A+ A A-

Ο ΔΟΛ στον Ψυχάρη



Παίρνει πίσω το ΔΟΛ ο Ψυχάρης

Posted: 11 May 2013 12:38 AM PDT

Θα βάλει 3,7 εκατ. ευρώ αγοράζοντας τις υπόλοιπες μετοχές

Το Σεπτέμβριο του 1998 ο ΔΟΛ έμπαινε στο χρηματιστήριο, με το σύνθημα «Δύναμη για ανάπτυξη», με τον πρόεδρο Χρήστο Λαμπράκη στο τιμόνι του. Το Μάιο του 2013, με το Χρήστο Λαμπράκη, εδώ και πολλά χρόνια να μην βρίσκεται στη ζωή κάνει το βήμα της εξόδου με τη δημόσια προσφορά εξαγοράς των μετόχων του 7,915% που κατέχουν οι μικρομέτοχοι από το νέο του πρόεδρο, Σταύρο Ψυχάρη. Η αποτυχία του ΔΟΛ στο χρηματιστήριο, ο οποίος συγκέντρωσε κεφάλαια που πλησίαζαν τα 234 εκατ. ευρώ και εκτόξευσε τη μετοχή στα ύψη είναι χαρακτηριστική της αντίληψης που ακολούθησαν τα media, όταν τα golden boys ανέλαβαν τις τύχες τους.  Είναι ενδεικτικό μάλλον πως ο  Χρήστος Λαμπράκης, όταν ο ΔΟΛ έφτασε στο χείλος της καταστροφής, καθαίρεσε τους μάνατζερ και ανέθεσε στο Σταύρο Ψυχάρη τη σωτηρία του.

Ο ΔΟΛ με τη συγκεκριμένη πρόταση, (σύμβουλος η Alpha Bank) οδεύει προς αποχώρηση από το χρηματιστήριο. Γίνεται η εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη ο οποίος θα καταβάλει 3.715.096 ευρώ (ή αλλιώς 1.392 ευρώ ανά μετοχή) για να εξαγοράσει τις 2.668.891 μετοχές που παραμένουν εντός χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια, ελεύθερος χωρίς τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του ΔΟΛ, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί εκ νέου με επενδυτές  για το μέλλον του οργανισμού.

Ψηφιακός ο ΔΟΛ

Posted: 11 May 2013 12:37 AM PDT

Η στρατηγική του ΔΟΛ είναι ψηφιακή. Βλέπει πως οι κυκλοφορίες κατακρημνίζονται και θέλει να εισπράξει άμεσα έσοδα από τις ψηφιακές συνδρομές, με το εγχείρημα των  ταμπλετών, μέσω της υπηρεσίας HelosKiosk. Η επόμενη μέρα, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο) περιλαμβάνει  την προώθηση των ψηφιακών εκδόσεων «των εφημερίδων και των περιοδικών»,  «παράλληλα με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και την περαιτέρω ανάπτυξη των εντύπων” και “την εκμετάλλευση της διακεκριμένης θέσης και της υψηλής αναγνωρισιμότητας που έχουν τα έντυπα, οι ιστότοποι του ομίλου. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη ψηφιακή εποχή του ΔΟΛ. Η πρώτη ξεκίνησε με το www.in.gr και στη συνέχεια χάθηκε η μπαλα με τις φούσκα των εταιρειών dot com… Τώρα και ο ΔΟΛ είναι πιο συγκρατημένος

