασμό των αρχών Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, από την πλευρά των ίδιων των δημοσιογράφων.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