A+ A A-

ΔΝΤ: Mea culpa - Γράψε λάθος!

 

Αφού γονάτισαν την ελληνική κοινωνία και την έφεραν στα όρια της αντοχής, ξύπνησαν μιαν ωραία πρωϊα οι κύριοι του ΔΝΤ και είπαν ότι έκαναν λάθος στη συνταγή διάσωσης της Ελλάδας.

Με επικεφαλής την κομψή κυρία Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εισπράττει τη δυσφορία και πιέζεται από τις ανερχόμενες οικονομικά χώρες (BRICS) για πολλές υποχωρήσεις στη γερμανική Ευρώπη, το ΔΝΤ αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, παραδεχόμενο το λάθος του.

Αυτή η παραδοχή προειδοποιεί ότι στο μέλλον το ΔΝΤ δεν θα είναι διαθέσιμο να "σώσει" κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως έκανε μέχρι τώρα και ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει μόνοι τους να τα βολέψουν.

Έτσι, εξηγείται και η κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες αδράνησαν όταν έπρεπε να πάρουν δραστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν αντί να σπεύσουν να σώσουν την Ελλάδα, προτίμησαν να την απομυζήσουν με εξοντωτική λιτότητα δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μην μεταδοθεί η κρίση στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Βέβαια, φταίνε και οι ελληνικές κυβερνήσεις για την αργοπορία τους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην αδράνειά τους όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως φταίει η γερμανική ευρωζώνη για την έλλειψη αποφασιστικότητας που θα συνέβαλε στη γρήγορη θεραπεία της ελληνικής κρίσης και στην αποφυγή των πολύ σκληρών μέτρων για το ελληνικό λαό.

Όμως, με μια συγγνώμη δεν βρίσκει ο "φτωχός το δίκιο του".

Ο ελληνικός λαός στενάζει (εκτός της οικονομικής ελίτ και των υπαλλήλων της) και χρειάζεται να διορθωθούν τα λάθη που τον έφεραν σ' αυτή τη θέση.

Η τρικομματική ελληνική κυβέρνηση άραγε μπορεί να κάνει κάτι για αυτό το παραδεκτό λάθος; Μπορεί να ζητήσει αποκατάσταση;

ΥΓ) Ενώ η αυτοκριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα προβάλλεται κατά κόρον από τα διεθνή ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να διευκρινίσει ότι διαφωνεί πλήρως με την άποψη του ΔΝΤ. Τι μπορούσε να πει άλλωστε... Δια του εκπροσώπου της Σάιμον Ο' Κόνορ η Κομισιόν είπε ότι: "Το ΔΝΤ εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς με αυτή τη θέση". Σύμφωνα με τον Ο' Κόνορ, αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε επίσης λανθασμένο και αβάσιμο τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η Ε.Ε. δεν συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.