A+ A A-

Ο ΕΔΟΕΑΠ και η χρηστή διοίκηση

Κοινή δήλωση των, Πόπη Χριστοδουλίδου, Γιάννη Αγγέλη, Ειρήνης Ζαφειροπούλου

Η εκλογή μας στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, τόσο για μένα, όσο για τον τον Γιάννη Αγγέλη και την Ειρήνη Ζαφειροπούλου αποτελεί μια βαριά ευθύνη απέναντι στον κλάδο τόσο των δημοσιογράφων, όσο και των διοικητικών υπαλλήλων.

Εδώ, δεν μιλάμε για φιλοδοξίες, πράξεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακές φανφάρες.
Και δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε ούτε για ένα λεπτό τις αποφάσεις των συναδέλφων μας στην αληθινή και ουσιαστική γενική συνέλευση του Ταμείου, τον Ιούνιο του 2012.
Είδαμε πολλά και ένα είναι βέβαιο.
Θα δούμε και άλλα, που θα μας δημιουργήσουν ερωτηματικά και θα μας πεισμώσουν ακόμα περισσότερο στην έντιμη και καθαρή πέρα για πέρα μάχη μας για ένα Ταμείο, που να ανήκει και να υπηρετεί, χωρίς ρουσφέτια και ψέματα, όλα τα μέλη-μετόχους.
Ενός Ταμείου, για το οποίο ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ και ΠΡΕΠΕΙ να υψώσουμε τείχος απροσπέλαστο, για να μην το…πλησιάσουν καν τα εγκληματικά μνημόνια, οι “σφαγείς” τροικανοί και οι άθλιοι κυβερνώντες υπηρέτες τους.
Κάθε μέρα δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες.
Χωρίς καμιά απολύτως διάθεση ρεβανσισμού, προχωράμε μπροστά, αποκαθιστώντας αδικίες, εφαρμόζοντας απολύτως την νομοθεσία, αλλά, συγχρόνως βάζοντας στο κέντρο τον άνθρωπο.
Όχι, με λόγια. Αλλά, με πράξεις.
Έξοδα περιττά, χρήματα, που πετάχτηκαν εκεί, που δεν έπρεπε και κόπηκαν ΑΔΙΚΩΣ από παροχές, αλλά και επικοινωνιακές αντιλήψεις, που μόνο κακό έκαναν, επιθυμούμε να λάβουν τέλος και δεσμευόμαστε για αυτό.
Από την θέση μας, στη Επιτροπή του Ταμείου Υγείας Πρόνοιας του ΕΔΕΟΕΑΠ και οι τρεις δίνουμε μια δύσκολη, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη για το Ταμείο μας μάχη για να μειωθούν, όσο περισσότερο γίνεται, τα έξοδα… Και θα το πετύχουμε αυτό!
Όχι όμως περικόπτοντας παροχές, που δικαιούνται τα μέλη – μέτοχοι.
Ούτε ξεχνώντας, πως, σε τόσο δύσκολες εποχές τα προβλήματα υγείας, που δυσκολεύουν τη ζωή των ασφαλισμένων, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τετράγωνη λογική .
Ανθρωπιά, αλληλεγγύη και συναδελφικότητα.
Αυτό είναι το χρέος μας.
Να είστε βέβαιοι και βέβαιες, πως μπορούν να γίνουν περικοπές από αλλού.
Περικοπές προς “τρίτους” και όχι προς ασφαλισμένους και συναδέλφους .
Πως μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα παροχής περίθαλψης, χωρίς αδικίες.
Πως μπορεί το προσωπικό του Ταμείου να συνεργαστεί, χωρίς να φοβάται και χωρίς να νοιώθει ανασφάλεια, γιατί, στην πλειονότητα του το επιθυμεί και το πράττει με πραγματική αυταπάρνηση…
Και φυσικά, η απόλυτη διαφάνεια, η συχνότατη ενημέρωση όλων των μελών – μετόχων και η χρηστή διοίκηση, με την πραγματική και την ουσιαστική της έννοια αποτελεί για μας ιερό καθήκον.
Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να απαντάμε σε ανθρώπους με ξεπερασμένες λογικές και πρακτικές, που, κατά την γνώμη μας και μόνο αυτές να εξετάσει κανείς, αποτελούσαν βαρίδια για το Ταμείο.
Και αν κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι έκαναν έργο και πως, το καλό, που έπραξαν, υπερτερεί του…κακού, ας βοηθήσουν να αποοδειχτεί αυτό, ας σταματήσουν να σαμποτάρουν, ας συνεργαστούν ειλικρινά, ας πάψουν να λένε και να διαδίδουν ψέματα κι ας σεβαστούν επιτέλους τις αποφάσεις του Εκλογικού Σώματος.
Εδώ είμαστε όλοι και όλοι κρινόμαστε.
Τέλος όμως, οριστικό σε όλα αυτά, που δημιουργούσαν απογοήτευση, πικρία και αμφιβολία στα μέλη – μετόχους.
Ο αγώνας για την διάσωση του αγγελιοσήμου, ο αγώνας για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και ο αγώνας για ένα Ταμείο Επικούρησης και Περίθαλψης, που θα λειτουργεί στο φως του ήλιου είναι για μας υποχρέωση και δέσμευση.
Ανοιχτές πόρτες, διαφανείς διαδικασίες, ενημέρωση και χρηστή διοίκηση.
Περίθαλψη για όλους, παροχές νόμιμες και ίδιες για όλους, άπλετο φως και αγώνας ιερός, σε καθημερινή βάση.
Προχωράμε, ακολουθώντας ως… ευαγγέλιο τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου του 2012.
Γνωρίζουμε την μία και μοναδική ΑΛΗΘΕΙΑ.
Πως οι μέτοχοι – μέλη ζήτησαν και ζητούν έναν ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο ΑΞΙΖΕΙ μαζί με όλο το Δ.Σ. και το προσωπικό, που εργάζεται
δίχως να λογαριάζει κούραση, να δώσουν και την ψυχή τους!
ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΩΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΥΠ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Και θα πετύχουμε!
Θα πέσουμε μέχρι ενός…
Και θα φυλάξουμε…Θερμοπύλες ως σκληρά εργαζόμενοι, πολύ συχνά αδικημένοι, αλλά όρθιοι και αποφασισμένοι!
Ο ΕΔΟΕΑΠ οφείλουμε να γίνει η πρώτη σελίδα του Ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή του ανθρώπινου πολιτισμού.
Τον ΕΔΟΕΑΠ θα τον προστατεύσουμε, ακόμα κι ΑΝ χρειαστεί
να βάλουμε ως… ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ την καρδιά και την ψυχή όλων των σκληρά εργαζομένων στα ΜΜΕ!

