A+ A A-

Ο επανασχεδιασμός του ευρωπαικού ενεργειακού χάρτη: Διπλωματία της ενέργειας ή ενεργειακός πόλεμος;


Παρά το γεγονός ότι δεν υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας –όπως είχε ανακοινωθεί-  ανάμεσα σε  Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist , που διοργανώθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου 2012 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa (Βουλιαγμένη, Αθήνα), το συνέδριο κατέγραψε τις βασικές τάσεις που επικρατούν στη «διπλωματία της ενέργειας».

 

Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

 

Ομιλία παρέθεσε και ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar.

 

Και τελικά η συμφωνία έμεινε πίσω, προκαλώντας ερωτηματικά σε εταιρείες και ειδικούς, καθώς δεν υπήρξε σαφής πολιτική, κυβερνητική ανακοίνωση από καμία πλευρά. Η Αθήνα ειδικότερα, αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει την πραγματικότητα, αλλά ορισμένες διαρροές αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη, στην «σχεδόν βίαιη», όπως συνομιλητής μας είπε, παρέμβαση των ΗΠΑ.

 

Η ξαφνική εμφάνιση στην Αθήνα, με μικρή χρονική προειδοποίηση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών, του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, κ. Μόρνινγκσταρ, προκάλεσε ενόχληση. Αυτός μετέφερε την άποψη στην Αθήνα ότι «δεν πρέπει να καταλήξει η όποια συμφωνία σε υπογραφή και επισημοποίηση στη φάση αυτή». Δηλαδή, ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι εναντίον της κοινής λύσης Ισραήλ, Αθήνας, Λευκωσίας αλλά δεν επιθυμεί αυτή η δέσμευση να επισημοποιηθεί τώρα. Ο λόγος απλός: η Τουρκία…

 

Η Ουάσιγκτον στην παρούσα φάση, έχει, όπως όλα δείχνουν, την αμέριστη ανάγκη της Άγκυρας για το σχεδιασμό της «επέμβασης» στη Συρία αλλά και την επιχειρούμενη απόσπασή της από την διμερή συνεργασία της με το Ιράν. Φοβήθηκαν λοιπόν ότι η υπογραφή της συμφωνίας, θα έκανε την Τουρκία να σκληρύνει έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου και αυτό θα μπορούσε να σημάνει συνέχιση της τουρκικής ενίσχυσης στις ακραίες ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις, αλλά και αύξηση του ενδιαφέροντός της στην ΝΑ Μεσόγειο αντί στη Μ. Ανατολή. Άφησε εκτός την Ελλάδα, καθώς η Άγκυρα φέρεται να επιμένει ότι καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας –Κύπρου θα σημάνει εντάσεις. Αλλά χωρίς την ενιαία ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, δεν μπορεί να λειτουργήσει η τριμερής συμφωνία εύκολα.

 

Ο Μόρνινγκσταρ λοιπόν, αλλά και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του, που μετέφεραν τα ίδιο μήνυμα σε Τελ Αβίβ και Λευκωσία, «έπεισαν» τους αρμόδιους υπουργούς να μην υπογράψουν τη τριμερή. Εκείνο που δεν κατάφεραν, είναι να πεισθούν οι εταιρίες (που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες) να σταματήσουν την εξέλιξη αυτού του σχεδίου, που βασίζεται στην τριμερή συνεργασία…


Στο συνέδριο εξετάσθηκε  ευρύτερα ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις τους. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Αντικείμενα συζήτησης αποτέλεσαν επίσης οι προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

 

Με ενδιαφέρον αναμένονταν οι εισηγήσεις γύρω από την εξερεύνηση και το επίπεδο αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο.

 

Επί τάπητος ετέθησαν  και οι προκλήσεις στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσει ανάμεσα σε άλλα και η πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI, IGB, SOUTHSTREAM, NABUCCO, TAP).

 

Στο συνέδριο μετείχαν περισσότεροι από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των ομιλητών.


UZI LANDAU, Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ισραήλ

Μετά από 7 έως 10 χρόνια μπορεί να είναι δυνατή η πρώτη εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, εκτίμησε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Uzi Landau, ο οποίος διαμήνυσε μέσα από το συνέδριο ενέργειας του Economist ότι ο άξονας Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα «μπορεί να παράσχει μια ‘άγκυρα’ σταθερότητας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική» για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Landau ανέφερε ότι η κοινή παρουσία των 3 υπουργών στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος «αποτελεί σημείο – κλειδί» για τις σχέσεις των 3 χωρών. Έκανε λόγο δε για ιδιαίτερα αναβαθμισμένη επικοινωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Ο ίδιος μετέφερε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η «λεκάνη της Μεσογείου» περιλαμβάνει περισσότερα από 35 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 40% των οποίων αφορά στο Ισραήλ.

