A+ A A-

ΕΣΗΕΑ-Εκλογές: Μια από τα ίδια κάθε δύο χρόνια...

Αύριο Τετάρτη 12  και μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοιηκητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Πειθαρχικών Συμβουλίων στην ΕΣΗΕΑ.

Η εκλογική διαδικασία είναι μια μονότονη αναπαραγωγή διαρκείας, με παρατάξεις χωρίς έμπνευση, ψηφοδέλτια της τελευταίας στγμής και ψηφοφόρους που στην πλειονότητά τους είναι ανεμομαζώματα-ανεμοσκορπίσματα, πολλοί από τους οποίους, αν τηρείτο κατά γράμμα το καταστατικό δεν θα έπρεπε να είχαν δικαίωμα ψήφου αλλά ναν είχαν διαγραφεί!

Δεν ειναι τυχαίο ότι οι Γενικές Συνελεύσεις που σύμφωνα με το καταστατικό απαιτούν την υποχρεωτική παρουσία των μελών εξασφαλίζουν με το ζόρι απαρτία, ενώ φέτος η Γ.Σ. έγινε με τους παρόντες, δηλαδή λίγες εκατοντάδες μέλη που σιγά-σιγά ως συνήθως αποχωρούσαν.

Πολλές ανορθόδοξες διαδικασίες χαρακτηρίζουν τις βαρετές εκλογές του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων της χώρας.

Ένα χαρακτηριστικό που βγάζει μάτι είναι ο διαφορετικός αριθμός υποψηφίων που παρουσιάζουν τα διάφορα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς υπάρχει κενό και δεν αναφέρεται στο καταστατικό υποχρεωτικό ανώτατο όριο αριθμού υποψηφίων.

Έτσι, το ψηφοδελτιο της παράταξης "Ενωμένοι Δημοσιογράφοι" που είχε βγει άνετα πρώτο στις περασμένες εκλογές έχοντας 100 υποψήφιους, συνεχίζει και φέτος στο ίδιο μοτίβο με 95 εκτιθέμενους που καθορίζουν το μέγεθος και των άλλων ψηφοδελτίων γιατί διαφορετικά, εμφανώς διαφορετικού μήκους ψηφοδέλτια θα καθιστούσαν διαβλητή και άκυρη την εκλογική διαδικασία!

Το αποτέλεσμα είιναι να σπαταλιέται, άγνωστο πόσο χαρτί, αλλά και να κόβονται άδικα,  άγνωστο πόσα δέντρα  για να μπορεί μία παράταξη να καταστρατηγεί την ισοτιμία της συμμετοχής.  Αφού όμως οι άλλες δεν μιλάνε, καλά κάνει...

Στην πρόταση να μπει οροφή στον αριθμό υποψηφίων (25 υποψήφιοι για όλες τις παρατάξεις αφού έντεκα είναι οι διεκδικούμενες έδρες του ΔΣ) η πρόεδρος επικεφαλής των "Ενωμένων Δημοσιογράφων" επικαλέστηκε το καταστατικό για το οποίο όμως δεν έχει πρόβλημα να εφαρμόζεται αλά καρτ όταν εξυπηρετεί την παραταξή της...

Συνεπώς, αναγκαστικά αύριο οι ψηφοφόροι θα προμηθεύονται για την ανάδειξη του ΔΣ ένα "σεντόνι" ιδιίου μήκους σχήματος αλλά διαφορετικού μήκους περιεχομένου που είναι τα εξής ψηφοδέλτια:

Ενωμένοι Δημοσιογράφοι 95 υποψήφιοι,, Νέα ΕΣΗΕΑ 65 υποψήφιοι, Συσπείρωση Δημοσιογράφων 55 υποψήφιοι, Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι 50 υποψήφιοι, Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι και Δημοσιογραφική Συνέργασία 42 υποψήφιοι, Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι 31 υποψήφιοι και Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 19 υποψήφιοι.

Το κατά πόσο, βέβαια,  είναι ή δεν είναι διαβλητή η διαδικασία, όταν ο ένας ξεκινάει με 95 ψήφους και ο άλλος με 16 χρειάζεται η γνώμη ενός συνταγματολόγου εκλογολόγου, αλλά αφού δεν διαμαρτύρονται οι παραταξιάρχες και οι ψηφοφόροι τους, τι το ψάχνουμε; 

Το άλλο μεγάλο θέμα που επηρεάζει σοβαρά την εκλογική διαδικασία της ΕΣΗΕΑ είναι η βασική αρχή για το ασυμβίβαστο του δημοσιογράφου με την εξάρτηση από την πολιτική και την κομματοκρατία.

Υπάρχουν δημοσιογράφοι που συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις εθνικές ή άλλες εκλογές των οποίων δεν αναστέλεται η ιδιότητα και μπορούν τυπικά να πάρουν μέρος και στις εκλογές για τα όργανα της ΕΣΗΕΑ. Όπως επίσης υπάρχουν ήδη εκλεγμένοι στα όργανα της ΕΣΗΕΑ που κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές, χωρίς να παραιτούνται!

Πρόκειται για ευτελισμό της δημοσιογραφικής ιδιότητας και αξιοπρέπειας, αλλά πλάι στα τόσα σοβαρά που συντελούνται καθημερινά με συζύγους πολιτικών που παρουσιάζουν τα ρεπορτάζ των συζύγων τους γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τον κώδικα δεοντολογίας, όλα μοιάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες.

Είναι και άλλα που θα μπορούσαν να αναφερθούν τα οποία καθηλώνουν την ΕΣΗΕΑ σε ένα ρόλο αγκομαχούντα διεκπεραιωτή που τρέχει πίσω από τα προβλήματα χωρίς να προλαβαίνει τα γεγονότα. 

Που οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της, όπως είπε στη συνέλευση ένα μέλος του, καταντούν τόσο βαρετές που όταν πηγαίνεις χάνεις το χρόνο σου, καθώς ο ένας "παίζει με το κινητό του", ο άλλος "εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων" και ένας άλλος "παρουσιάζεται για μισή ώρα και ύστερα αποχωρεί"...

Με την πρόταση να μεταδίδεται απευθείας η συνεδρίαση του ΔΣ μέσω ίντερνετ στα μέλη της ΕΣΗΕΑ για να γνωρίζουν όλοι τη δράση και τις απόψεις του κάθε εκλεγμένου μέλους, πολλοί φάνηκε να συμφωνούν, αλλά στη συνέχεια κανένας δεν την προώθησε ούτε επέμεινε να την ψηφίσει το σώμα.  

Έτσι το ερώτημα που εξακολουθεί να πλανάται σε όσους αγανακτούν με την επαναλαμβανόμενη μονότονη παράσταση που αποκαλείται Γενική Συνέλευση είναι: Συνάδελφοι ως πότε θα ζούμε μία από τα ίδια;