A+ A A-

ΕΣΗΕΑ: Η στοχοποίηση δεν είναι η απάντηση...

Σηκώνει ψηλά τα χέρια, μπροστά σ’ αυτά που κληρονόμησε, αλλά, κυρίως, σε όσα προκύπτουν από τις δικές της πολιτικές η κυβέρνηση και θέλει να φορτώσει στους δημοσιογράφους την ευθύνη της απόλυσής τους, μήπως και αλλάξει η «ατζέντα».

Το αποτέλεσμα της πολιτικής δημοπρασίας, όμως, για την αδειοδότηση, προκαλεί ακόμη περισσότερο με την επιδότηση που παρέχει τώρα, στους ιδιοκτήτες αφού:

  1. Παραγράφει τις ευθύνες τους από το 2008 μέχρι σήμερα για τις χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπονόμευση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικές διώξεις. Δίνει ακόμη στους ιδιοκτήτες άλλοθι να μην πληρώσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, οφειλές στα Ταμεία, υποχρεώσεις σε Τράπεζες κ.λπ.
  2. Προσφέρει «μπόνους» στους υπερθεματιστές να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, καθιερώνοντας για αυτούς καθεστώς προστασίας και παρέχοντάς τους «φθηνά χέρια» με τσακισμένα δικαιώματα από τις τάξεις των παλαιών και των νέων ανέργων και εργαζομένων για το σταθμό τους. Τους εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, διαφημιστική δαπάνη, η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη, επειδή συγκεντρώνεται πλέον μόνο σε συγκεκριμένους παραλήπτες.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κουνήσει το δάχτυλο σε συναδέλφους, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν την δουλειά τους, δεν απαντάει ούτε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, ούτε στο αμείλικτο ερώτημα της ανεργίας και, βεβαίως, δεν είναι επιχείρημα η κυβερνητική θέση: «όπως οι άλλοι κι εσείς».

Εκτός και αν η στάση αυτή υπηρετεί διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού και εν προκειμένω δαιμονοποίησης του δημοσιογραφικού κόσμου στο σύνολό του, στον οποίο επιχειρεί να φορτώσει όλα τα δεινά που πληρώνει η κοινωνία.

Στο ίδιο κλίμα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και τώρα, στοχοποιούν δημοσιογράφους με σκοπό να τους απαξιώσουν, όπως έγινε και με τη συνάδελφο κ. Ευαγγελία Τσικρίκα, με χυδαία επίθεση που υπέστη από τον αναπληρωτή του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Παύλο Πολάκη.

Δεν είναι, όμως, άμοιροι ευθυνών παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, όχι μόνο επειδή με τις τρεις ολονυκτίες τους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης νομιμοποίησαν τη διαδικασία, την οποία ταυτόχρονα καταγγέλλουν, αλλά διότι τώρα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εργαζόμενους στις όποιες επιχειρηματικές επιλογές και επιδιώξεις τους.

Η αγωνία για τη διατήρηση της θέσης εργασίας δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι η απόσταση ανάμεσα στα δικαιώματα του εργαζόμενου και στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη μπορεί να μηδενιστεί. Και πάλι, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν νομιμοποιεί πολιτικό bullying σε βάρος εργαζομένων, απλήρωτων και ανέργων.

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιμένει και διεκδικεί:

  1. Να υπάρξει θεσμική παρέμβαση από την Κυβέρνηση, ώστε να μην κλείσουν τα κανάλια και να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας.
  2. Να επιβάλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ως όρο για την αδειοδότηση στα κανάλια και να τα υποχρεώσει στην τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
  3. Να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.

Η υπόθεση της ενότητας και της αλληλεγγύης στον Κλάδο δεν είναι επιλογή αλά καρτ. Σφυρηλατείται κάθε μέρα στην πράξη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΥΓ) Στο μεταξύ ανακοινώσεις με τίτλο "Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις..." εξεδωσαν οι Ενώσεις Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και Βόρειας Ελλάδας (ΕΤΙΤΑ) και (ΕΤΙΤΒΕ) κατά της κυβέρνησης και της προσπάθειας του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ρήγμα "διαίρει και βασίλευε" στον αγώνα των εργαζομένων. 

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ, όσο και να προσπαθεί η Κυβέρνηση να τις δημιουργήσει!!

Παρακολουθώντας την Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάποια σημεία, τα οποία μας αφορούν:

  1.   Εμείς οι Τεχνικοί της Ιδιωτικής Τηλεόρασης κ. πρωθυπουργέ, δεν κλάψαμε για τους Συναδέλφους μας της Κρατικής Τηλεόρασης. Σταθήκαμε δίπλα τους , όπως άρμοζε, στους Συναδέλφους μας, τους Φίλους μας.  Μπορεί να μην ανεβήκαμε στα ..κάγκελα, για να το εξαργυρώσουμε αργότερα αλλά τους συμπαρασταθήκαμε ηθικά και υλικά και απ ότι φαίνεται σας κακοφαίνεται, το ίδιο εισπράττουμε και από αυτούς!
     
  2.   Δεν κλείνουν κ. Πρωθυπουργέ  2 κανάλια, κλείνουν 4 και  πετάγονται στον δρόμο περισσότεροι εργαζόμενοι απ ότι υπολογίζετε. Οι οποίοι απ ότι μαθαίνουμε θα επιδοτηθούν, συγνώμη όχι αυτοί αλλά οι νέοι καναλάρχες, με 350 ευρώ, για να διαλέξουν τους πιο φτηνούς και πιο υπάκουους, κατά την γνώμη τους, εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι θα φτιάξουν …ιστιοσελίδες, με επιδότηση από Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το οποίο   …παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης!!!!

Ελκυστικό πραγματικά, αλλά επιτρέψτε μας να αναρωτηθούμε εάν μελέτησε κανείς τις προϋποθέσεις συμμετοχής!

Θα σας προτείναμε λοιπόν, να μην προσπαθείτε να βάζετε εργαζόμενους απέναντι σε εργαζόμενους από την μια και από την άλλη να ασχοληθείτε επιτέλους σοβαρά, με τα προβλήματα των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα και των ανέργων που σε λίγο καιρό θα δημιουργήσετε.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