Ο κ. Landau σημείωσε ότι η χώρα του αξιοποιεί το φυσικό αέριο (στο οποίο σήμερα βασίζεται κατά 40%), ανάμεσα σε άλλα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για την εφαρμογή πρακτικών στο πλαίσιο της πετροχημικής βιομηχανίας (υγροποίηση, συμπίεση, παραγωγή  μεθανίου), απευθύνοντας έκκληση στο δυτικό κόσμο «να απαγκιστρωθεί από τις επενδύσεις πετρελαίου».

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συζητούν τη δημιουργία πιθανού καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρισμού από το Ισραήλ στην Κύπρο (έχει ήδη υπογραφεί σχετικό μνημόνιο). Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξετάζει από κοινού με την Ελλάδα την προοπτική συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κύπρος

 

Την εκτίμηση ότι απαιτούνται τουλάχιστον 8 χρόνια προκειμένου να εξαχθεί φυσικό αέριο από την Κύπρο στο παγκόσμιο εμπόριο εξέφρασε στο συνέδριο ενέργειας του Economist o Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε ευκολότερη διαδικασία την αξιοποίηση των κοιτασμάτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αναφερόμενος στην επικείμενη κυπριακή προεδρία της ΕΕ, προανήγγειλε ότι στην ατζέντα θα βρίσκονται οι δυνατότητες δημιουργίας και στήριξης υποδομών για τη μεταφορά ενέργειας.

«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνάρτηση με τα ευρήματα στο Ισραήλ, που επιβεβαιώνουν ότι η λεκάνη της Λεβαντίνης και ο ευρύτερος θαλάσσιος χώρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί υπολογίσιμη ενεργειακή πηγή, διαφοροποιούν τόσο την γεωπολιτική, όσο και τη γεωοικονομία της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας μια επερχόμενη γεωστρατηγική ανατροπή», σημείωσε. Ο κ. Συλικιώτης έκανε λόγο για «πολύ θετικές ενδείξεις» ως προς το 2ο γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων στην Κύπρο,  ο οποίος λήγει στις 11 Μαΐου 2012.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου και πως οι ενεργειακοί πόροι «ανήκουν σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, και στους ελληνοκύπριους και στους τουρκοκύπριους, υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα απαλλαγεί από την κατοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για τουρκικές «απειλές οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν το κλίμα στην περιοχή».


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, Βουλευτής, Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας
και Φυσικών Πόρων, Νέα Δημοκρατία

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει ένα νευραλγικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο τομεάρχης ενέργειας και φυσικών πόρων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής ενεργειακός δίαυλος και ένας σημαντικός παραγωγός ενέργειας. Υπογράμμισε ακόμα ότι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας και επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό τους ξένους επενδυτές, ώστε να καταφέρουμε να προσελκύσουμε τα απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια. Ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο και σημείωσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών και να ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).


ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για Υδρογονάνθρακες, Κύπρος

Την πρόβλεψη ότι τα επόμενα χρόνια ο τομέας του αερίου θα έχει παγκοσμίως ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το πετρέλαιο, έκανε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι προς το παρόν η πιο βιώσιμη λύση για τη γραμμή μεταφοράς ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα και την Κεντρική Ευρώπη, είναι οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τόνισε επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχουν 14 περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σχετικά με κοιτάσματα φυσικού αερίου και σημείωσε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη λειτουργία των γεωτρήσεων ολόκληρο το χρόνο, σε αντίθεση με την Αμερική,  όπου το χειμώνα σταματούν οι εργασίες. Αναφερόμενος στις συμβάσεις που μπορούν να υπογραφούν, ο .κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι για την εξόρυξη έχουν διάρκεια 3 ετών με δυνατότητα παράτασης για δύο ακόμα χρόνια, ενώ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων η διάρκεια είναι 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια.

