A+ A A-

Εκλογική παροχολογία από την πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ



Μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο συνταξιούχων που προσκάλεσε για ενημέρωση, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, εξαφάνισε για άλλη μία φορά όπως συνηθίζει με μισές αλήθειες και ικανότητα ταχυδακτυλουργού τις ευθύνες του ΔΣ για το "κούρεμα" δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν τα αποθεματικά του οργανισμού.

Η κυρία πρόεδρος πρωταγωνίστησε με δυναμισμό στην "παράσταση" (τα έξοδα παράστασης είναι 68 ευρώ για κάθε μέλος και όπως είπε αμοίβονται για περίπου τέσσερις παραστάσεις το μήνα)  με τη συμπαράσταση του γενικού γραμματέα Αργύρη Δεμερτζή και την σιωπηλή παρουσία  της εκπροσώπου της ΕΠΗΕΑ στο ΔΣ, Μ. Παπατώλια,  η οποία αφίχθη με καθυστέρηση (οι υπόλοιποι έξι απουσίαζαν και λογικά θα στερηθούν τα 68 ευρώ).

Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα σε βάρος του προέδρου της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, ο οποίος δεν μας προστάτεψε και εν αγνοία μας "κούρεψε" τα 115 εκατομμύρια ευρώ που "εκ του νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να του αναθέσουμε να διαχειριστεί", αποποιήθηκε για άλλη μία φορά οποιαδήποτε ευθύνη δική της και των υπολοίπων μελών του ΔΣ.

Δεν δικαιολόγησε όμως επαρκώς γιατί δεν "σήκωσε", αφού είχε τη δυνατότητα, το μεγαλύτερο μέρος από τα 115 εκατομμύρια ευρώ ΠΡΙΝ από το PSI, ώστε να γλυτώσει το "κούρεμα", αλλά τα άφησε στο έλεος του Προκρούστη;

Από τα λεγόμενά της προέκυψε ότι ήλπιζε πως δεν θα κουρευτούν τα ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων και ότι όταν κατάλαβε ότι θα κουρεύονταν, ήταν Ιανουάριος του 2012 και δεν πρόλαβε μέχρι το Μάρτιο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες!

Πρόλαβε όμως μέσα σε ένα μήνα μετά το PSI να κάνει πέντε διαδοχικές  "απολήψεις" 25 εκατομμυρίων ευρώ από ό,τι αξία είχε απομείνει από τα "κουρεμένα" πλέον ομόλογα που είχαν γίνει "σκουπίδια"...

Κι έτσι μείναμε με 5,6 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιούνιο τα οποία σήμερα είναι 10 εκατομμύρια, όπως έδειχνε ο πίνακας που παρουσίασε, αλλά δεν ήξερε να το εξηγήσει (πως δηλαδή τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ του περασμένου Ιουνίου, πάλι ελέω Προβόπουλου, έγιναν δέκα).   

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος είπε ότι  αν εισπράττουμε 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο το Ταμείο με τα υπάρχοντα αποθεματικά του θα αντέξει ακόμη για τρία χρόνια και ότι το ΔΣ έχει δικαίωμα εκ του καταστατικού να προσαρμόσει το εφάπαξ στα όρια των δυνατοτήτων του (δηλαδή να μειώσει το εφάπαξ αν χρειαστεί).

Είπε, επίσης, ότι περιμένει να γίνει έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή και ύστερα θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει εκλογές.   Για τον έλεγχο αυτό έχει ζητήσει από τις Ενώσεις να ορίσουν ανεξάρτητη επιτροπή, όμως η ΕΣΗΕΑ κωλλυσιεργεί επειδή δεν θέλει να αποδειχθεί καθαρή η διοίκησή της για να έχει τη δυνατότητα να λασπολογεί σε βάρος της...

