A+ A A-

Σκόπια-Δημοψήφισμα: Το μέτρημα και η εκμετάλλευση της αποχής

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να μετρηθεί σωστά το ποσοστό της αποχής έχει καθοριστική σημασία ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. 

Αν οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι ενημερωμένοι και περιλαμβάνουν μη υπάρχοντες ψηφοφόρους π.χ. νεκρούς ή διπλοεγγραφές κ.λπ. τότε προκύπτει λάθος αποτέλεσμα.

Λέγεται ότι στους μη ενημερωμένους από το 2000 εκλογικούς καταλόγους της γειτονικής χώρας υπάρχουν 200 χιλιάδες νεκροί που δεν έχουν σβηστεί, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων περίπου 350-400 χιλιάδες που έχουν μεταναστεύσει σε πολύ μακρινές χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά), είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατον να θεωρηθούν ενεργοί ψηφοφόροι.

Επομένως, αν ισχύουν τα παραπάνω οι πραγματικοί ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ δεν είναι ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες (1.800.000) αλλά πάνω-κάτω ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000).

Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διοργανωτής του δημοψηφίσματος, Ζόραν Ζάεφ, υπολόγισε την εκλογική του δύναμη μαζί με την έλξη της πρότασης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τις «πιέσεις» των ηγετών της Δύσης και θεώρησε ότι ήταν προσεγγίσιμο το ποσοστό που απαιτούσε η περίσταση και ότι θα τα καταφέρει.

Όμως, δεν εκτίμησε σωστά την πολιτική σημασία του πραγματικού αλλά και του επιπλέον πλασματικού ποσοστού της αποχής το οποίο παρέδωσε στις διαθέσεις του αντίπαλου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE.

Από τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία οι εθνικιστές του VMRO-DPMNE είχαν εξ αρχής το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το ποσοστό της αποχής υπέρ τους και να σπεκουλάρουν κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Με απλά λόγια παρουσιάζουν ένα μεγάλο μέρος της αποχής που οφείλεται στους λόγους που αναφέραμε στην αρχή (μη εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, πρακτική αδυναμία αποδήμων να ψηφίσουν) σαν να είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογικά επιχειρήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εθνικιστής πρόεδρος Ιβανόφ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αποχής και του μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος γνωρίζοντας προφανώς τις περιορισμένες πιθανότητες μεγάλης συμμετοχής, αφού και για την εκλογή του η αποχή ήταν 51,2% και 45,6% όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Πάντως, με πραγματικό ποσοστό αποχής που θα προερχόταν από περίπου ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες εγγεγραμμένους ο αριθμός όσων ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας ξεπερνάει το 50%.

 

Παραθέτουμε παρακάτω από τον ιστότοπο Δημοσκοπήσεις on line έναν πίνακα με τις εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές και προεδρικές) στην ΠΓΔΜ τα τελευταία είκοσι χρόνια: