- Κατηγορία: Ειδικά Θέματα
- Γράφτηκε από τον/την Νικόλαος Αρβανίτης
Εκλογές - Ιούνιος 2012: Τι συμβαίνει στη Θράκη;
του Νίκου Αρβανίτη
Μία από τις βασικές αρχές όσων ασχολούνται με τα μειονοτικά ζητήματα έχει να κάνει με το αξίωμα ότι «η εξελιγμένη πλειοψηφία βοηθά την πρόοδο της μειονεκτούσης μειοψηφίας».
Αυτό όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα και μάλιστα στην ακριτική Θράκη. Η πλειοψηφία των Χριστιανών , εγκλωβισμένη στις παθογένειες ενός συστήματος που μας οδήγησε σε μια πολυδιάστατη χρεωκοπία, αγνόησε ή πολλές φορές στο βωμό του εύκολου κέρδους ΄(πολιτικού, οικονομικού, κομματικού) θυσίασε την ταυτότητα μιας νευραλγικής περιοχής με ρόλο ιστορικό και στρατηγικό.
Η Θράκη εντάσσεται από ξένα κέντρα σε σχεδιασμούς οικονομικής, στρατιωτικής, ενεργειακής και πολιτιστικής διπλωματίας ενώ αποτέλεσε και επίκεντρο πανελληνίου ενδιαφέροντος με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστωνίδας στα σύνορα Ξάνθης και Ροδόπης.
Η πολυδιάστατη κρίση που βιώνει η χώρα έχει αναδείξει και την ύπαρξη σχεδίων αποσταθεροποίησης που εξυφαίνονται, μεθοδεύονται και υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς επηρεάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις.
Μη βιαστεί κανείς να μιλήσει για «θεωρίες συνωμοσίας» διότι αυτές υφίστανται και είναι ταυτόσημες με τις πολιτικές συνέργειας και συμμαχίας οργανωμένων συμφερόντων και πολιτικών που διαμορφώνονται στο σύγχρονο περιβάλλον γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και γεωοικονομίας.
Η εκλογική γεωγραφία Ροδόπης-Ξάνθης
Εδώ και αρκετές δεκαετίες η ψήφος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη έχει σε μεγάλο βαθμό αυτονομηθεί από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και στην ουσία κατευθύνεται προς συγκεκριμένους υποψηφίους οι οποίοι κατά περίπτωση εκφράζουν τις εσωτερικές πολιτικές διαφοροποιήσεις της μειονότητας , όπως επισημαίνει και ο εκλογολόγος κος Ηλίας Νικολακόπουλος.
Γεγονός που διευκολύνει τη μετακίνηση ενός ισχυρού μουσουλμάνου υποψηφίου από ένα κόμμα σε άλλο, με σημαντικά διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Οπως συνέβη πρόσφατα με την προσχώρηση στη ΔΗΜΑΡ του πρώην βουλευτή της ΝΔ (την περίοδο 2007-2009) Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν υποψήφιος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Στον πίνακα των εκλογικών αποτελεσμάτων της 6ης Μαΐου που αναδημοσιεύουμε σήμερα (http://fonirodopis.gr/press/?p=41395)
φαίνεται καθαρά η προτίμηση των ψηφοφόρων, τις ψήφους που πήρε ο κάθε υποψήφιος κάθε κόμματος στο Νομό Ροδόπης και μπορεί κάθε αναγνώστης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα
Όπως φαίνεται και σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι τρεις βουλευτικές έδρες κατανέμονται στα τρία κόμματα που παίρνουν τις περισσότερες ψήφους. Στις προηγούμενες εκλογές εκλέχτηκαν απο το ΠΑΣΟΚ που πήρε 18.364 ψήφους ο Αχμέτ Χατζηοσμάν που ψηφίστηκε από 10.772 ψηφοφόρους, από τη ΝΔ που πήρε 12.569 ψήφους ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που ψηφίστηκε από 7.920 ψηφοφόρους και από τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 6.471 ψήφους ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ που ψηφίστηκε από 2.895 ψηφοφόρους.
Ο Αχμέτ Ιλχάν που ψηφίστηκε από 10.569 ψηφοφόρους δεν εκλέχτηκε γιατί δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη δεν μπήκε στη Βουλή.
Σήμερα, όμως έχουμε μια διαφορετική κατάσταση αφού ο αποτυχών στις προηγούμενες εκλογές Αχμέτ Ιλχάν μεταπήδησε στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και εντάχθηκε στη πρώτη θέση του ψηφοδελτίου δημιουργώντας νέα δεδομένα ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η αποχώρηση του μειονοτικού υποψηφίου της ΝΔ Εμίνογλου που ψηφίστηκε από 2.092 ψηφοφόρους και που δεν θα είναι υποψήφιος στις νέες εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόμμα της ΝΔ ενώ κατά γενική ομολογία ο αντικαταστατής του δεν έχει την ίδια εκλογιμότητα.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα κόμματα που διεκδικούν τις τρεις βουλευτικές έδρες είναι το ΠΑΣΟΚ των 18.384 ψήφων, η ΝΔ των 12.569 ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ των 6.471 ψήφων και η ΔΗΜΑΡ των 12.552 ψήφων.
Το γεγονός ότι αποχώρησε ο υποψήφιος Εμίνογλου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ερμηνεύεται ότι είναι θέμα μεθόδευσης προκειμένου να αποδυναμωθεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και οι καλά γνωρίζοντες αποδίδουν την κίνηση αυτή σε κύκλους των μειονοτικών αλλά και των αντιπάλων του Στυλιανίδη αφού με την απομάκρυνση του μειονοτικού υποψηφίου χάνονται 2.092 ψήφοι.
Μετά την ένταξη του Αχμέτ Ιλχάν στη ΔΗΜΑΡ και τη κατάληψη της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ από τον Αχμέτ Χατζηοσμάν φαίνεται πως ο αγώνας για τη τρίτη βουλευτική έδρα θα γίνει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Με διαφορετικό τρόπο, σε σύγκριση με τη Ροδόπη, εκφράζονται οι πολιτικές προτιμήσεις της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη, όπου η μικρότερη αριθμητικά παρουσία της δεν επιτρέπει την εκλογή παρά μόνον ενός βουλευτή.
Γι' αυτό στις εκλογές του 2007 και του 2009 η μειονότητα συσπειρώθηκε πλειοψηφικά στην υποψηφιότητα (με το ΠΑΣΟΚ) του Τσετίν Μαντατζή, ο οποίος και εξελέγη βουλευτής.
Ο αποκλεισμός του, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου από τα ψηφοδέλτια τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, οδήγησε στην εκλογή με τον ΣΥΡΙΖΑ του φαρμακοποιού Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 57% των ψήφων της μειονότητας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του στον χριστιανικό πληθυσμό της Ξάνθης ήταν περίπου 10%.
Πώς είδε η Τουρκία τις εκλογές στη Δυτ. Θράκη
Συνεργείο του TRT παρακολούθησε κατά πόδας τους μουσουλμάνους υποψήφιους τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και στις εκλογές στη Ροδόπη
Με πηχαίους τίτλους «Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 Τούρκοι της Δυτικής Θράκης εισέρχονται στη βουλή» και «Η Τουρκική μειονότητα θα εκπροσωπηθεί με τρεις Τούρκους βουλευτές στη βουλή», αναμετάδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6/5/2012 από την Ελλάδα και ιδιαίτερα το νομό Ροδόπης το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT. Η γειτονική χώρα ήταν παρούσα και στις φετινές ελληνικές εθνικές εκλογές και μάλιστα παρακολούθησε εκ τους σύνεγγυς τις εξελίξεις μέσω απεσταλμένων δημοσιογράφων ανταποκριτών.
Στις ανταποκρίσεις της αναφέρει, ότι «ήταν ευχάριστα ήταν τα αποτελέσματα για τους Τούρκους στη Δυτική Θράκη. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα εκπροσωπηθεί στη βουλή και κατά τη νέα βουλευτική περίοδο μάλιστα με τρεις βουλευτές αυτή τη φορά. Σίγουρη η εκλογή του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ξάνθης, Hüseyin Zeybek, του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης, Ahmet Hacıosman, καθώς και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ayhan Karayusuf».
Ο στόχος των μελών της "τουρκικής μειονότητας" είναι η εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών.Τα βλέμματα στράφηκαν στις 17 Ιουνίου οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την οικονομική και πολιτική κρίση.
Η "τουρκική" μειονότητα στη Δυτική Θράκη, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πολιτική ατμόσφαιρα που θερμαίνεται στη χώρα.
Οι "Τούρκοι" της Δυτικής Θράκης, σκοπεύουν να επαναλάβουν την επιτυχία που απέκτησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου μετά από 16 χρόνια.
Ο υποψήφιος βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης, Ayhan Karayusuf δήλωσε τα παρακάτω: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που απέκτησε την μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πια ένα μικρό κόμμα που παίρνει μέρος στην αντιπολίτευση. Είμαστε τώρα ένα κόμμα που ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση και που είναι έτοιμο να αλλάξει ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι η άνοδος του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, θα συνεχιστεί και στην περιφέρεια της "τουρκικής" μειονότητας».
