A+ A A-

Δημοψήφισμα: Αλέξης Τσίπρας, ο θριαμβευτής με το μεγάλο ΟΧΙ!

Ακόμη και μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες με κλειστές τις τραπεζες, ο ελληνικός λαός με συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 60%, υπερασπίστηκε την άποψη του Αλέξη Τσίπρα και απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Παρά, την διπλωματικώς αμετάβλητη, στάση ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων (κυρίως Γερμανών όπως ο Σουλτς, ο αντικαγγελάριος Γκάμπριελ κ.α.), είναι δύσκολο να κρυφτεί η ψυχρολουσία και η αμηχανία που έχει προκύψει από την έκβαση του δημοψηφίσματος στους ηγεμονικούς κύκλους της ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να παίξει σχεδόν όλα τα ρέστα της πολιτικής του καριέρας όταν τον στρίμωξαν στο καναβάτσο και βγήκε νικητής. Όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, όπως αποπειράται να υποστηρίξει ο θλιβερός για τη στάση του πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,  αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Απέδειξε ότι αξίζει το σεβασμό και ότι διαθέτει και αρετή και τόλμη που θαυμάζεται και εμπνέει πολλούς στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ η πολιτική του δεν περνάει απαρατήρητη και στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζεται πλέον ντε φάκτο ως ο φορέας μιας άλλης αντίληψης για την Ευρώπη απέναντι στην πολιτική της λιτότητας και της οικονομικής ολιγαρχίας και έχει ήδη πολλούς οπαδούς σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ.

Στο διάγγελμά του μετά τη μεγάλη νίκη του ΟΧΙ δεν παρέλειψε,εκτός από τον ελληνικό λαό,  να ευχαριστήσει και όλους τους φίλους που συμπαραστάθηκαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχει συνείδηση ότι δεν είναι ένας ακόμη ηγέτης από τους πολλούς της ΕΕ, αλλά ο ξεχωριστός ηγέτης-φορέας μιας άλλης πρότασης που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη.

Είναι αυτός που δεν διστάζει να σταθεί απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, ακόμη και όταν μένει μόνος του εναντίον όλων, υπερασπιζόμενος την πολιτική του και την πατρίδα του!

Η πολιτική του που υποστηρίχθηκε από όλες τις αποχρώσεις των ψηφοφόρων προκάλεσε στο εσωτερικό την παραίτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ίδια στιγμή αποκάλυψε το έλλειμα ηγεσίας του γερμανικού δίδυμου Μέρκελ-Σόιμπλε.

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην φαίνεται ξεκάθαρα αλλά είναι γεγονός ότι η Γερμανίδα καγγελάριος και ο σκληρός υπουργός της Β. Σόιμπλε, απέτυχαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την ελληνική κρίση και να προλάβουν τους κραδασμούς της.

Το μέλλον θα δείξει τις αντοχές της κάθε πλευράς.

Πάντως, παρά την υπεροπλία, τους Μέρκελ και Σόιμπλε βρίσκονται με το πρόβλημα της Ελλάδας άλυτο και έχουν δύο επιλογές μπροστά τους: ή να βρουν μια "έντιμη" συμφωνία με τον Τσίπρα, κάτι που θα είναι υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού ή να ρισκάρουν να προκαλέσουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η τρίτη επιλογή που θα προτιμούσαν και σχεδίαζαν με τους εγχώριους ομοϊδεάτες τους , δηλαδή να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν υπάρχει πλέον ως εύκολη λύση...

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μτά  την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας το ΟΧΙ συγκέντρωσε  61,31% και 3.558.450 σταυρούς, ενώ το ΝΑΙ 38,69% και 2.245.537 σταυρούς. Η συμμετοχή ήταν 62,50% και η αποχή 37,50%. 

Ψήφισαν 6.161.140 πολίτες. Βρέθηκαν 5.803.987 έγκυρα ψηφοδέλτια (ποσοστό 94,20%), 310.812 άκυρα (ποσοστό 5,04%) και 46.341 λευκά ψηφοδέλτια (ποσοστό 0,75%).

Tο ΟΧΙ έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά (και αντίστοιχα το ΝΑΙ είχε τις χαμηλότερες επιδόσεις) στον νομό Χανίων (73,77%) , στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά (72,51%), στους νομούς Κερκύρας (71,25%), Ηρακλείου (70,82%), Σάμου (70,31%), Αχαΐας (68,44%), Ξάνθης (67,89%), Ευβοίας (67,60%), Βοιωτίας (67,43%) και Ζακύνθου (67,31%). 

Το ΝΑΙ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά (με το ΟΧΙ εδώ να έχει τα χαμηλότερα) σε Λακωνία (48,83%), Καστοριά (47,64%), Α΄ Αθηνών (46,79%), Σέρρες (46,26%), Χίο (46,16%), Γρεβενά (45,69%), Έβρο (45,36%), Ευρυτανία (44,11%), Αρκαδία (43,57%) και Μεσσηνία (43,16%).