A+ A A-

Nicholas Negroponte: Οι freelancers δύναμη του μέλλοντος


Ένα εύσημο παγκοσμίου κύρους για το site μας αποτελεί η συνέντευξη του Νίκολας Νεγκροπόντε στο περιοδικό "Έψιλον" τεύχος 520, της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας:

Ο "γκουρού της ψηφιακής τεχνολογίας", ο "μάγος του μέλλοντος" όπως έχουν αποκαλέσει τον 57χρονο καθηγητή του περίφημου Media Lab του διάσημου πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι αυτοαπασχολούμενοι (freelancers).

"Πώς αιτιολογείτε την άποψή σας ότι μέχρι το 2020 οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι αυτοαπασχολούμενοι;" ρωτήθηκε από τον Θανάση Τσίτσα. Και να η απάντησή του:" Είμαι οπαδός της αποκέντρωσης.Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι το να είσαι ψηφιακός είναι ένα πολύ ανατρεπτικό φαινόμενο.Οι ιεραρχίες μετατρέπονται σε δίκτυα και η κοινωνία μπορεί να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε ταυτόχρονα να'ναι συνεργάσιμη και απομονωμένη. Το να είναι κανείς αυτοαπασχολούμενος αποτελεί μια επιπλέον μορφή outsourcing (σ.σ.: ανάθεση σε τρίτους μέρους της παραγωγικής διαδικασίας με μικρότερο κόστος). Η αυτοαπασχόληση είναι μια μετέπειτα μορφή της, με την έννοια ότι είναι η μετατόπιση του ρίσκου έξω από την επιχείρηση. Κάθε άνθρωπος μπορεί να ελέγχει τη δική του ζωή με το τίμημα του μεγαλύτερου ρίσκου.Με την αυτοπεποίθηση της γνώσης και της φαντασίας, αυτό θα εξελιχθεί σε πρωταρχική μορφή απασχόλησης σε πολλές χώρες.

Είπε και άλλα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ο ελληνικής καταγωγής διάσημος επιστήμονας από τα οποία επιλέγουμε δύο:

α) "το μέλλον θα ελέγχεται λιγότερο από το παρελθόν.Οι ζωές των ανθρώπων θα καθοδηγούνται από τη δική τους φαντασία και εξυπνάδα και όχι από την κοινωνική τους θέση, και

β) Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.Δυστυχώς δεν είναι συνεργάσιμη κοινωνία.Οι Έλληνες είναι πολύ ζηλόφθονοι και απρόθυμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, κάτι που αντιτίθεται στο πως λειτουργεί το ίντερνετ.Χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή και αυτή η αλλαγή θα έρθει από τους γονείς που θα δίνουν καλύτερα παραδείγματα στα παιδιά τους".