ΑΒΡΑΑΜ ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Να προκηρύξει ακόμα περισσότερες περιοχές στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, προκειμένου να γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάλεσε την κυβέρνηση ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης, κατηγορώντας την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι δεν ενδιαφέρεται για τα στοιχεία των επιστημόνων, που δείχνουν εντυπωσιακά ευρήματα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι ακατανόητο ότι μεταξύ των περιοχών του Ιονίου που έδωσε η Ελλάδα για έρευνα, δεν είναι η Πρέβεζα, τα διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας και η Άρτα, παρά το γεγονός ότι τα πλούσια κοιτάσματα της Αλβανίας και της Ιταλίας δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις ότι παρόμοια εικόνα υπάρχει και στο δικό μας υπέδαφος. Ο κ. Ζεληλίδης υπογράμμισε ακόμα ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στη λεκάνη του Ηροδότου μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό της Λεβαντίνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που υπολογίζεται σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος

Περιοχή με αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων χαρακτήρισε τον Πατραϊκό Κόλπο ο γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος Κωνσταντίνος Νικολάου, μιλώντας  στο συνέδριο ενέργειας του Economist. Παράλληλα, τόνισε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οκτώ μεγάλες ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές που παραχώρησε η κυβέρνηση, αποδεικνύει τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα στα σημεία αυτά. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα κοιτάσματα της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Κροατίας, υπογραμμίζοντας ότι τα γεωλογικά δεδομένα είναι παρόμοια και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να υπάρχει αντίστοιχος ορυκτός πλούτος και στη δυτική Ελλάδα. Για την περιοχή νότια της Κρήτης εκτίμησε ότι οι πιθανότητες είναι μικρότερες του 2% και επιπλέον είναι δύσκολη και ακριβή η γεώτρηση, που σημαίνει ότι θέλει υπομονή για να βρεθεί και να αξιοποιηθεί το κοίτασμα, αν υπάρχει.

GIDEON TADMOR
, Πρόεδρος, Delek Drilling

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ενεργειακή ‘άνοιξη’ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο Πρόεδρος της Delek Drilling Gideon Tadmor, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα «να αδράξει την ευκαιρία».

«Χωρίς το (σ.σ. κοίτασμα) Ταμάρ, ίσως να μην βρισκόμασταν σήμερα εδώ», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ένας αγωγός με αφετηρία το Ισραήλ μπορεί να φτάσει έως την Ελλάδα.

Ο ίδιος εκδήλωσε τη διαθεσιμότητα της DelekDrilling για τυχόν μελλοντικές δραστηριότητες τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.


JAMES DEMAREST
, Director International Exploration, Noble Energy, ΗΠΑ

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε ενέργεια στον κόσμο», διαμήνυσε ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Noble Energy των ΗΠΑ James Demarest, ο οποίος περιέγραψε τη δραστηριότητα της εταιρείας. Όπως είπε, η Noble Energy κατέχει ίσο μερίδιο σε ΗΠΑ και εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλύψει 2,5 δις βαρέλια σε παγκόσμια κλίμακα.


ΧΑΡΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ

Είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή και λειτουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι όποιες δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες.

Αναφερόμενος στην επιλογή των LNG, χαρακτήρισε υψηλού κόστους όχι τα πλοία αλλά τις εγκαταστάσεις, δηλώνοντας ότι το τελικό κόστος του αγωγού είναι κατά 37% χαμηλότερο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός αγωγού, ο οποίος θα μετέφερε ενεργειακούς πόρους προς την Ευρώπη.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, M&M Gas

Στον αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει ο τερματικός της Ρεβυθούσας αναφέρθηκε μιλώντας σήμερα στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της M&M Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά, το 1/3 της οποίας ελέγχει όπως είπε η M&M Gas, βρίσκεται «σε φάση ανάπτυξης», τόνισε την ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα και επισήμανε το ρίσκο των επενδύσεων στην Ελλάδα μιλώντας για καθυστερήσεις έργων και υπερβάσεις budget.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Πρόεδρος & Ταμίας, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

Την πίστη του Ιδρύματος στις επενδύσεις LNG (υγραεριοφόρα πλοία) διαμήνυσε ο Πρόεδρος και Ταμίας Αντώνης Παπαδημητρίου μιλώντας σήμερα στο συνέδριο ενέργειας του Economist, ο οποίος στάθηκε στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου μεταφοράς ενέργειας.