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ότι, αν δεν γίνει έλεγχος από κάποια ανεξάρτητη αρχή και αν δεν πάρει πιστοποιητικό καθαρότητας η διοίκηση της κας Σπανοπούλου, δεν θα γίνουν εκλογές ποτέ;

Αφού, λοιπόν, έγινε η ενημέρωση μονόλογος από την κυρία πρόεδρο (η πρόσκληση έλεγε η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ σας καλούν, αλλά κανένα μέλος δεν μίλησε ούτε απάντησε πλην κάποιων παρεμβάσεων του κ. Δεμερτζή. Οι έξι βέβαια απουσίαζαν και δεν μπορούσαν να συμμετέχουν  παρά μόνο με τηλεδιάσκεψη), ακολούθησαν ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις αυτές ως συνήθως έπαιρναν μισές απαντήσεις, διότι ή θα το επέβαλε η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα (π.χ. αμοιβές προσωπικού ΕΔΟΕΑΠ) ή δεν το επέτρεπε το καταστατικό ή δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί η στρατηγική μας (π.χ. δημοσίευση των νομικών παρεμβάσεων κατά Προβόπουλου και ΤτΕ).

Είναι απορίας άξιο τι έλεγχο μπορούν να κάνουν οι μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ στη διοίκηση όταν τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε απαραίτηα στοιχεία για να την κρίνουν. Είναι επίσης αναγκαίο να ξεκαθαριστούν τα δικαιώματα ελέγχου των μετόχων-μελών για να μην λέει η κάθε διοίκηση ό,τι θέλει.

Ένα πολύ σημαντκό ζήτημα που συζητήθηκε χωρίς να εξαντληθεί και χωρίς να ακουστούν προγραμματισμένες ενέργειες για την επίλυσή του είναι η "κερκόπορτα" του Διαδικτύου στο οποίο οι διαδημίσεις δεν υποχρεούνται αγγελιοσήμου κι έτσι τα δημοσιογραφικά Ταμεία χάνουν σημαντικούς πόρους καθοριστικούς για τη βιωσιμότητά τους. 

Επίσης, αναφέρθηκε μια στρέβλωση του συστήματος σύμφωνα με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχει περίθαλψη σε εργαζόμενους εβδομαδιαίων εντύπων μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας ("Πρώτο Θέμα", "RealNews" κ.α.) τα οποία όμως καταθέτουν τις εισφορές τους στο ΤΑΙΣΥΤ!

Βέβαια, η συνάντηση-ενημέρωση απέκτησε ιδιαίτερο νόημα στο τέλος και αφού τελείωσαν οι μισο-αναπάντητες ερωτήσεις. Τότε η κυρία πρόεδρος ανακοίνωσε τις αποφάσεις της που ελπίζουμε να τις γνωρίζουν και να συμφωνούν όλα τα μέλη του ΔΣ (Αν κάποιοι διαφωνούν να το πουν από τώρα και όχι εκ των υστέρων).

Οι αποφάσεις αυτές ήταν μια επιμελώς προετοιμαμένη παροχολογία που δεν εξηγήθηκε επαρκώς όσον αφορά τις προϋποθεσεις και την εφαρμογή τους και θύμιζαν προεκλογικές εξαγγελίες.

Λόγω των δύσκολων καιρών η κα πρόεδρος αποφάσισε:

1.  παρά τη δεινή οικονομική κατάταση του Ταμείου, να δώσει επίδομα βοήθειας στα μέλη που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, την οποία προσδιόρισε, άγνωστο πως ,στις 14.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Όταν της επισημάνθηκε ότι είναι λεπτό το ζήτημα και ότι έπρεπε να υπάρχει σοβαρός έλεγχος για την αλήθεια των εισοδημάτων (υπάρχουν και "μαύρα λεφτά" κ.λπ.) δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. 

Ούτε την ενόχλησε, όπως και τον κο Δεμερτζή, ότι μπορεί να κατηγορηθούν για λαϊκιστική παροχολογία και εξαγορά ψήφων ενόψει εκλογών.

Η γεναιοδωρία επεκτάθηκε και σε άλλη κατηγορία μελών που ονομάστηκε από την πρόεδρο "μεσαία κατηγορία" και είναι όσοι έχουν εισοδήματα μεταξύ 14.000-20.000 ευρώ το χρόνο και αν  η κουβέντα έφτανε σε βάθος ίσως όλοι να έπαιρναν κάποιο βοήθημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...

