- Κατηγορία: Ειδικά Θέματα
- Γράφτηκε από τον/την Νικόλαος Αρβανίτης
Λαθρομετανάστευση: Η Θράκη τόπος εξορίας και κράτησης
Λίγο πριν τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και υπό την πίεση της ζοφερής πραγματικότητας του «λαθρομεταναστευτικού ζητήματος» ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πιεζόμενος και από την ΕΕ αποφάσισε να θέσει σε πλήρη εφαρμογή ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των συνεπειών της.
Το σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη είχε την κωδική ονομασία «Αθηνά» για να συμβολίζει την προσπάθεια αναγέννησης του κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά και τον βασικό στόχο που είναι να καθαρίσει η Αθήνα.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»…
Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» προέβλεπε την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα και την κράτησή τους σε ειδικά κέντρα υποδοχής, με επιχειρήσεις-σκούπα που σταδιακά θα επεκταθεί από το Γκάζι ως την Χαλκηδόνα, αλλά και σε όλες τις περιοχές από τις οποίες οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην χώρα.
Ταυτόχρονα όμως το ίδιο σχέδιο προέβλεπε και τον εντοπισμό και την κατάσχεση των όπλων που κυκλοφορούν παράνομα κατά χιλιάδες στη χώρα, οπλίζοντας ακόμη και μικροκακοποιούς που πραγματοποιούν ληστείες για μία δόση ή για ένα γεύμα. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες η Ελλάδα κινδύνευε ν’αποβληθεί από την οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν λόγω της παραμονής στο έδαφός της του μεγαλύτερου αριθμού λαθρομεταναστών από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, και να επιστρέψει στο πρωτόγονο σύστημα ελέγχου των συνόρων της που ίσχυε ως το 1990 με οριακό σημείο αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο.
Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που τέθηκε τότε σε εφαρμογή προέβλεπε:
1. Κατασκευή ενός χώρου κράτησης λαθρομεταναστών σε κάθε περιφέρεια και τουλάχιστον τριών τέτοιων κέντρων στην Αττική.
2. Επιχειρήσεις-«σκούπα» σε χώρους που συναθροίζονται λαθρομετανάστες για τη σύλληψη και κράτησή τους προσωρινά στο κέντρο κράτησης Αλλοδαπών, αλλά και στον ειδικό χώρο υποδοχής που λειτουργεί στον Έβρο.
3. Πάταξη του παρεμπορίου με αποφασιστικές κινήσεις που δεν είχαν γίνει ως σήμερα
4. Αμεση καταγραφή και σφράγισμα των διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν κατά μεγάλες ομάδες λαθρομετανάστες.
5. Ασκηση πίεσης σε προξενεία και πρεσβείες για την άμεση χορήγηση διαβατηρίων σε όσους μετανάστες εκφράζουν στο εξής την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Οι εκλογές και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης μάλλον κατέστησαν την προσπάθεια ατελέσφορη και το σχέδιο τελικά θα το αναλάμβανε ο νέος υπουργός της κυβέρνησης που θα προέκυπτε, παρακάμπτοντας ενδεχομένως τις όποιες αντιδράσεις θα συναντούσε σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών ή αντιπολίτευσης.
…στον «ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ»…
Το όραμα του κ. Χρυσοχοιδη συνέχισε ο διάδοχός του κ. Νίκος Δένδιας με νέα κωδική ονομασία "Ξένιος Ζευς", με στόχο να αλλάξει εικόνα το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την εκτίμησή μας δεν μπορούν να κατανοηθούν οι πράξεις και οι εντολές του κυρίου Δένδια εάν δεν λάβουμε υπ’όψιν μας και την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ίδρυμα Κ. Καραμανλής με θέμα το μεταναστευτικό και που ενδεχομένως δίνουν το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα. (Σημεία Χαιρετισμού του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην ημερίδα με θέμα: «Διπλή πρόκληση: Οικονομική κρίση και Μετανάστευση.