Ενώ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο Ξάνθης, Hüseyin Zeybek, σημείωσε τα εξής: «Διευρύναμε το στόχο μας. Ο στόχος μας είναι η εξουσία. Πιστεύω ότι η ύπαρξή μας στο κυβερνητικό κόμμα, θα είναι πιο ωφέλιμο για την "τουρκική μειονότητα". Ελπίζουμε να ζήσουμε την επανάληψη των εκλογών της 6ης Μαΐου και οι τρεις φίλοι να μπούμε στην ελληνική βουλή».
Οι οικονομικές δυσκολίες αποτελούν το κύριο θέμα στην ατζέντα της "τουρκικής μειονότητας".
Ο Ahmet Hacı Osman ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, δήλωσε τα παρακάτω:
«Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα περνά μια δύσκολη οικονομική περίοδο αλλά η "τουρκική" μειονότητα μάχεται με σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα. Πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες μετά από τις 17 Ιουνίου για την ανεύρεση λύσεων για τα προβλήματα των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης. Πρέπει να δοθεί ένας μεγάλος αγώνας».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης Burhanettin Hakküder, κάλεσε τους ομογενείς να προσέλθουν στις κάλπες με σκοπό την ισχυρότερη δυνατή εκπροσώπηση της "Τουρκικής" Μειονότητας στην Ελληνική Βουλή.
Η τοπική πολιτική σκηνή εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012
Την ανάλυση και αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων γρήγορα διαδέχθηκε η αντίδραση στον καταρτισμό της εκλογικής λίστας όπου στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ τοποθετήθηκαν μουσουλμάνοι υποψήφιοι .
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γιώργο Πεταλωτή (ή το περιβάλλον του ιδίου).
Ο Γιώργος Πεταλωτής εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ με αφορμή τους επικεφαλής («ανθρώπους του τουρκικού προξενείου» τους αποκαλεί) των ψηφοδελτίων στη Ροδόπη.
Η απόφαση της Ιπποκράτους να τον κατατάξει σε μη εκλόγιμη θέση είναι προφανές οτι εξόργισε τον Γιώργο Πεταλωτή, που σε δήλωσή του εκφράζει την πικρία του που ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε κανένα άλλο από τα κεντρικά στελέχη της Ιπποκράτους, δεν τον πήραν ούτε ένα τηλέφωνο έστω διαχειριστικά, παρότι για περίπου 2 χρόνια ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στο νομό κάνει λόγο για επικεφαλής-ανθρώπους του τουρκικού προξενείου.
Συγκεκριμένα σε μήνυμά του που απέστειλε με sms σημειώνει:
«Ανακοινώθηκαν οι λίστες και στη Ροδόπη. Και OK ας αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Ειναι ένας δημοκράτης άνθρωπος, κεντροαριστερός και θέλει εκπροσώπηση στον τόπο του. Να ψηφίσει Χατζηοσμάν, ΠΑΣΟΚ, Καραγιουσούφ ΣΥΡΙΖΑ ή Ιλχάν (Δημοκρατική Αριστερά);;; Όλα προϊόντα του τουρκικού προξενείου. Μόνο η ΝΔ έχει χριστιανό. Ντροπή. Και σε όσους κεντρικούς που στον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπιζόταν τα πάντα δεν πήραν ούτε ένα τηλέφωνο έστω διαχειριστικά».
Δεν άργησε να έρθει λίγες μέρες μετά και η τοποθέτηση του Ευρυπίδη Στυλιανίδη της ΝΔ. καθώς φαίνεται ότι διεξήχθη σκληρή μάχη στα κεντρικά της ΝΔ για το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης.
Οι παραπολιτικές πληροφορίες φέρουν τον Αντ. Σαμαρά να συζητά με την Ντόρα Μπακογιάννη την τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στο ψηφοδέλτιο της Ροδόπης και τον Στυλιανίδη να μεταφέρεται σε εκλόγιμη θέση σε ψηφοδέλτιο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή Επικρατείας. Μη ξεχνάμε ότι ο Στυλιανίδης ήταν και υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο Στυλιανίδης αντέδρασε, τόνισε ότι δεν εγκαταλείπει τη Ροδόπη και ότι καλύτερα να πάει σπίτι του. Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και έτσι ο Ιλχάν Αχμέτ πρόσφερε το «Μήλο της Έριδος» στον Κουβέλη ο οποίος και το δέχθηκε από ό,τι φαίνετα χωρίς να αξιολογήσει τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη τύπου της 30/5/2012 επεσήμανε ότι «ο εκλογικός νόμος δημιουργεί στη Ροδόπη, λόγω λίστας, μια άδικη στρέβλωση σε βάρος της αναλογικής δημοκρατικής εκπροσώπησης των σύνοικων στοιχείων, δημιουργώντας τον κίνδυνο να μείνει χωρίς βουλευτή η χριστιανική πλειονότητα» και κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα όμως που τα κόμματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της ΔΗΜ.ΑΡ., σεβόμενα το εκλογικό αποτέλεσμα τοποθετούν επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους συμπολίτες μας Μουσουλμάνους, είμαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να απευθυνθώ προς την πλειονότητα και να της ζητήσω να ξεπεράσει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί βέβαια και στις μετακινήσεις των υποψηφίων μουσουλμάνων βουλευτών που φαίνεται ότι έγιναν κάτω από την πίεση εξωτερικών παραγόντων.
Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Δάμων Δαμιανός, σχολίασαν επικριτικά τις τελευταίες εξελίξεις, το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Στυλιανίδη, αλλά και της δήλωσης που φέρεται να έκανε ο κ. Πεταλωτής εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας ευθέως για δημιουργία κλίματος πόλωσης στη Ροδόπη, με επίκεντρο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων Από την πλευρά του ο κ. Δαμιανός εξέφρασε την ανησυχία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τη διαμόρφωση κλίματος πόλωσης, όπως παρατήρησε ότι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. «Απαράδεκτη και επικίνδυνη», χαρακτήρισε αυτήν πόλωση, που λειτουργεί στη βάση ενός ιδιότυπου δίπολου μειονότητας και πλειονότητας, χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ επέρριψε αιτιάσεις για την πρόκλησή της στους κ.κ. Πεταλωτή και Στυλιανίδη.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να κάνει αυστηρή κριτική προς τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες περί σκέψεων για εναλλαγή Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Δημήτρη Χαρίτου στη βουλευτική θητεία στην επόμενη βουλή. «Παρακαλώ και στο ΣΥΡΙΖΑ να είναι λιγότερο επιπόλαιοι σε ό,τι αφορά αυτά που λένε στις κομματικές τους συνελεύσεις», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «έτσι δημιουργείται η αίσθηση πως η Ροδόπη και σε αυτό το σημείο είναι μια περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία διαφέρει από τις άλλες».
«Η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης», εξήγησε, «έγκειται στο γεγονός ότι σε ένα αριστερό κόμμα, το οποίο μάλιστα έχει πολλές ελπίδες να είναι το πρώτο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές, υπάρχει διαχωρισμός βουλευτών ανάλογα με τη θρησκευτική συνείδηση ή την εθνοτική καταγωγή του βουλευτή του». «Αυτό προσιδιάζει περισσότερο σε πολιτική αντίληψη δεξιάς και ακροδεξιάς», επισήμανε, «πάρα πολιτική αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο στον 21ο αιώνα η μειονοτική πολιτική της χώρας να εξαρτάται από τους χειρισμούς των παρασκηνιακών κέντρων πλειονότητας-μειονότητας και να προσιδιάζει των βαλκανικών πρακτικών που οδήγησαν στον κατακερματισμό της ταυτότητας λαών και πολιτισμών της περιοχής μας.
Ο αναπόφευκτος διπολισμός που έχει αναπτυχθεί στη περιοχή Ξάνθης και Ροδόπης ως αντίδραση σε οργανωμένες πολιτικές ξένων κέντρων Δύσης και Ανατολής ίσως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ενός χρεωκοπημένου συστήματος που το ξεπερνούν πλέον οι εξελίξεις.
Παρ’όλα αυτά πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις, νέοι άνθρωποι και ενεργοί πολίτες που όμως έχουν αποκλεισθεί από την ευκαιριακή πολιτική συμπεριφορά των εκπροσώπων του «συστήματος».
Ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να μελετήσει τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν του ηγέτες της «εκσυγχρονιστικής αριστεράς» στην Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) να δεχθούν άκριτα τις κατευθυνόμενες ψήφους μειονοτικών ομάδων των οποίων η ευμετάβλητη συμπεριφορά οδηγεί επί δεκαετίες και συντηρεί στην περιοχή τους δεινόσαυρους της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Σε εποχές πολυφωνίας και πολιτιστικής εξωστρέφειας στο Ελληνικό κοινοβούλιο θα εκλεγούν Μουσουλμάνοι βουλευτές που ανέχονται τον εθνικισμό, την καταπίεση της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας, την ανάμειξη ξένων κρατών σε τοπικές υποθέσεις, την δραστηριοποίηση ακραίων εθνικιστκικών στοιχείων, την ανάμειξη της θεοκρατικής και νεοθωμανικής αντίληψης στις σύγχρονες υποθέσεις και την ανάδειξη πρακτικών που αντίκεινται στη νομοθεσία ενός σύγχρονου ευρωπαικού κράτους.