Πόπη Χριστοδουλίδου
Πρόεδρος της Επιτροπής του ΤΥΠ του ΕΔΟΕΑΠ
Γιάννης Αγγέλης μέλος της Επιτροπής του ΤΥΠ
Ειρήνη Ζαφειροπούλου μέλος της Επιτροπής του ΤΥΠ

 

 

Πριν από την παραπάνω ανακοίνωση είχε προηγηθεί μια επιστολή της τέως προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένης Σπανοπούλου, η οποία με το γνωστό "αγέρωχο" ύφος εκθείαζε την πολιτική που ασκήθηκε επί των ημερών της και διαμαρτυρόταν για τον έλεγχο που έχει ζητήσει το νέο Δ.Σ. στην προηγούμενη διαχείρηση που κόστισε "κούρεμα" ομολόγων και ζημιά 90 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθεί η δήλωση Σπανοπούλου:Δήλωση  Ελένης Σπανοπούλου 
για τον έλεγχο  στον ΕΔΟΕΑΠ:


" Δεν με τρομάζουν

των μπουραντάδων τα ξύλινα σπαθιά ..."

Η απελθούσα Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από  ελέγχοντες που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Την ευθύνη, άλλωστε, της μη διενέργειας   ελέγχου στο Ταμείο μας  έχει  αποκλειστικά η αδρανής και σπαρασσόμενη ΕΣΗΕΑ.

Ο  Πάνος Σόμπολος, που...."θα πιάσει τον Αντώνη Σαμαρά από το πέτο" και οι εντιμότατοι φίλοι  του εγκατέλειψαν γρήγορα  τη μάσκα της συναίνεσης. Αποκαλύπτουν  νωρίς το αληθινό πρόσωπο της καταστροφικής  διχόνοιας, της παραταξιακής ίντριγκας και του νεοφώτιστου φανατικού.

