A+ A A-

Δημοψήφισμα-απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών

Με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί επειγόντως την Κυριακή στις 5 Ιουλίου απαντάει  η κυβέρνηση στο εκβιαστικό τελεσίγραφο των δανειστών και στην ανάλγητη γερμανική ηγεμονία της ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε το ευρωπαϊκό κατεστημένο αλλά και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό που θεωρεί την υποτέλεια ως το μοναδικό δρόμο του ελληνικού λαού. Ένα προσωπικό που έβαλε αδίστακτα, τα τελευταία χρόνια, στο λαιμό του λαού τη θηλειά του δυσβάστακτου δανεισμού, εξυπηρετώντας το προσωπικό του όφελος σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.    

Με την κίνηση αυτή, (την οποία υποστηρίζει σύσσωμο το κυβερνητικό μπλοκ), ο πρωθυπουργός βάζει τον κάθε "κατεργάρη στον πάγκο του" αφού όλοι θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν και έτσι θα φανούν οι "γενναίοι" και οι "δειλοί", οι "πατριώτες" και οι "πατριδοκάπηλοι", οι "καιροσκόποι" και "έντιμοι".  Παράλληλα θα φανεί και η περίφημη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων συμμάχων μας αλλά και η προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αξίες.

Βέβαια, όπως κάθε φορά που κινδυνεύει η βολή τους, οι εγχώριες καθεστωτικές δυνάμεις άρχισαν την καταστροφολογία, την ειδησεογραφική τρομοκρατία και την ερμηνεία του συντάγματος, αποκαλύπτοντας το ήδη γνωστό πρόσωπό τους. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση έφτασε στο παρά πέντε με καλή θέληση για να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία αλλά, όπως φάνηκε, ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του δεν ήθελαν συμφωνία, αλλά υποταγή.

Ήθελαν να πνίξουν τον ελληνικό τουρισμό με 23% ΦΠΑ, να αυξήσουν το γάλα και το ψωμί, να μειώσουν κι άλλο τις συντάξεις, να καταργήσουν τις επικουρικές συντάξεις και μια σειρά άλλων ασφυκτικών μέτρων που θα γονάτιζαν την ήδη πληγωμένη βαρειά ελληνική οικονομία.

Απέναντι σε αυτή την εξευτιλιστική απαίτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός έπραξε το καθήκον του αντιπαραβάλλοντας την ετοιμότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί για την αξιοπρέπειά του.

Οι εξελίξεις θα δείξουν και θα αποκαλύψουν το δίκιο του καθένα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει ψυχραιμία και να αποφασίσει με νηφαλιότητα, με βάση το συμφέρον του για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολουθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Ελληνίδες Έλληνες,

Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.

Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε -δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.

Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.

Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.