Τεράστια μείωση εργαζομένων και κόστους στο ΔΟΛ

Posted: 11 May 2013 12:36 AM PDT

Τεράστια μείωση εργαζομένων και κόστους

Στο οικονομικό πεδίο ο ΔΟΛ θα συνεχίσει να συμπιέζει το κόστος της μητρικής και των θυγατρικών του έχοντας ήδη  μειώσει το κόστος από  1.2.2012 των αποδοχών των εργαζομένων των εταιρΕιών του Ομίλου με μισθό άνω των 1.500 ευρώ κατά 20% και αντίστοιχη μείωση των αμοιβών τρίτων και έχοντας μειώσει κατά πολύ και τον αριθμό των εργαζομένων. Το 2012 αποχώρησαν 97 εργαζόμενοι (δύναμη προσωπικού ομίλου 983), το 2011 αποχώρησαν  160 εργαζόμενοι του Ομίλου εκ των οποίων 132 αφορούσαν στη μητρική εταιρία και το 2010 έλαβαν χώρα 245 αποχωρήσεις εργαζομένων του Ομίλου εκ των οποίων 149 αφορούσαν στη μητρική εταιρεία.

Στα έντυπα ο ΔΟΛ θα συνεχίσει  να περιορίζει  το μέσο όρο των σελίδων ύλης  αλλά και τις δαπάνες προβολής και διαφήμισης των εντύπων με ενέργειες αποτελεσματικότερης στόχευσης του αναγνωστικού κοινού” ενώ ο Σ. Ψυχάρης “δεν σχεδιάζει, επί του παρόντος, τη διακοπή της κυκλοφορίας ή την πώληση οποιουδήποτε από τους έντυπους ή ψηφιακούς τίτλους του Ομίλου”.

Τι έκλεισε ο ΔΟΛ

Posted: 11 May 2013 12:34 AM PDT

Όμως η συρρίκνωση του είναι δεδομένη. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η ανάπτυξή του τα χρόνια της εποχής του χρηματιστηρίου στηρίχθηκε σε  σχέδια φαντάσματα και σε εταιρείες ήσσονος σημασίας, πλην όμως μεγάλης εξαγοράσιμης αξίας, αλλά και εξαιτίας του αυτονόητου λόγου της σμίκρυνσης εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εσόδων.  Μέσα σε αυτό το διάστημα  ο ΔΟΛ  διέκοψε την έκδοση της “Εξέδρας” πούλησε το πρακτορείο ταξιδιών Eurostar AE, την εταιρεία ψηφιακών λιανικών πωλήσεων Digital Shopping ΑΕ και έκλεισε, δυστυχώς, τον εκδοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα ΑΕ. Πλέον “κύριοι στόχοι της διοικήσεως του Ομίλου ΔΟΛ είναι, ο περιορισμός και εν τέλει η αναστροφή των ζημιών και η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων ώστε να αντιμετωπισθεί η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία”. Παραδέχεται όμως και ο ΔΟΛ πως “εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που η χώρα μας διέρχεται τα τελευταία έτη και με βάση τις δυσοίωνες προοπτικές της αμέσως επόμενης περιόδου, δεν αναμένεται ουσιώδης ανάκαμψη του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία και ο όμιλος στο άμεσο μέλλον”.

Οι εταιρείες του ΔΟΛ που έμειναν

Posted: 11 May 2013 12:33 AM PDT

Κάποτε το “δέντρο” των εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ ήταν τεράστιο. Τώρα οι εταιρείες του ομίλου  μειώθηκαν δραματικά σε  16. Πρόκειται για τις Multimedia AE (100%), Ελληνικά Γράμματα ΑΕ (100%, υπό εκκαθάριση), Studio ATA (99,3%, ΔΟΛ Digital AE (84,22%),  Νέα Ακτίνα ΑΕ (50,5%,  Hearst ΔΟΛ Εκδοτική ΕΠΕ (50%Ε,  Εκτυπώσεις Ίρις AEBE (50%) Μέλλον Γκρούπ ΑΕ (50%),  Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM AE (50%) Ν. Λιάπης Βιβλιοδετική (22,5%) Συσκευασίες Ίρις ΑΕΒΕ (25,5%), Άργος ΑΕ (38,7%), Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (33,33%) Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου (30%) Τηλέτυπος (22,11%) Τηλεοπτικές επιχειρήσεις ΑΕΒΕ (25%).

 

Πηγή: Typologies.gr