Όπως είπε, τα LNG μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε, μεταφέρουν περίπου 160.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου και δεν επιβαρύνουν με το κόστος κατασκευής τους, το οποίο αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές.

Ο κ. Παπαδημητρίου διαπίστωσε αυξημένη ενεργειακή ζήτηση από τις αγορές της Ασίας.

RICHARD MORNINGSTAR, Πρέσβης- Ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Υπέρ του δικαιώματος των ευρωπαϊκών κρατών να επιλέγουν διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας τάχθηκε στο σημερινό συνέδριο ενέργειας του Economist ο Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Richard Morningstar τονίζοντας ότι και η Ρωσία πρέπει να αποδεχτεί το ίδιο για τους καταναλωτές της. Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μία ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, που είναι προς όφελος και της Αμερικής. Ο κ. Morningstar υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Νότιο Αγωγό, με την προϋπόθεση ότι θα διοχετεύει επαρκές αέριο στις χώρες της Βαλκανικής και θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται και επιπλέον αέριο από το Αζερμπαϊτζάν όταν αξιοποιηθεί το δεύτερο κοίτασμα της χώρας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει γεωτρήσεις εντός της δικής της ΑΟΖ, καθώς και το δικαίωμα των αμερικανικών εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή. Ανέφερε ακόμα ότι τα κέρδη από το αέριο στην Κύπρο θα πρέπει να μοιραστούν εξίσου στις δύο κοινότητες και τόνισε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή.

 

ELIO RUGGERI, Διευθύνων Σύμβουλος, IGI Poseidon, Ιταλία

Στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη χαρακτήρισε τον Νότιο Αγωγό ο Διευθύνων Σύμβουλος IGI Poseidon  Elio Ruggeri, υποστηρίζοντας ότι παρέχει στην ευρωπαϊκή αγορά τη δυνατότητα διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την μεταφορά αερίου αλλά και σημαντικό παραγωγό. Ζήτησε επίσης να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε ποσότητα αερίου από την περιοχή θα πρέπει να περάσει από την Ελλάδα. Ο κ. Ruggeri υπογράμμισε ότι ο IGI είναι ένας αγωγός πολλαπλών πηγών και προορισμών, ο οποίος θα έχει χωρητικότητα 20 δισ. Κυβικών μέτρων και αναμένεται να δεχτεί την πρώτη ποσότητα το 2013. Για τον αγωγό IGB προς την Βουλγαρία, εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος μέχρι το 2015.

 

JORDAN GEORGIEV, Γενικός Διευθυντής, ΒΕΗ, Μέλος Δ.Σ., ICGB, Βουλγαρία

Τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές θα αποκτήσει η Βουλγαρία με τη λειτουργία του αγωγού IGB, τόνισε σήμερα στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος της ICGB Jordan Georgiev, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα η χώρα του εξαρτάται κατά 90% από το ρωσικό αέριο και κατά 10% από μία μικρή τοπική παραγωγή. Το έργο του IGB, όπως είπε ο κ. Georgiev, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2014 και θα έχει χωρητικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων με δυνατότητα να φτάσει και μέχρι τα 5 δισ. κυβικά μέτρα. Προέβλεψε ακόμα ότι το κόστος υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και το μήκος του θα αγγίξει τα 180 χιλιόμετρα με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο αγωγός πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. καθώς είναι εθνικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

 

RIKARD SCOUFIAS, Country Manager for Greece, Trans Adriatic Pipeline (TAP)

Σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Διευθυντής Ελλάδος του ΤΑΡ Ricard Scoufias τη συμφωνία για τη μεταφορά του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (Σακ Ντενίζ) μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Ο κ. Scoufias υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός ήταν η καλύτερη οικονομικά και τεχνικά λύση. Εκτίμησε ότι η χωρητικότητά του θα φτάσει τα 10 δισ. κυβικά μέτρα και η κατασκευή και λειτουργία του θα δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας. Όπως είπε, θα είναι ένα έργο που θα ωφελήσει όλους τους εταίρους.


KONSTANTIN SIMONOV, Γενικός Διευθυντής, National Energy Security Fund, Ρωσία

Στη διαπίστωση ότι «μπορεί η Ευρώπη να μιλάει για πολιτική διαφοροποίησης σε σχέση με τις πηγές ενέργειας, ωστόσο, δεν υπάρχουν σε αυτό το πλαίσιο απτά αποτελέσματα» προέβη ο εκπρόσωπος του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από την ολοκλήρωση του Southstream, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν συνεργάστηκε στο πρόβλημα παροχής αερίου το οποίο σημειώθηκε στην Ουκρανία το 2009.

«Αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί να αγοράσει το δικό μας φυσικό αέριο, τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλους καταναλωτές, ίσως στην Ασία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Gazprom «είναι εξασφαλισμένη» μέσω συμβάσεων έως το 2020.


BRENDA SHAFFER, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Haifa, Ειδική σε θέματα ενέργειας της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου

Αιώνα του φυσικού αερίου χαρακτήρισε τον 21ο η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Haifa Brenda  Shaffer,  η οποία έκανε λόγο για κατακόρυφη αύξησης της ζήτησης. Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται επιπλέον αυξημένη παραγωγή η οποία θα υπερκεράσει τη ζήτηση. Ως σημαντικές παραμέτρους επισήμανε την ειρήνη και την υιοθέτηση μιας ενιαίας ενεργειακής πολιτικής.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ, Πρόεδρος, Marfin Popular Bank

«Αν δεν κάνουμε τις σωστές επιλογές, θα μείνουμε στις ρητορείες», προειδοποίησε μιλώντας στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο Πρόεδρος της Marfin Popular Bank Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος εισηγήθηκε για την Κύπρο τη θέσπιση μιας εθνικής εταιρείας, η οποία θα λειτουργεί από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, την πρόσληψη εργαζομένων μικρής και μέσης ηλικίας με αποδεδειγμένα προσόντα και τη δημιουργία εθνικού ταμείου αξιοποίησης των πόρων από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ο ίδιος υπογράμμισε την πρόκληση χρηματοδότησης των έργων.


ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Δημοκρατικός Συναγερμός, Κύπρος

«Άλλαξε ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής μας», διαπίστωσε από το βήμα του Economist ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στον αντίκτυπο της ανακάλυψης των ενεργειακών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, παρατήρησε πως «δυστυχώς είναι αρκετά χρόνια πίσω», τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μία παράμετρο την οποία χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα.

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην περιοχή η οποία τοποθετείται νότια της Κρήτης, στη λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου, όπου εκτιμάται ότι οι πιθανές ποσότητες φυσικού αερίου είναι υψηλότερες ακόμη και από εκείνες οι οποίες υπολογίζονται για τη «λεκάνη της Λεβαντίνης».

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πρώτα έσοδα από την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα πρέπει να διοχετευθούν όχι στην κατανάλωση αλλά στην ανάπτυξη.

«Αν η Κύπρος δεν είχε την τύχη να αναλάβει την εκμετάλλευση του οικοπέδου 12 μία αμερικανική εταιρεία με Ισραηλινούς συνεργάτες, ίσως σήμερα να μην είμαστε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας την Ελλάδα να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό το δόγμα του ενιαίου ενεργειακού χώρου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

 

LAWSON FREEMAN, Αντιπρόεδρος, Noble Energy, Ισραήλ

Πολύ καλές χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Noble Energy, Ισραήλ,  Lawson Freeman τις προοπτικές εξαγωγών LNG, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ τις εξετάζει πολύ σοβαρά. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να πιέσει η κυβέρνηση τους παραγωγούς του αερίου ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα. Η δική του εκτίμηση είναι ότι η σύνδεση του αγωγού με το δίκτυο θα γίνει το 2013 και έκανε λόγο για μία επένδυση ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αναφερόμενος στο πλωτό LNG, ο κ. Freeman σημείωσε ότι αποτελεί μία αναδυόμενη τεχνολογία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι για το αέριο και κάθε φορά θα επιλέγεται ο καλύτερος.


JOHN TOMICH
, Διευθυντής για την Κύπρο, Noble Energy, ΗΠΑ

Την πρόθεση της Noble Energy να προχωρήσει σε ακόμα δύο γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια που εκτιμήθηκε αρχικά, ανακοίνωσε ο διευθυντής της εταιρείας για την Κύπρο John Tomich στο σημερινό συνέδριο ενέργειας του Economist. Έκανε επίσης λόγο για ένα ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικά έργο λόγω των ιδιομορφιών του βυθού στην περιοχή, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την εκτέλεση του έργου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένα αντίστοιχο έργο και στην Ελλάδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι από την συγκεκριμένη επένδυση η Κύπρος θα έχει σημαντικά ταμιακά οφέλη και θα αποκτήσει μία δική της πηγή φθηνού καυσίμου.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
, Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Προγράμματος, Νέα Δημοκρατία

