A+ A A-

Οι freelance δημοσιογράφοι έχουν δικαιώματα!

Στο πρόσφατο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, το "φάντασμα" του freelance δημοσιογράφου κατάφερε να αποκτήσει σάρκα και οστά μέσα από ένα ψήφισμα που προέκυψε με ομοφωνία.

Αυτό το "ομόφωνο ψήφισμα", οφείλεται κυρίως σε κάποιους δεοντολογικά και κοινωνικά ευαίσθητους συναδέλφους, οι οποίοι πίεσαν όσο έπρεπε για να καμφθούν οι αντιδράσεις όσων επιλέγουν την υποκρισία και το στρουθοκαμηλισμό, απέναντι στις εργασιακές αδικίες που πλήττουν έναν σημαντικό κλάδο εργαζομένων στην ενημέρωση.

Παρόλο που κάθε θετική παρέμβαση για το freelance δημοσιογράφο στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη και έχει ξεχωριστή σημασία όταν προέρχεται από ένα ανώτατο δημοσιογραφικό όργανο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι, ένα ψήφισμα δεν αρκεί για να αλλάξει το καθεστώς της βάρβαρης εκμετάλλευσης των freelancers στην Ελλάδα, το οποίο όσο υπάρχει αποτελεί ταυτόχρονα και σοβαρή απειλή απορρύθμισης της εργασίας και απαξίωσης των συλλογικών συμβάσεων ΚΑΙ των μισθωτών με σχέση αορίστου χρόνου δημοσιογράφων.

Γι' αυτό χρειάζεται ξεκάθαρη και άμεση παρέμβαση από τους συνδικαλιστικούς φορείς για να περιληφθούν οι freelance δημοσιογράφοι στις συλλογικές συμβάσεις, να αποκτήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να προστατευτούν από τον εξευτελισμό και την ταπείνωση.

Οι freelance είναι δημοσιογράφοι που συλλέγουν και παράγουν δημοσιογραφική ύλη όπως και οι μισθωτοί συνάδελφοί τους. Πολύ συχνά, μάλιστα, έχουν πολύ περισσότερα προσόντα και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από άλλους "τυχερούς" συναδέλφους τους οι οποίοι κατάφεραν να μπουν στα μισθολόγια. Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι κι αυτοί πρέπει να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα που τους αξίζουν.

Σύμφωνα με έρευνα του Freelance Expert Group της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία οι freelance δημοσιογράφοι είναι η πλειονότητα, όταν στις χώρες της ΕΕ (περιλαμβανομένων και των υποψηφίων χωρών) είναι κατά μέσον όρο το 20%.

Το μεγάλο ποσοστό των freelance στη χώρα μας, το οποίο θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, πρέπει να αποτελέσει ένα λόγο παραπάνω για άμεση κινητοποίηση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!



Ακολουθεί το ψήφισμα της ΠΟΕΣΥ:

ΠΟΕΣΥ: 2ο ψήφισμα (Freelancers)

"Η ανεξάρτητη απασχόληση, στη δημοσιογραφία είναι πλέον μια ραγδαία διευρυνόμενη άτυπη μορφή απασχόλησης. Και στην χώρα μας οι αποκαλούμενοι διεθνώς freelancers, τείνουν να γίνουν η πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο. Η αλήθεια είναι, ότι η παραδοσιακή μορφή άσκησης του επαγγέλματος, με την μορφή του προσωπικού, τείνει να εγκαταλειφθεί και τη θέση των πλήρως απασχολούμενων δημοσιογράφων, να καταλαμβάνουν οι με κάθε τρόπο εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακυρώνοντας έτσι και τις Συλλογικές Συμβάσεις αλλά και κάθε έννοια Κοινωνικής Πρόνοιας, Ασφάλειας και Φροντίδας.

Αν και πολλοί, μπορεί να επιλέγουν την ελευθερία επιλογής εργοδότη, την ευπροσάρμοστη και ανεξάρτητη απασχόληση, εντούτοις πειθαναγκάζονται σε περισσότερη εξάρτηση, περισσότερο περιορισμό στο δημοσιογραφικό τους έργο, ενώ το εργασιακό μέλλον τους, είναι αβέβαιο.

Συμβόλαια, αντί Συλλογικές Συμβάσεις, ανύπαρκτα πνευματικά δικαιώματα, και χαμηλά δημοσιογραφικά στάνταρς, με αμοιβές χαμηλότερες από εκείνες των «μόνιμα» απασχολούμενων, χαρακτηρίζουν την μορφή αυτής της δημοσιογραφίας.

Το 4ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, υπερασπίζεται την υψηλή ποιότητα στην παραγωγή ενημέρωσης από τους συναδέλφους της συγκεκριμένης ομάδας, τους οποίους και αναγνωρίζει ως δημοσιογράφους, στηρίζει κάθε προσπάθεια καταγραφής του συγκεκριμένου κλάδου του επαγγέλματος, και ζητά: την ασφαλιστική, μισθολογική και συνδικαλιστική τους εξίσωση με το λοιπό μόνιμο προσωπικό, καθώς και να οριστούν, τα μίνιμουμ δεδομένα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις ΣΣΕ, για την μορφή αυτή της δημοσιογραφίας".

---------------------------------------------------------

Ενδεικτικός Πίνακας δημοσιογράφων (μόνιμο προσωπικό και freelance) σε 18 ευρωπαϊκές χώρες:

Χώρα
-------
Βέλγιο 4.500 --- 950
Κροατία 6.000 --- 2,000
Δανία 12.000 --- 2.000
Εσθονία 2.000 --- 400
Φινλανδία 13.257 --- 1.414
Γαλλία 34.784 --- 6.230*
Γερμανία 75.000 --- 40.000
ΕΛΛΑΔΑ 12.000 --- 7.500
Ουγγαρία 9,000 --- 5.400
Ισλανδία 660 --- 100
Ιταλία 27.114 --- 12.918
Λουξεμβούργο 320 --- 30
Νορβηγία 9.000 --- 800
Πορτογαλία 5.000 --- 250
Σλοβενία 1.448 --- 209
Ισπανία 20.000 --- 5.000
Σουηδία 20.000 --- 3.000
Ελβετία 12.000 --- 4.000
Ηνωμένο Βασίλειο 70.000 --- 11.000
Σύνολο (% συνόλου) 334.083 --- 103.201 (30,89%)

Σημ.: Ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί στο σύνολο των δημοσιογράφων και ο δεύτερος στους freelance δημοσιογράφους κάθε χώρας.
Πηγή: ΕΟΔ, από έρευνες διαφόρων ετών.

* Ο αριθμός αντιστοιχεί σε επαγγελματίες δημοσιογράφους που στη Γαλλία αποκαλούνται “pigistes” και πληρώνονται “a la pige” με τη «σειρά» . Ο αριθμός των τυπικά ανεξάρτητων αυτοαπασχολούμενων στη Γαλλία είναι πολύ μικρός.