Χρήσιμο είναι επίσης να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση όπως και όλες οι δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαικό Ταμείο Επιστροφής. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών» για τη περίοδο 2008-2013.
Στόχος του Ταμείου είναι η στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη- μέλη προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση της επιστροφής σε όλες τις διαστάσεις της με τη χρήση της έννοιας της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προβλέποντας κοινές δράσεις που θα εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη ή εθνικές δράσεις που επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων της κοινότητας βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη την Κοινοτική νομοθεσία στον τομέα αυτό και τηρώντας πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των αστυνομικών ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από την έναρξη της επιχείρησης, έχουν σημειωθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα:
• Προσήχθησαν 7.361 αλλοδαποί.
• Συνελήφθησαν 1.596 αλλοδαποί, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στην χώρα.
• Συνελήφθησαν 10 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες.
• Διενεργήθηκαν 52 έρευνες σε σπίτια παρουσία 9 εισαγγελικών λειτουργών.
Από την Οικονομική Αστυνομία:
• ελέγχθηκαν 103 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών,
• βεβαιώθηκαν 64 φορολογικές παραβάσεις,
• συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί και
• κατασχέθηκαν 2 ταμειακές μηχανές.
• Εντοπίστηκαν 3 αποθήκες με συνολικά 2.6 εκατ. προϊόντα και είδη παρεμπορίου.
Επιπλέον:
• Ελέγχθηκαν 27 οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν 59 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παραβάσεις περί ηθών. Κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής απέλασης για 27 από τα άτομα αυτά (αλλοδαπές).
• Προσήχθησαν από υπαίθριους χώρους 181 εκδιδόμενες γυναίκες (αλλοδαπές και ημεδαπές) σε βάρος των οποίων υποβλήθηκαν ισάριθμες μηνύσεις. Από αυτές 10 βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV.
Οι δράσεις και οι αστυνομικοί έλεγχοι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνεχίζονται.
… και την μετατροπή της Θράκης σε τόπο εξορίας και κράτησης
Μία άλλη πτυχή του σχεδίου «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» αφορά στην μεταφορά και μετεγκατάσταση κρατουμένων λαθρομεταναστών με ταυτόχρονο κλείσιμο των παραγωγικών σχολών Αστυνομίας μετατρέποντας ακόμη μία φορά τη Θράκη στο σύνολό της ως χώρο εξορίας και τόπου απόθεσης παρεισάκτων.
Συνέπεια των μνημονιακών ρυθμίσεων και εντολών για την κατάργηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν η μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης των μεταναστών που σαρώνει καθημερινά η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από τους δρόμους της Αθήνας.
Στη χώρα υπάρχουν σήμερα εννέα Σχολές της Αστυνομίας, οι τρεις από αυτές στη Θράκη. Για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο θα εισαχθούν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. μόνον 500 πρωτοετείς σπουδαστές - οι μισοί από πέρυσι - και 80 αξιωματικοί. Οι δευτεροετείς βρίσκονται ήδη στον δρόμο κάνοντας την πρακτική τους εξάσκηση. Ετσι, όπως εκτιμάται, οι σπουδαστές μπορούν να συγκεντρωθούν σε ορισμένες από τις υφιστάμενες σχολές και οι υπόλοιπες, μια και θα μείνουν κενές, να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης.
Σε κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί ένα τμήμα της Σχολής στην Αμυγδαλέζα (285 θέσεις) και οι Σχολές σε Ξάνθη (600 θέσεις) και Κομοτηνή (1.500 θέσεις). Σε αυτές αλλά και στα κρατητήρια διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών ανά την Αττική και την υπόλοιπη χώρα κρατούνται μέχρι στιγμής συνολικά 1.800 μετανάστες, οι 200 από αυτούς από τις επιχειρήσεις-«σκούπα» που είχαν γίνει την προεκλογική περίοδο επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται για τους συλληφθέντες που είχαν εγκατασταθεί τότε στην Αμυγδαλέζα και όταν ξεκίνησε ο «Ξένιος Ζευς» μεταφέρθηκαν πρώτοι στην Ξάνθη. Εκτοτε η Αμυγδαλέζα ξαναγέμισε, ενώ σε Ξάνθη και Κομοτηνή απομένουν κενές συνολικά περί τις 500 θέσεις, που μειώνονται ωστόσο γρήγορα, καθώς είναι καθημερινά τα δρομολόγια των ναυλωμένων από την ΕΛ.ΑΣ. τουριστικών πούλμαν από την Αθήνα.
