A+ A A-

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ημέρες πριν από τα τριακοστά ένατα γενέθλιά του ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το succes story της πολιτικής του καριέρας, αφού εξελέγη πρόεδρος του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένο ποσοστό σε σύγκριση με το ποσοστό εκλογής του στην ηγεσία του Συνασπισμού (70%) το Φεβρουάριο του 2008.

Ο cool Αλέξης απέσπασε ποσοστό που αγγίζει τα 2/3 των 3500 περίπου εκλεκτόρων και εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το Ιδρυτικό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε, στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου πλέον κόμματος.

Παιδί της Μεταπολίτευσης, αφού γεννήθηκε λίγες ημέρες μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών (28/7/1974), ο Αλέξης Τσίπρας διαβαίνει τα ψηλά σκαλοπάτια του πολιτικού στερεώματος της χώρας μας σχεδόν ταυτόχρονα με το οριστικό της τέλος.

Αναδεικνύεται, μοιραία, στον πολιτικό που έχει την ευκαιρία να σφραγίσει το πολιτικό τέλος της Μεταπολίτευσης και του παρηκμασμένου δικομματισμού και να ηγηθεί μιας πορείας αλλαγής, όπως συνέβη και με τον Ανδρέα Παπανδρέου σαράντα χρόνια πριν.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και το φορτίο ακόμη μεγαλύτερο. Σήμερα, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν περιθώριο χρόνου, όπως κάποτε τη δεκαετία του '80,  αφού η ελληνική κοινωνία στενάζει κάτω από την ασφυκτική πίεση της Μνημονιακής πολιτικής και η σύγκρουση με το εγχώριο και διεθνές καθεστώς θα είναι σφοδρότατη.

Η "πρόταση Αλλαγής" θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή και να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Όσα περιθώρια θεσμικού εξωραϊσμού του παρηκμασμένου συστήματος υπάρχουν θα πρέπει να αξιοποιηθούν ταχύτατα και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά γιατί αν παραμείνουν ως ευχολόγια, ο λαός θα δυσανασχετίσει και θα κινδυνεύσει η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, το ίδιο ισχύει για όσες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται άμεσα για να αποκατασταθεί η τρωθείσα κοινωνική δικαιοσύνη που έχει προκαλέσει κύματα οργής και αγανάκτησης (άδικα χαράτσια, φόροι πολυτελείας ακόμη και για αυτοκίνητα που κοστίζουν λίγα χιλιάρικα ευρώ, ασυλία μεγαλοφοροφυγάδων,  ανακατανομή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με αναπτυξιακά κριτήρια και όχι σε κυκλώματα κ.λπ.)

Με λίγα λόγια για να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ την "καθαρή εντολή" για σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να έχει "καθαρό πρόγραμμα"  που θα αποδεχθεί και θα στηρίξει η πλειονότητα της κοινωνίας.

Αλλιώς, η ευκαιρία θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα αποτελέσει απλώς τη δεύτερη "αναλαμπή της Αριστεράς" μετά την ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958.

 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως ακολούθως:

Εγγεγραμμένοι 3430

Ψήφισαν 3412

Έγκυρα 3344

'Ακυρα 68

Λευκά 688


Έλαβαν:

Αλέξης Τσίπρας 2477, ποσοστό 74,07%

Σίσσυ Βωβού 157, ποσοστό 4,69%

Ηλιόπουλος Παναγιώτης 22, ποσοστό 0,66%Αλέξης Τσίπρας: "Με καθαρές αποφάσεις κάναμε το ιστορικό βήμα"

Μετά την πανηγυρική εκλογή του ο πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε γραπτή δήλωσή του τόνισε τα εξής:

«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία.

Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου.
Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο.

Με καθαρές αποφάσεις.

Κάναμε το ιστορικό βήμα.

Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία.

Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».