2. Να ιδρύσει Κοινωνικό Παντοπωλείο όπου τα μέλη θα αγοράζουν λίγο πάνω από την τιμή κόστους τα τρόφιμα (εδώ έπεσε και χειροκρότημα από τους "καταπονεμένους" και ιδιαίτερα ευσυγκίνητους  συνταξιούχους!).

Στο παντοπωλείο αυτό θα προσφερθούν έξι θέσεις εργασίας και έχει βρεθεί ένα κατάστημα κοντά στον ΕΔΟΕΑΠ που κοστίζει 1500 ευρώ το μήνα!  (Η ΕΣΗΕΑ δεν συμφώνησε να δωθεί το κατάστημα στο ισόγειο της οδού Ακαδημίας που της ανήκει)

3. Να καθιερώσει δωρεάν εθελοντικό μοίρασμα ρούχων, μεταχειρισμένων αντικειμένων κ.α. στον τρίτο όροφο του παλιού κτηρίου για να βοηθηθούν όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη.

 

ΥΓ) Είχε και άλλα να πει η κα Σπανοπούλου αλλά υπήρχε κούραση και δεν τα ανακοίνωσε όλα.

Πάντως, όπως φάνηκε από τα λεγόμενά της, μία από τις αγωνίες της είναι να βγει "καθαρή" και να κερδίσει για άλλη μια φορά τη μάχη των εντυπώσεων απέναντι στους αντιπάλους της.

Την εποχή αυτή οι κύριοι αντίπαλοί της βρίσκονται στην ΕΣΗΕΑ η οποία προσέφυγε στον εισαγγελέα για έλεγχο των πεπραγμένων του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ εξοργίζοντας την κα Σπανοπούλου που απάντησε πρόσφατα με επιστολή αγανάκτησης.

 

ΥΓ2) Οι αντιφάσεις των αποφάσεων της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ και της προέδρου, Ελένης Σπανοπούλου, δεν έχουν όρια.

Από τη μία καταργούν το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού για να σώσουν το Ταμείο αφήνοντας γονείς με χαμηλά εισοδήματα και μικρά παιδιά να παλεύουν σκληρά για να τα βγάλουν πέρα και από την άλλη ετοιμάζονται να μοιράσουν χρήμα σε μελλοντικούς ψηφοφόρους.

Με πολύ άνεση και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ακροατηρίου η κα πρόεδρος είπε μάλιστα ότι το επίδομα βρεφονηπιακού δεν προβλεπόταν από το καταστατικό λες και το ιδιότυπο επίδομα βοηθείας που προτάθηκε έχει καταστατικό κύρος.

Έτσι κι αλλιώς και τα δύο μπορεί να θεωρηθούν βοηθήματα αλλά με μία διαφορά: το επίδομα "φτώχειας" μπορείς να το χειραγωγήσεις και να βολέψεις κάποιους φίλους, ενώ για το επίδομα βρεφονηπιακού χρειάζονται οπωσδήποτε μικρά παιδιά κάτι που θα ευνοήσει αναγκαστικά και αντιπάλους.

ΥΓ3) «Ας δώσουν στη δημοσιότητα τη λίστα των οικονομικών ενισχύσεων και... δανείων σε δημοσιογράφους τα τελευταία 10 χρόνια. Λίστες με τις οποίες συντηρούν με χρήματα του Ταμείου μας το ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ, πελατειακό καθεστώς επαιτείας των αδύναμων ανέργων μας στην ΕΣΗΕΑ. Ο εύρων μια ουσιαστική συνδικαλιστική επιτυχία τους αμειφθήσεται!»

Τα παραπάνω έγραφε η κα Σπανοπούλου σε επιστολή της στο "ΠΑΡΟΝ" τον περασμένο Ιούλιο για τους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ. Μήπως αποφάσισε να τους μιμηθεί με το επίδομα βοηθείας στους αδύναμους "φτωχούς" συναδέλφους;