A+ A A-

Παιχνίδια του σκιόφωτος σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ

Σε μία επεισοδιακή γενική συνέλευση που άρχισε με γρήγορα συμπληρωμένη απαρτία και διήρκησε δέκα ώρες, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, φορώντας το γνωστό "άρωμα αλαζονείας" που τη χαρακτηρίζει, έκανε χθες για άλλη μία φορά επίδειξη των ικανοτήτων της στους τακτικισμούς για να αποφύγει τις ευθύνες της.

Το κύριο θέμα της συνέλευσης ήταν η δραματική μείωση των αποθεματικών του ασφαλιστικού ταμείου επικούρησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, διοικητικών ,τεχνικών) για την οποία φέρει σοβαρές ευθύνες η πρόεδρος και τα άλλα μέλη της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Τις ευθύνες αυτές (μείωση των αποθεματικών του Ταμείου κατά 75 περίπου εκ. ευρώ λόγω τουλάχιστον ολιγωρίας του διοικητικού συμβουλίου) για τις οποίες έπρεπε να απολογηθεί η κα Σπανοπούλου, τις έριξε όλες στην "κακή" Τράπεζα της Ελλάδος" και στον "κακό" διοικητή της οι οποίοι είναι "υπηρέτες της Τρόικας" και κάλεσε, κατόπιν όμως του εγκλήματος, "πανστρατιά" από όλους για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Την "πανστρατιά" αυτή θα έπρεπε να την είχε καλέσει βέβαια τον περασμένο Μάρτιο πριν από το "έγκλημα", όταν γνώριζε πως τα 115 εκ. ευρώ που διέθετε ο ΕΔΟΕΑΠ στην Τράπεζα της Ελλάδος θα υπόκειντο στο γνωστό PSI των ομολόγων και θα "κουρεύονταν εθελοντικά" αν δεν υπήρχε επίσημο διάβημα, δυναμικό αίτημα εξαίρεσης ή άλλη προνοητική παρέμβαση (έγκαιρη ρευστοποίηση κ.λπ.)

Τον κρίσιμο Μάρτιο του PSI, η κα Σπανοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενημερώσουν και να καλέσουν σε ανοιχτή διαβούλευση τους μετόχους-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, όπως έκαναν στο παρελθόν για θέματα ελάσσονος σημασίας για πελατειακούς λόγους (είχαν καλέσει σε ανοιχτή διαβούλευση που καθυστέρησε έναν ολόκληρο  χρόνο τη διαγραφή 400 συζύγων μελών του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες ενώ ανήκαν σε άλλα Ταμεία χρησιμοποιούσαν παράνομα και τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ ζημιώνοντας τον οργανισμό σε περίοδο κρίσης).

Για τις 400 συζύγους η ρηξικέλευθη πρόεδρος κα Σπανοπούλου (100 και πλέον μηνύσεις έχει από τους εργοδότες όπως καυχήθηκε στη συνέλευση), κιότεψε και δεν τόλμησε να τις διαγράψει αμέσως από το Ταμείο (αλήθεια τώρα έχουν σίγουρα διαγραφεί;), ενώ είχε να επικαλεστεί ακλόνητα νομικά επιχειρήματα (είναι ποινικό αδίκημα να ανήκεις σε δύο ασφαλιστικά ταμεία).

Κιότεψε γιατί οι 400 προνομιούχες σύζυγοι αντιστοιχούσαν σε εκατοντάδες ψήφους που δεν ήθελε να χάσει, αλλά και γιατί μεταξύ τους προφανώς υπήρχαν και "κολλητές" των "κολλητών" και πάει λέγοντας...

Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις όπως οι περικοπές μισθών και επιδομάτων και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για να "σωθεί" το Ταμείο, όχι μόνο δεν έκανε ανοιχτή διαβούλευση και δεν καθυστέρησε καθόλου η κυρία πρόεδρος, αλλά έδρασε με μεγάλη σπουδή που συχνά ξεπέρασε σε ταχύτητα και την ίδια την κυβέρνηση της μισητής Τρόικας (μείωσε με πρόχειρες αποφάσεις του ποδαριού το επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών, το κατασκηνωτικό επιδομα, χρέωσε τα οδοντιατρικά υλικά στους ασφαλισμένους κ.λπ.)