Την ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Κύπρου και του Ισραήλ, που ανακήρυξαν τις ΑΟΖ τους και αξιοποιούν τον ενεργειακό τους πλούτο, τόνισε ο  Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. Με τον τρόπο αυτόν, όπως είπε, θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα μεγάλα χρέη της χώρας, ενώ αντίθετα με τις απαιτήσεις που θέτει η Ε.Ε. συντηρείται ένας φαύλος κύκλος ύφεσης. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ανακηρύξει τις ΑΟΖ τους και δεν το έχει κάνει η Ελλάδα, που έχει την 4η μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Αναφέρθηκε επίσης στον Ηρόδοτο, που είχε πει ότι η βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η κυριαρχία στη θάλασσα.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η απελευθέρωση των τιμολογίων ενέργειας το 2013 θα περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο ενέργειας του Economist. Τόνισε ακόμα την ανάγκη επανασχεδιασμού των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, με έμφαση στην αποδοτική και ορθολογική αξιοποίηση των εσωτερικών πόρων. Παράλληλα, ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αρμονική συνεργασία με τις γειτονικές χώρες που είναι ήδη προμηθευτές ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία αναβαθμισμένων συστημάτων διασύνδεσης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με στόχο την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προώθηση των δεσμεύσεων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος, ΛΑΓΗΕ

Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ  Μιχάλης Παπαδόπουλος τις προοπτικές ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα σε ομιλία του στο συνέδριο ενέργειας του Economist. Ανέφερε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής οι εγκατεστημένες επενδύσεις, μαζί με τις επενδυτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, υπερκαλύπτουν κατά περίπου 50% το στόχο που έχει τεθεί για το 2020. Υπενθύμισε ότι στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει το 42% των αναγκών της από ΑΠΕ ενώ σήμερα βρίσκεται στο 13%. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι το 2025 θα υπάρξει διασύνδεση όλων των νησιών στα οποία έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις για 10.000 MW (αιολικά) και 5.000 MW υπεράκτια. Σχετικά με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΑΜΜΑΣ, Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)

Υπέρ της ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας τοποθετήθηκε από το βήμα του Economist ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Γιώργος Σιαμμάς, τονίζοντας ακόμα την ανάγκη να υπάρξει συνδυασμός ανταγωνισμού, ενεργειακής επάρκειας και περιβαλλοντικής ασφάλειας. Υποστήριξε επίσης ότι στόχος της Κύπρου είναι να καλύπτει το 13% των αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2020, από 5% που είναι σήμερα. Χρειάζεται, όπως είπε, μακροχρόνιος και ημερήσιος προγραμματισμός, ενώ σημείωσε ότι το κόστος τέτοιων επενδύσεων είναι σχετικά υψηλό, αλλά η τεχνολογική εξέλιξη βοηθά ώστε στο μέλλον να υποχωρήσει. Εμφανίστηκε ακόμα θετικός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αρκεί να γίνουν σεβαστοί οι στόχοι της Ε.Ε. για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ, Αντιπρόεδρος Β, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού καθυστερούμενων λογαριασμών ενέργειας ανέφερε στο σημερινό συνέδριο ενέργειας του Economist ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μιλτιάδης Ασλάνογλου, διευκρινίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι δόθηκε περιθώριο 80 ημερών για την πληρωμή του τέλους ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Προανήγγειλε ακόμα την αναμόρφωση των τιμολογίων λιανικής, ώστε από του χρόνου να ανταποκρίνονται περισσότερο στην κατανάλωση του κάθε πελάτη και στη συμμετοχή του στο κόστος παραγωγής. Όπως είπε, θα υπάρξει επανεξέταση των επιδοτήσεων, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα τιμολόγια των νησιών. Τόνισε επίσης ότι σημειώνεται πρόοδος στην κατεύθυνση της διασφάλισης πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή. Πρόσθεσε πάντως, ότι η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών μονάδων πρέπει να έχει ως στόχο την ανάπτυξη της αγοράς και όχι αποκλειστικά το εισπρακτικό όφελος.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ

Μείωση των χρεώσεων στα τιμολόγια φυσικού αερίου προανήγγειλε μέσα από το συνέδριο ενέργειας του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτή θα είναι η πρόταση του ΔΕΣΦΑ, αλλά δεν ξέρει ποια θα είναι η απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, προέβλεψε θεαματική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία, εκτιμώντας χαρακτηριστικά ότι το 2021 η κατανάλωση θα αγγίξει τα 7 δισ.  κυβικά μέτρα. Αναφερόμενος στο μέλλον του ΔΕΣΦΑ, υπογράμμισε την πρόθεση του Δημοσίου να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή της εταιρείας διατηρώντας στην κατοχή του το 35% των μετοχών. Υποστήριξε ότι ο ΔΕΣΦΑ προσφέρει εξασφαλισμένες και ελκυστικές αποδόσεις για όσους τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του προέρχεται από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στον αγωγό Southstream και δεν βαρύνεται με μεγάλα δάνεια.


ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ
, Εντεταλμένος Σύμβουλος-Γενικός Διευθυντής, Protergia

Το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών τους τελευταίους τρεις μήνες προς τις εταιρείες και δεν αποκλείεται κι εμείς ν’ αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών προς τη ΔΕΠΑ, ανέφερε από το βήμα του Economist ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή. Τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ισχυρά ρυθμιζόμενο καθεστώς. Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερος και πιο ελεύθερος ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στο λιγνίτη και την υδροηλεκτρική παραγωγή. Παράλληλα, ζήτησε το άνοιγμα των συνόρων σε εισαγόμενο φυσικό αέριο μέσω αγωγών, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να στηρίζεται η αγορά μόνο στο υγροποιημένο αέριο (LNG). Εκτίμησε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο του 2050 για περίπου 51% κάλυψη των αναγκών της από ΑΠΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει και πώς θα μεταφερθεί η ενέργεια στους πελάτες.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Διευθύνων Εταίρος, Μεταξάς και Συνεργάτες

Ιδιαίτερη έμφαση στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και στην επιταγή του νέου μνημονίου για διαχωρισμό δικτύου και παροχής, έδωσε στην ομιλία που πραγματοποίησε στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο Αντώνης Μεταξάς, Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες- Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι». Τόνισε επίσης την ανάγκη να αποκτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι προς το σύστημα διαιτησίας. Επίσης, ανέφερε ότι στο θέμα της χρηματοδότησης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς όλοι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Παράλληλα, ο κ. Μεταξάς σημείωσε ότι η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς φωτοβολταϊκών θα πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος, ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ αναρωτήθηκε ποιοι θα είναι οι αγοραστές της ενέργειας και σε ποιες τιμές.

 

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

Στα ελληνικά νοικοκυριά καταγράφεται η υψηλότερη ενεργειακή κατανάλωση ανά την Ευρώπη, τόνισε σε ομιλία του στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΠΕ Ματθαίος Σανταμούρης, ο οποίος υπενθύμισε την υποχρέωση της χώρας να διαθέτει κτήρια μηδενικής κατανάλωσης έως το 2020. Όπως επισήμανε ο κ. Σανταμούρης, παρά το γεγονός ότι η περιοχή διαθέτει ευνοϊκό κλίμα και ελαφριά βιομηχανία, σημειώνεται διαρκής αύξηση των τ.μ. των οικιών ανά άτομο, υπάρχει παλαιό κτηριακό απόθεμα χωρίς μηχανισμό θερμομόνωσης, αυξάνεται η χρήση κλιματιστικών και παρατηρείται αμέλεια του ελληνικού κράτους στον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας (έφερε ως αντίθετο παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία τα τελευταία 40 χρόνια έχει αλλάξει 4 φορές τον κανονισμό). Περιγράφοντας τις δράσεις του ΚΑΠΕ, ανάμεσα σε άλλα, στάθηκε στην προώθηση ανακαίνισης 4 εκατ. κατοικιών, στην κατασκευή 400.000 τ.μ. πράσινων οροφών, στη δημιουργία «πράσινων» αστικών γειτονιών όπως της Αγίας Βαρβάρας και στην πρόβλεψη για δύο νησιά μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αναφερόμενος γενικότερα στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κτηρίων, μίλησε για έναν κύκλο εργασιών ύψους 1 τρις δολαρίων παγκοσμίως (το 30% αφορά στην Ευρώπη).