Όπως αναφέρει και ο αθηναικός τύπος, το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι ως κέντρα κράτησης θα λειτουργήσουν δύο ή τρεις ακόμα από τις σχολές που διαθέτει η Αστυνομία σε Γρεβενά, Καρδίτσα, Νάουσα, Ρέθυμνο, Σητεία και Διδυμότειχο. Το τελευταίο, πάντως, θεωρείται πιθανότερο να συνεχίσει να λειτουργεί ως Σχολή της Αστυνομίας, καθώς και τα άλλα δύο κέντρα βρίσκονται στη Θράκη.
Ηδη στις εγκαταστάσεις της σχολής στην πρωτεύουσα της Ροδόπης έχουν μεταφερθεί 820 παράνομοι μετανάστες, ενώ στην Ξάνθη 460. Αλλοι 600 παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στο κέντρο κράτησης στη Βέννα Ροδόπης και στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι περισσότεροι προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές ενώ υπάρχει και μικρός αριθμός συλληφθέντων από Τανζανία, Κονγκό και Νιγηρία.
Ουσιαστικά για τα προσωρινά κέντρα κράτησης στα οποία μετατράπηκαν εν μια νυκτί οι αστυνομικές σχολές έγινε επιλογή των πιο «ήσυχων» μεταναστών, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου, και για το λόγο αυτό δεν μεταφέρθηκαν εκεί Βορειοαφρικανοί.
Η πρώτη αποτίμηση..
1. Και αυτή η επιχείρηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει δομικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και γίνεται μάλλον με όρους επικοινωνιακής πολιτικής των αρμοδίων υπουργείων.
2. Δεν προκύπτει ότι έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων και ειδικών σε ούτε σε επίπεδο καταστολής αλλά ούτε και σε επίπεδο πρόληψης προκειμένου να τελεσφορήσει σε βάθος χρόνου μια «αντι-μεταναστευτική πολιτική»
3.Ο εκ του προχείρου σχεδιασμός διαφόρων επιχειρήσεων από το κέντρο χωρίς την συνεργασία, συνεννόηση και κυρίως τη συμμετοχή της περιφέρειας αν μη τι άλλο δείχνει αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας και της διάστασης του φαινομένου.
4. Η δέσμευση των αστυνομικών δυνάμεων σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιχειρήσεις αποδυναμώνει εν μέσω θέρους τα αστυνομικά τμήματα τουριστικών περιοχών με αποτέλεσμα να βρίσκουν πεδίο ελεύθερο οι κάθε λογής εγκληματίες. Κι όλα αυτά σε μία εποχή που θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι ασφαλής προορισμός για τον ξένο τουρίστα.
5. Οι χλιαρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στη Θράκη διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της κεντρικής εξουσίας όμως το πρόβλημα είναι μπροστά για την περιοχή όπως επεσήμανε και ο Σεβασμιώτας Μητροπολίτης κ Άνθιμος σε ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις 6/8/2012.
