Η ψήφιση της τροπολογίας ανοίγει το δρόμο στο νέο ΕΔΟΕΑΠ
Άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τον "νέο" ΕΔΟΕΑΠ μετά τη χθεσινή υπερψήφιση της τροπολογίας που ρυθμίζει τη διευρυμένη μορφή του με όλους ή σχεδόν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ δήλωσε "παρών", ενώ καταψήφισε η Χρυσή Αυγή.
Η τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή, μετά τη συντριπτική αποδοχή των αλλαγών στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ από τους μετόχους-μέλη του οργανισμού. Ήταν ενταγμένη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου έργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.
Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα, η επιτυχία ενός νομοθετικού πλαισίου εξαρτάται από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, οι οποίες εν προκειμένω είναι η κάλυψη των freelance δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων με ΔΠΥ σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, η προστασία των ανέργων, ο τρόπος διασύνδεσης του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.
Η κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ εργοδοτών, κυβέρνησης και εργαζομένων είχε διαρκέσει ενάμισυ χρόνο, χωρίς ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση από τους διαπραγματευόμενους εκπροσώπους συνδικαλιστές, προκαλώντας οξείες αντιδράσεις και σενάρια συνωμοσιολογίας.
Ένθετη "σφήνα" στην τροπολογία υπήρξε η επιπλέον φορολογική απαλλαγή των καναλαρχών στους οποίου ςμειώνεται ο ειδικός φόρος τηλεόρασης από 20% σε 5%, ενώ δόθηκαν και υποσχέσεις ότι θα ενισχυθεί και ο έντυπος Τύπος δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες εκδότες θεωρούν δυσβάσταχτο τον ειδικό πόρο 2% για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.
Μία ημέρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρούτζος, ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν οι δύο καθυστερούμενες επικουρικές συντάξεις καθώς και κάποια εφάπαξ.
Η ανακοίνωση αυτή αποκάλυψε κατά τους επικριτές του προέδρου, ότι η καθυστέρηση πληρωμής των επικουρικών συντάξεων ήταν προσχεδιασμένη για να εκβιαστούν οι συνταξιούχοι και να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης των αλλαγών στο καταστατικό.