Στη χθεσινή γενική συνέλευση την οποία κάλεσε σαββατιάτικα στις 2 μμ μέσα σε συνθήκες καύσωνα (δεν φταίω εγώ και για τον καύσωνα, είπε αστειευόμενη), το "έπαιξε" θεσμολάγνος και πιστή οπαδός του καταστατικού.

Όταν ένοιωσε για τα καλά στο πετσί της ότι οι μέτοχοι-μέλη δεν αστειεύονται και ότι δεν μπορούσε να γλυτώσει από την οργή της πλειοψηφίας που ζητούσε την παραίτησή της, άρχισε να "κρύβεται" πίσω από το γράμμα του καταστατικού, δημιουργώντας μια τεχνητή πόλωση για να κερδίζει χρόνο και να μην καταλήξει σε τίποτε ουσιαστικό η όλη διαδικασία.

Από ένα σημείο κι ύστερα η συνέλευση είχε μετατραπεί σε μια συνεχόμενη καταγγελία και αποδοκιμασία της πολιτικής της κας Σπανοπούλου και του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και γι΄αυτό η λύση που βρήκε η κυρία πρόεδρος ήταν,  κατά τις 10μμ, να ζητήσει τη διακοπή της διαδικασίας απορρίπτοντας την ψηφοφορία λόγω έλλειψης απαρτίας και την συνέχειά της κάποια άλλη μέρα.

Τότε ακολούθησε μεγάλη ένταση (κάποιοι πιάστηκαν στα χέρια ρίχτηκε κι ένα ποτήρι νερό) και η σκληροτράχηλη πρόεδρος αποχώρησε άρον άρον με τη "συμπαράσταση" κάποιων λιγοστών  παρατρεχάμενών της.

Προηγουμένως, η συντάκτρια της "Ελευθεροτυπίας", Ελένη Δελβινιώτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον τελευταίο χρόνο, ήταν η μοναδική που έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του σώματος, δηλώνοντας ότι ενήργησε πάντα κατά συνείδηση υπέρ των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και ότι μπορεί να κοιτάζει όλους τους συναδέλφους στα μάτια, όπως έκανε μέχρι σήμερα ύστερα από 25 χρόνια στο χώρο εργασίας.

Η ώρα ήταν περίπου 11μμ και οι εναπομείναντες παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνέλευση υπό την προεδρεία του αντιπροέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Παναγιώτη Νεστορίδη, και να ψηφίσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν το διοικητικό συμβούλιο, υπέστη συντριπτική ήττα αφού επί συνόλου περίπου 400 παρευρισκομένων δεν απέσπασε παραπάνω από 15 ψήφους, ενώ καταψηφίστηκαν με περισσότερους από 250 ψήφους: α) ο διοικητικός και οικονομικός απολογσμός του ΔΣ, β) η έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ για το πρώτο έτος της θητείας του, γ) η έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως 2011, δ) η έγκριση του προϋπολογισμού χρήσεως 2012.

Στη συνέχεια υπήρξε και καταδικαστικό ψήφισμα το εξής:

Η σημερινή ιστορική ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε ομόφωνα:

1. Απαιτεί άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους..

2. Ζητάμε να επιστρέψουν κυβέρνηση και ΤτΕ κλεμμένα και κουρεμένα αποθεματικά του Ταμείου.

3. Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από κυβέρνηση και εργοδότες..

4. Καταψηφίζει τον απολογισμό και όλες τις προτάσεις του ΔΣ..

5. Ζητά διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων διοίκησης με ευθύνη συνδικαλιστικών ενώσεων και βοήθεια ανεξάρτητων φορέων που θα επιλέξουμε.

6. Αίρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ζητά άμεση παραίτηση μελών του και εκλογή προσωρινής διοίκησης από ΓΣ.

Εν κατακλείδι, η συνέχεια της θητείας της προέδρου και του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Οι μισές αλήθειες της και τα παιχνίδια του σκιόφωτος που παίζει με άνεση και περισσή αυτοπεποίθηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν έχουν πλέον πέραση γιατί το καράβι βουλιάζει.

