A+ A A-

Συμφωνία των Πρεσπών: Όσο οι Βουκεφάλες ακόμα χλιμιντρίζουν...

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας η οποία, ύστερα από δεκαετίες αμηχανίας με μεγάλο εθνικό κόστος, έπεισε την κυβέρνηση των Σκοπίων να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας και να εγκαταλείψει επίσημα το αφήγημα του «μακεδονικού αλυτρωτισμού».

Πριν από τις Πρέσπες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική συμφωνία με την γειτονική χώρα, η οποία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας συστηνόταν διεθνώς με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που είχε αναγνωρίσει η  πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ (περισσότερες από 140 χώρες).

Υπήρξε μόνο η προσωρινή «Ενδιάμεση Συμφωνία» με υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου η οποία μετέθετε το πρόβλημα της ονομασίας στις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις καθώς αποδεχόταν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).  

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διπλωματικό επίτευγμα (ιστορικά μόνο άλλες δύο φορές έγινε για τον ίδιο λόγο αλλαγή συντάγματος) που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία από τα κοινοβούλια και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. 

Στην Αθήνα προκάλεσε την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος προσπάθησε να ρίξει την κυβέρνηση για να μην επιτευχθεί η ψήφισή της.

Στα Σκόπια υποστηρίχθηκε από το κόμμα SDSM του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα, ενώ πολεμήθηκε σφοδρά από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPΜNE, φορέα του ανθελληνικού «μακεδονικού αλυτρωτισμού».

Όμως, παρά τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Συμφωνία των Πρεσπών για το ελληνικό κράτος, υπάρχουν κάποιοι εντόπιοι «μακεδονομάχοι» σφοδροί πολέμιοί της που την αποκαλούν ακόμα και «προδοτική».

Όλοι αυτοί καταφεύγουν σε εμπαθείς επικρίσεις αλλά ποτέ δεν αποκαλύπτουν τη δική τους καλύτερη πρόταση σε σύγκριση με τη Συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, το 2018.

Αποκαλυπτική τηλεοπτική πρόταση-πυροτέχνημα κατέθεσε ο Πάνος Καμένος τερματίζοντας την καριέρα του όταν, στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι»  του ΣΚΑΪ, πρότεινε να διαλυθεί αυτό το κράτος και να μοιραστεί στη Σερβία, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία!

Οι υπόλοιποι «μακεδονομάχοι» συνεχίζουν την πολιτική καριέρα τους σπεκουλάροντας με ανόητο μεγαλοϊδεατισμό πάνω σε επουσιώδεις «αδυναμίες» της Συμφωνίας, χωρίς ξεκάθαρη πρόταση.  

Πάντως, αν μύχια επιθυμία τους είναι η βίαια διάλυση της Βόρειας Μακεδονίας όσο δεν αποδέχεται ονομασία χωρίς μακεδονικό προσδιορισμό, εξυπηρετούν όσους επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία.

Ο στρατηγός  Γιώργος Καμπάς, πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, είπε ξεκάθαρα στις 28/6/2021  στο News24/7, ότι «χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών η Τουρκία θα μας απειλούσε και από βορρά», και ότι η καθυστέρηση της κύρωσής της θα έχει συνέπειες στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.

Ήδη η Τουρκία έσπευσε και υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τις τελευταίες μέρες λέγεται ότι, μέσω του αλβανικού μουσουλμανικού στοιχείου, υπονόμευσε την κυβέρνηση Ζάεφ.

Επίσης, όσοι νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν πιο επωφελή κατάσταση για τη χώρα μας σαμποτάροντας την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως κάνουν οι εθνικιστές του VMRO, αυταπατώνται οικτρά.

Αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα ισχύσει η προτεραία κατάσταση, δηλαδή η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως έχει δηλώσει ο «ήπιος επικριτής» της, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, βουλευτής και υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας!

Είναι όμως επιζήμια και «προδοτική» για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών;

Αν είναι πράγματι επιζήμια και «προδοτική», γιατί οι εθνικιστές του VMRO θέλουν να την καταργήσουν; Γιατί το σύνθημά τους, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο ηγέτης τους, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι «Nikogash Severna, Sekogash Makedonia!», δηλαδή «Ποτέ Βόρεια, Πάντα Μακεδονία!».

Απαξιώνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ορισμένοι αρνητές της (Καλεντερίδης) ισχυρίζονται  ότι δεν πειράζει που η πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ αναγνώριζε τους γείτονες ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί σημαντικό είναι να μην τους αναγνωρίζει η Ελλάδα!

Μάλλον φαντάζονται μια Ελλάδα αυτιστική υπερδύναμη που όταν δεν δίνει την έγκρισή της παύει να υπάρχει ο κόσμος…

Δύο ζητήματα που στοχοποιούν οι επικριτές είναι η ονομασία της γλώσσας και της εθνικότητας/υπηκοότητας λόγω του χαρακτηρισμού «μακεδονική», τα οποία στη συμφωνία ξεχωρίζονται σαφώς από την ελληνική ταυτότητα. 

Εντέλει, η σοβαρότητα των επικριτών της Συμφωνίας των Πρεσπών εξαρτάται από τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

 

    1.Έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας η οποία συστηνόταν διεθνώς ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το ανθελληνικό αφήγημα περί ενιαίου έθνους Μακεδόνων, Μακεδονία του Αιγαίου κ.λπ; 

    2. Είναι πιο επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών από την προτεραία κατάσταση;

    3. Έχουν να προτείνουν κάτι καλύτερο οι αρνητές της και με ποιο τρόπο θα το πετύχουν;

Όσο οι «μακεδονομάχοι» δεν απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα και όσο χλιμιντρίζουν ατελέσφορους ευσεβείς πόθους θα μοιάζουν με Βουκεφάλες που μπερδεύουν το μπόι τους με τον ίσκιο τους.

 

        Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (15/11/20210)                                                                                                                  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/319275_symfonia-ton-prespon-oso-oi-boykefales-akoma-hlimintrizoyn