A+ A A-

Ευρωεκλογές 2019: Αποτελέσματα και χρήσιμα συμπεράσματα

Η ένατη μάχη των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε απρόσμενα με συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά περίπου 9,5 μονάδες, κάτι που δεν περίμεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της.

Το εύρος της "γαλάζιας" νίκης σιφνιδίασε, βέβαια, και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανάγκασε τον πρωθυπουργό και πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου.

Όλοι μετά το εκπληκτικό αποτέλεσμα ψάχνουν να βρουν τις αιτίες της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η ΝΔ αλλά και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρωτοστάτησαν σε μια αλάνθαστη και ιδιαίτερα θελκτική προεκλογική καμπάνια.

Πώς προήλθε λοιπόν αυτή η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και για ποιους λόγους έχασε κατά κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν τηλεγραφικά κάποιες σταθερές παραμέτρους:

1. Στις ευρωεκλογές η "χαλαρή ψήφος" απελευθερώνει τους ψηφοφόρους να στέλνουν μηνύματα καταγγελίας

2. Τα κυβερνώντα κόμματα υφίστανται φθορά που καταγράφεται σχεδόν πάντα, γι' αυτό ποτέ δεν έχει κερδίσει στην Ελλάδα δύο συνεχόμενες φορές κόμμα που κυβερνάει περισσότερους από τριάντα μήνες (εκτός του πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 κα το 1984).

3. Η πολιτική είναι τάιμινγκ και όταν δεν κάνεις στο σωστό χρόνο κάτι που θα σε ευνοήσει, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ (Το "φιλοδώρημα της 13ης σύνταξης έπρεπε να δωθεί ως δώρο πριν από το Πάσχα και όχι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές που έμοιαζε σαν εξαγορά των ψηφοφόρων)

4. Η πολιτική είναι διαχείριση ισχύος και όταν ταπεινώνεις κάποιον (π.χ. με το φιλοδώρημα της 13ης σύνταξης) δεν πρέπει να του δίνεις ταυτόχρονα τη δυνατότητα απάντησης (π.χ. ψήφος) γιατί θα σε μειώσει και αυτός.

5. Η εξουσία είναι γόησσα και συνεπαίρνει ακόμη και τους πιο δυνατούς ηγέτες, ενώ τους μεθάει με αλαζονεία ώστε να πιστεύουν ότι δεν θα χάσουν "ούτε μία στο εκατομμύριο". 'Ομως ακόμη και οι αυτοκράτορες είχαν δίπλα τους κάποιον που τους υπενθύμιζε "memento mori"...

6. Η υποτίμηση του αντιπάλου προκαλεί τις μεγάλες εκπλήξεις καθώς δεν αρκεί μόνο η φανέλα για να κερδίσεις τον αγώνα. Πρέπει αν χρειαστεί πάντα να είσαι έτοιμος να τη ματώσεις...

7. Ένας παίκτης δεν μπορεί από μόνος του να κερδίσει στα ομαδικά αθλήματα, όσο μεγάλος κι αν είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε σχεδόν τα πάντα στον Αλέξη Τσίπρα επειδή μπορούσε να επιβληθεί στην προσωπική μονομαχία απέναντι σε έναν υποτίθεται μέτριο αντίπαλο. Όμως απέναντί του δεν έπαιζε μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα. 

Συμπέρασμα: Η πολιτική έχει τα πάνω της και τα κάτω της για όλους αφού,

ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΒΥΣΣΟΣ / ΠΟΤΕ Η ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

ΥΓ. Τσίπρας και Βαρουφάκης κατανοούν καλύτερα το παραπάνω σλόγκαν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
https://ekloges.ypes.gr/current/e/home/parties/