Το ζήτημα είναι πολιτικό αφού δεν υπάρχει πλέον η "δεδηλωμένη" για την "κυβέρνηση" της κυρίας Σπανοπούλου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Το τελευταίο ερώτημα είναι πλέον αν υπάρχει η ευαισθησία εκ μέρους της κας προέδρου ώστε να θέσει την παραίτησή της στη διάθεση των μετόχων-μελών του οργανισμού.

 

ΥΓ) Αν υποστηρίξει το "εμμένειν", το μότο που έχει ως σημαία στην ιστοσελίδα της, μάλλον θα αναγκαστεί να φύγει από τον ΕΔΟΕΑΠ υπό την ασφυκτική πίεση των γεγονότων, παρά να παραιτηθεί από μόνη της.

 

Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ:


Α
ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 


Στην επεισοδιακή συνεδρίαση του ΕΔΟΕΑΠ, οι Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι έδωσαν το «παρών». Και όπως υποσχεθήκαμε μείναμε μέχρι το τέλος καταψηφίζοντας τόσο τον ισολογισμό όσο και τον προϋπολογισμό και τα άρθρα τους.


H, έκπτωτη πλέον πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και τα άβουλα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, δεν μπόρεσαν να ψελλίσουν ούτε μια δικαιολογία στα δικά μας ερωτήματα. Και πώς να απαντήσουν στα ερωτήματά μας, καθώς είχαν προαποφασίσει να οδηγήσουν την Γενική Συνέλευση σε διάλυση, εκθέτοντας στην ελληνική κοινωνία τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Επιθυμία που τελικά και δεν τους πέρασε και τους γύρισε πίσω, αποστερώντας τους κάθε έωλη δικαιολογία για δήθεν ¨χρηστή και νόμιμη» διαχείριση. Αλλωστε τα ερωτήματά μας, θα τεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τους συνεργάτες του Εισαγγελέα κ. Πεπόνη.


Τα θέσαμε δημοσίως στη συνέλευση και τα κοινοποιούμε σε όλους τους συναδέλφους:

1. Για ποιον λόγο αποφάσισε να προβεί σε ρευστοποίηση της συμμετοχής της στο Κοινό Κεφάλαιο και να λογιστικοποιήσει έτσι τη δυνητική υποαξία (να γράψει τη ζημιά) που είχε προκύψει από τη μείωση της τιμής των ελληνικών ομολόγων;

2. Αν, όπως παραδέχτηκε, είχε καταθέσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες ως τον Μάρτιο (35 εκατ. ευρώ σε μία και 5 εκατ. σε άλλη) γιατί έπρεπε να προβεί σε ρευστοποίηση μέρους της μερίδας του στο Κοινό Κεφάλαιο;

3. Δεν επαρκούσαν τα 40 εκατομμύρια των καταθέσεων συν τα 47 εκατομμύρια των προϋπολογισθέντων εσόδων (σύμφωνα με το «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του Ταμείου μας» που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου) για να καλυφθούν οι ανάγκες για το 2012 που προϋπολογίζονται σε 56 εκατομμύρια ευρώ; Προφανώς και ήταν υπερεπαρκή.

4. Μήπως η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ψεύδεται συνειδητά όταν κάποια μέλη της ανεπίσημα προφασίζονταν άγνοια του νόμου και ισχυρίζονται ότι πίστευε πως η συμμετοχή στο Κοινό Κεφάλαιο ισοδυναμεί με καταθετικό λογαριασμό; Πιθανότατα, αφού άλλα λέει στο ίδιο «Σχέδιο διάσωσης» της 23 Απριλίου όπου αναφέρει επί λέξει: «Υπολογισμός Διαθεσίμων και Χρεογράφων μετά το "κούρεμα” της 19ης Μαρτίου. Από το παραπάνω ποσό (σ.σ. 97,58 εκατ. ευρώ), ποσό 68 εκατ. ευρώ περίπου τοποθετήθηκε υποχρεωτικά σε Νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (είτε από ΤτΕ είτε ήταν ομόλογα του ΕΔΟΕΑΠ)…» Αρα γνώριζε στις 23 Απριλίου. Εκτός κι αν ξέχασε μετά. «Κύριοι» είστε και πλαστογράφοι γιατί παρουσιάζατε την ίδια ανακοίνωση παραποιημένη στη γενική συνέλευση.