6. Η όλη επιχείρηση φαίνεται ότι δημιουργεί στην περιοχή περισσότερα προβλήματα από όσα φιλοδοξούσε να λύσει καθώς στα ακατάλληλα για αυτή τη χρήση κτίρια μένουν 7 - 10 άτομα μαζί στους κοιτώνες. Εκεί περνούν την περισσότερη ώρα περιμένοντας να απελαθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Κομοτηνή 40 αστυνομικοί βάρδιας φρουρούν 812 κρατούμενους λαθρομετάνάστες τη στιγμή που έχουν εκδηλωθεί 20 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων (φυματίωση, ηπατίτιδα, κ.ά.), σημειώνονται τραυματισμοί λαθρομεταναστών από τις μεταξύ τους συγκρούσεις καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις της σχολής προβαίνοντας σε αναρίθμητες καταστροφές στις οποίες προβαίνουν , πυρπολώντας στρώματα, σπάζοντας νιπτήρες κ.ά. Υπενθυμίζουμε, ότι εντός της σχολής φυλάσσονται περί τα 2.500 όπλα (G3-A3, MP5, Uzi, Kalasnikof, κά.) και περίπου 50.000 σφαίρες!
7.Στη Ξάνθη ανεξήγητη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι την κινητικότητα και την προετοιμασία που παρατηρείται στη Σχολή Αστυφυλάκων καθώς ήδη έχει δοθεί εντολή και έχει γίνει και η σχετική προμήθεια, ώστε τις επόμενες μέρες να ενισχυθούν τα συρματοπλέγματα της σχολής Αστυφυλάκων και να κατασκευαστεί μια περίφραξη που θα χωρίζει τη σχολή στη μέση!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εντολές από την Τρίτη έχουν αλλάξει και πλέον από την πλευρά της ΕΛΑΣ υπάρχει οδηγία να χωρίσουν τα 2/3 των κοιτώνων, στους οποίους θα διπλασιαστεί η χωρητικότητα ώστε συνολικά οι μετανάστες που θα φιλοξενούνται να φτάνουν τους 700 περίπου. Για να επιτευχθεί αυτό θα τοποθετηθούν 5 διπλά κρεβάτια σε κάθε θάλαμο, ώστε να φιλοξενούνται 10 μετανάστες. Κατά τα άλλα η αβεβαιότητα και η έλλειψη σχεδιασμού προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στο προσωπικό της Αστυνομίας που εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις και ανησυχεί.
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης Κώστας Μαλικόπουλος, η Σχολή αποκλείεται να λειτουργήσει το Φθινόπωρο και να υποδεχθεί σπουδαστές, ανεξαρτήτως του σχεδιασμού που υπάρχει. Αυτή τη στιγμή τους μετανάστες επιτηρούν 140 συνοριακοί φύλακες, που διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης.
Ο κ. Μαλικόπουλος αναφέρει ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός καθώς φιλοξενούνται κρατούμενοι σε ένα χώρο που είναι φτιαγμένος για να αποτρέπει τον έξω κόσμο από το να εισέλθει και όχι το αντίστροφο.
Ταυτόχρονα έχει γίνει αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών για τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής των αστυνομικών. Σε ότι αφορά στο γεγονός ότι μέσα σε λίγο διάστημα οι κρατούμενοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, σημείωσε ότι είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνουν στην περιοχή, αλλά θα κατευθυνθούν και πάλι προς την Αθήνα.
8. Μία άλλη παράμετρος έχει να κάνει με τις διαμαρτυρίες παραγόντων του κλάδου εστίασης κάτω από τις συνθήκες με τις οποίες ανετέθη η τροφοδοσία catering για τους κρατούμενους, το οποίο έχουν αναλάβει τόσο τοπικές όσο και ξένες εταιρίες με τοπικούς αντιπροσώπους. Τα ερωτήματα των πολιτών είναι πολλά ενώ, συνοψίζονται στο εάν έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη των αναδόχων και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις ανατέθηκε τελικά η παροχή των υπηρεσιών σίτισης σε συγκεκριμένες εταιρίες. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για το κόστος των υπηρεσιών αυτών το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 6 περίπου ευρώ την ημέρα ανά άτομο, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος της παροχής υπηρεσιών σίτισης των μεταναστών σε πολλές χιλιάδες ευρώ την ημέρα.
9. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (όσων αντιδρούν) σχετίζονται άμεσα με εκείνες τις ενέργειες της κυβέρνησης που στερούνται ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μελέτης και που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή της Θράκης.