A+ A A-

Ανοιχτά ΜΜΕ-Νέα αρχή: Τα επόμενα βήματα

 

Προκαλώντας την αδράνεια των διοικήσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων και ιδιαίτερα της "αιωνόβιας" ΕΣΗΕΑ, οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας "Ανοιχτά ΜΜΕ" (για την οποία πρώτο έγραψε το freelancers.gr), διεμβολίζουν το υπάρχον συνδικαλιστικό καθεστώς με προοπτική την "εξυγείανση" του κλάδου.

Η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε σε συνθήκες ακραίας κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ και όταν ξεκαθαρίστηκε  η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να δεσμεύσει τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να βάλει λουκέτο ή  να μεταλλάξει τον ΕΔΟΕΑΠ σε ταμείο για εκλεκτούς.

Ένα ερώτημα είναι γιατί δεν αναπτύχθηκε ως εναλλακτική πρόταση μέσα στις ενώσεις και γιατί πολλοί εκπρόσωποί της που είναι ήδη μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων επέλεξαν να δράσουν "επαναστατικά" και έξω από τα όρια της καταστατικής συμπεριφοράς.

Είναι οπωσδήποτε δικαίωμα του καθένα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να οργανώνει προτάσεις που απεγκλωβίζουν τις δημιουργικές δυνάμεις της εργασίας και της κοινωνίας με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. 

Γι' αυτό δεν θα κρίνουμε βιαστικά την πρωτοβουλία για "Ανοιχτά ΜΜΕ", παρόλο που κάποιες υπογραφές, (όπως π.χ. του περαστικού υπουργού Παντελή Καψή ο οποίος φιλοδοξούσε να κάνει τη ΝΕΡΙΤ κάτι σαν ελληνικό BBC, αλλά έκανε "μαϊμού" διαγωνισμούς, χωρίς λίστες αξιολογητών κ.λπ.), προκαλούν,  αναμένοντας τα σπουδαία. 

Η "εναλλακτική πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ" ίσως βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση των θέσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

450+ δημοσιογράφοι, «προσωρινή επιτροπή», νέες προτάσεις

Όλα δείχνουν πως η κρίση στο χώρο των Μ.Μ.Ε. κορυφώνεται ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δημοσιογραφικών ενώσεων συνεχίζουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών.

Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία η οποία αναλήφθηκε από δημοσιογράφους -μέλη και μη των ενώσεων- που υποστηρίζουν μια νέα  αρχή για το δημοσιογραφικό συνδικαλισμό με ανοιχτά ΜΜΕ, νέες μορφές κινητοποίησης, δημοκρατικές διαδικασίες και αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις, είναι ανάγκη να συνεχισθεί.

Οι υπογραφές στο κείμενο ξεπέρασαν, πλέον, τις 450. Από τούδε και στο εξής η συνυπογραφή του στη σελίδα μας στο Facebook έχει το νόημα της συμμετοχής στη συνέχεια της πρωτοβουλίας μας.

Τη διαχείριση αυτής της συνέχειας θα έχει από σήμερα μια «Προσωρινή Επιτροπή» σε διαρκή –διαδικτυακή- επικοινωνία με όσους και όσες έχουν, ήδη, υπογράψει το κείμενο.

Το επόμενο διάστημα η προσωρινή επιτροπή της πρωτοβουλίας “Ανοιχτά ΜΜΕ -νέα αρχή” θα συζητήσει και θα αποπειραθεί να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ, με δεδομένο πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, παρά τις ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες, αρνούνται πεισματικά και αδιέξοδα το διάλογο.

Επίσης, θα ανοίξει το διάλογο για την αναγέννηση και ουσιαστική επανίδρυση του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού, προσπαθώντας να καταλήξει σε προτάσεις για νέα δομή, νέα Καταστατικά, νέους Κώδικες Δεοντολογίας κ.ο.κ. Προτάσεις οι οποίες θα εντάσσουν, πλέον, στον ενιαίο δημοσιογραφικό συνδικαλισμό όσους σήμερα αποκλείονται απ’ αυτόν λόγω της αρχαϊκής σύζευξης Ταμείου-συνδικάτου, η οποία σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.

Τέλος, η επιτροπή θα συζητήσει για τα μονιμότερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της πρωτοβουλίας “Ανοιχτά ΜΜΕ -νέα αρχή” και οι όποιες προτάσεις της θα συζητηθούν σε σύσκεψη το φθινόπωρο όσων έχουν υπογράψει το κείμενο.
______________________________________

Υ.Γ.1 Η Προσωρινή Επιτροπής της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά ΜΜΕ -νέα αρχή» αποτελείται από τους: Σίσσυ Αλωνιστιώτου, Άννυ Βιτσέντζου, Θανάση Γεωργακόπουλο, Πόπη Διαμαντάκου, Ηλία Κανέλλη, Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Μιχάλη Κυριακίδη, Πάσχο Μανδραβέλη, Κλειώ Νικολάου, Αντώνη Πανούτσο, Πάνο Παπαδόπουλο, Τέτα Παπαδοπούλου, Σήφη Πολυμίλη, Πέτρο Παπασαραντόπουλο, Τάκη Σπηλιόπουλο, Κώστα Τσαούση, Κική Τσιλιγγερίδου, Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Υ.Γ.2 Από σήμερα λειτουργεί και site της πρωτοβουλίας (www.anoixtaMME.com) ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση για τα θέματα που προαναφέρθηκαν.

Υ.Γ.3 Στους υπογράφοντες εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται –τιμής ένεκεν- και ο Βαγγέλης Καργούδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή δύο μέρες αφότου υπέγραψε το κείμενο.