5. Που είναι κατατεθειμένα τα 65 εκατ. ευρώ που έχει ρευστό ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν; Μήπως τα 55 είναι στην Εθνική και τα 10 στη Eurobank, με μέσο επιτόκιο της τάξης του 2%; Είναι αλήθεια ότι το μεγάλο ποσοστό των διαθεσίμων έχει κατατεθεί σε λογαριασμούς όψεως με εξευτελιστικά επιτόκια, πράγμα που απαγορεύεται από την νομοθεσία; Κι αν είναι όλα αυτά αλήθεια, τότε γεννάται ή όχι θέμα απιστίας της διοίκησης σε βάρος των μετόχων του Οργανισμού, δεδομένου ότι για ποσά ελάχιστα τα τραπεζικά επιτόκια τη δεδομένη περίοδο είναι της τάξης του 6% και πλέον;

6. Ποιος είναι ο θεματοφύλακας των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο Οργανισμός (απευθείας όχι μέσω του κοινού κεφαλαίου); Είναι η Τράπεζα της Ελλάδος ή ιδιωτική τράπεζα; Και ρωτάμε διότι η φύλαξη των ομολόγων (θεματοφυλακή) από την ΤτΕ σε Ασφαλιστικά Ταμεία γίνεται με μηδενικό κόστος, ενώ στις ιδιωτικές τράπεζες καταβάλλεται αμοιβή! Αν, όπως λένε οι πληροφορίες μας θεματοφύλακας είναι ιδιωτική τράπεζα, τι αμοιβή πληρώνει ο ΕΔΟΕΑΠ; Συνιστά ή όχι ΚΑΙ αυτή η υπόθεση απιστία σε βάρος των μετόχων του Οργανισμού;

Η κυρία Σπανοπούλου ισχυρίστηκε στη Γ.Σ. ότι «έχει εντολή από το ΔΣ να παρανομήσει». Μόνο που ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι τσιφλίκι της. Ανήκει στους μετόχους και ουδέποτε στην κυρία Σπανοπούλου, ούτε βέβαια σε κανέναν άλλο δίνουμε το δικαίωμα να κινηθεί εκτός των νόμων.

Η κα Σπανοπούλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί οι ελάχιστοι που την στηρίζουν θα είναι και οι πρώτοι που θα την κατηγορούν, όπως και στην περίπτωση του τέως «συναδέλφου» της κ. Καπράνου που αντί να κάνει διακοπές στο Παρίσι, εκεί όπου διαθέτει διαμέρισμα η κυρία Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, συντρέφεται και διαβιεί με «εκλεκτές» προσωπικότητες του κοινού ποινικού κώδικα, σαν και αυτούς που παραπέμπει για απιστία κατάχρηση ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μετά τη λήξη της χθεσινής Συνέλευσης των Μετόχων και την ψηφοφορία που ακολούθησε, ΟΛΟ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ είναι ΕΚΠΤΩΤΟ.

Κυρίες και Κύριοι του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ, ως ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας. Για τα υπόλοιπα, ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ότι θα αναλάβει δουλειά και η δικαιοσύνη και οι ορκωτοί λογιστές. Και πιστέψτε μας, θα επιστρέψει στο ταμείο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.


Ευρώ δώσαμε, ευρώ επενδύσαμε, ευρώ θα πάρουμε. Και όχι μέρος αυτών…. ΟΛΑ.


Οταν ΔΥΣΤΥΧΩΣ σας «παραδώσαμε» τον ΕΔΟΕΑΠ, ήταν ένας ΚΡΑΤΑΙΟΣ, ΑΥΤΑΡΚΗΣ και ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.


Σήμερα εσείς μας παραδίδετε ένα ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΟ και ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.


ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ? Το «Τιτάνια» έγινε ο Τιτανικός σας.


Δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε, δε διαγράφουμε. Τα χρήματα θα επιστρέψουν ΟΛΑ στο ταμείο μας.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