Στον ΕΔΟΕΑΠ δεν  ήρθαν  να σώσουν , το Αγγελιόσημο και το Ταμείο μας από τον ΕΟΠΥΥ, για τα επόμενα –έστω 5- χρόνια. Δυστυχώς για όλους μας ούτε θέλουν, ούτε  ξέρουν, ούτε μπορούν, γι αυτό  και δημιουργούν εντυπώσεις.

Ήρθαν για να καταδικάσουν τους πολιτικούς  τους αντιπάλους 5 χρόνια πίσω. Επιχειρούν, έτσι, να  δικαιολογήσουν εκ των υστέρων την   λάσπη, που μας έριξαν προκειμένου να εκλεγούν.

Επικαλούμενοι, ανύπαρκτη  νομικά και ηθικά,  "απόφαση" της   ΓΣ που διακόπηκε  βίαια, αποφάσισαν τη διενέργεια " ελέγχου διαφάνειας", χωρίς  κάν τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του.

Πρόεδρος ,μάλιστα, της "επιτροπής ελέγχου" είναι  διοικητικός υπάλληλος ( ΕΠΗΕΑ),  μέλος του ΔΣ  , ο οποίος, όμως, ως μέλος της  Εξελεγκτικής Επιτροπής  έχει υπογράψει τις εκθέσεις της βεβαιώνοντας  ότι... Στώμεν καλώς!

Όχι με δικές  μας (!!!)  αλλά με δικές τους εταιρείες, θα ελέγξουν  πιο...αντικειμενικά Διοίκηση,  που έχει δημόσια παραδώσει ελεγμένα όλα τα στοιχεία   της διαχείρισης της όσο ποτέ καμία  άλλη.

Επεδίωξα τον ανεξάρτητο έλεγχο, αλλά καταδικάζω τον Φαρισαϊσμό. Πλανώνται όσοι  πιστεύουν ότι θα μας κάψουν στην πυρά κάνοντας την τρίχα τριχιά ή βαφτίζοντας το κρέας ψάρι.

Προσωπικά έχω  δει κι άλλες φορές το έργο συκοφάντησης  μου στον ΕΔΟΕΑΠ.... Αυτή τη φορά ,όμως, πυροβολούν κυριολεκτικά   στα τυφλά, 9 συναδέλφους που αποδεδειγμένα διοίκησαν νόμιμα, διάφανα, ανθρώπινα και αγωνίστηκαν ,αβοήθητοι αλλά  ενωμένοι,  υπερασπιζόμενοι τον Οργανισμό μας στις  χείριστες συνθήκες της 60χρονης ιστορίας του.

Δήλον είναι ότι με την παρουσία μου στο ΔΣ υπηρετώ την εντολή της κάλπης για  διοίκηση συνέχειας  και όχι διχόνοιας.
Παρέδωσα  ένα Ταμείο νοικοκυρεμένο, σύγχρονο, ανθρώπινο,
με ορίζοντα ζωής που δεν έχει κανένα άλλο Ασφαλιστικό Ταμείο.
Δεν πρόκειται,
όμως, επ´ ουδενί,  να δεχθώ την απαξίωση της 12χρονης σκληρής δουλειάς μου και ενός δυναμικού και καθαρού έργου στον ΕΔΟΕΑΠ,  για το οποίο είμαι περήφανη. Γρήγορα  οι 6 νεοεκλεγέντες  θα βρεθούν αντιμέτωποι  με την Αλήθεια και τις νόμιμες συνέπειες των πράξεων τους. Τότε θα έχουν δύο λύσεις:  να ζητήσουν Συγγνώμη ή να πάνε στον Εισαγγελέα.

ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΙΑ!

Αντιλαμβάνομαι ότι Κομματικά, συνδικαλιστικά, πελατειακά, εκδοτικά, διαφημιστικά, και δημοσιογραφικά κυκλώματα  ενοχλήθηκαν σφόδρα κατά τη θητεία μου. Μαζί τους, φυσικά, η Τράπεζα της Ελλάδος και το δημοσιογραφικό της πλυντήριο. Είμαι περήφανη γι αυτό.

Δεν τους φοβάμαι γιατί  δεν τους ανήκω!

Είμαι ελεύθερη και έτσι θα συνεχίσω.

Καλώς να ορίσουν! Τους περιμένω με καθαρή συνείδηση ΕΜΜΕΝΟΝΤΑΣ στον Αγώνα  μου για τον Άνθρωπο μόνο.

Ελένη Β.Σπανοπούλου

Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