 

EITAN PARNASS, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας
του Ισραήλ

Το ενεργειακό προφίλ του Ισραήλ περιέγραψε σε ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας του Ισραήλ Eitan Parnass, ο οποίος έκανε λόγο για μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης κατά 3,5%, χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού και υψηλό επίπεδο ηλιακής ακτινοβολίας. Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος ανέδειξε ως στόχους την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά 10% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020 και την εξοικονόμηση ηλεκτρισμού κατά 20%. Ο ίδιος μίλησε για μία σταθερή και ισχυρή οικονομία, η περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας πρόκειται να βασιστεί ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

 

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Φυσικής και τ. Πρύτανης,
Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την πεποίθηση ότι μορφή ανανεώσιμης ενέργειας είναι και η ανεξάντλητη εξοικονόμηση ενέργειας εξέφρασε σε ομιλία του στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο Καθηγητής Φυσικής και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ο οποίος προέβλεψε ότι, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής, όσοι παραμείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα θα υποστούν τις αντίστοιχες συνέπειες, καταναλώνοντας και πληρώνοντας περισσότερη ενέργεια. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στα δομικά υλικά των κτηρίων.

 

ΘΕΑΝΩ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Εταίρος, McKinsey & Company

Ο ενεργειακός σχεδιασμός να περιλαμβάνει επενδύσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων αλλά παράλληλα θα μειώνουν το κόστος συνδυάζοντας κοινωνικό όφελος για τη χώρα, πρότεινε μιλώντας στο συνέδριο ενέργειας του Economist  η εκπρόσωπος της McKinsey & Company Θεανώ Λιακοπούλου,  προκρίνοντας δράσεις που αφορούν τομείς όπως τα κτήρια και οι μεταφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια μίλησε για τη δυνατότητα επενδύσεων ύψους 10-20 δις ευρώ. Επιπλέον, επισήμανε ότι το 2005 η Ελλάδα εξέπεμπε ρύπους κατά 7% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω της χαμηλής ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων και εξαιτίας του μείγματος καυσίμου, το οποίο βασίζεται στο ρυπογόνο λιγνίτη.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, Περιφερειάρχης Αττικής

Την κατασκευή 4 εργοστασίων στην Αττική για τη διαχείριση των αποβλήτων προανήγγειλε μέσα από το συνέδριο ενέργειας του Economist ο Περιφερειάρχης Αττικής  Γιάννης Σγουρός, ο οποίος πρόσθεσε ότι κάθε μέρα οδηγούνται στη χωματερή της Φυλής περίπου 7.000 τόνοι σκουπιδιών. Όπως είπε ο κ. Σγουρός, η πρόθεση είναι να υπάρχει μηχανικός διαχωρισμός των αποβλήτων στα εργοστάσια, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να υπάρξει και αξιοποίησή τους. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για τη λειτουργία νέων εταιρειών με αντικείμενο την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι πολίτες στην ανακύκλωση.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ, Δήμαρχος Λαρισαίων

Προγράμματα αξιοποίησης αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας ή βελτιωτικού εδάφους και παράλληλα τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις χωματερές, παρουσίασε στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο δήμαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά το διαχωρισμό των αποβλήτων μπορούν να αξιοποιηθούν τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. υπολείμματα τροφών, κλαδιά) για την παραγωγή compost. Πρόσθεσε ότι από την αξιοποίηση των υπόλοιπων στερεών αποβλήτων είναι δυνατόν να παραχθούν διάφορες μορφές ενέργειας (θερμική, ηλεκτρική, καύσιμα για οχήματα κ.ά.). Επίσης, όπως είπε ο κ. Τζανακούλης, το βιοαέριο από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και ήδη στη χώρα μας λειτουργούν τέτοιες μονάδες που παράγουν με αυτόν τον τρόπο 43,5 MW. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η πλήρης απαλλαγή από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. Αναγνώρισε επίσης ότι για την εγκατάσταση μονάδων αξιοποίησης αποβλήτων και ανάκτησης ενέργειας, θα πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της επένδυσης και την κοινωνική αποδοχή στην περιοχή εγκατάστασης.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας, Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)

Για παράπλευρα οφέλη των ενεργειακών επενδύσεων στην Κύπρο έκανε λόγο στην ομιλία του στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ για θέματα ενέργειας Γεώργιος Δημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι λόγω έλλειψης εμπειρίας της Κύπρου στις υποθαλάσσιες έρευνες, διεθνείς εταιρείες θα παράσχουν εξειδικευμένη υποστήριξη. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένονται έσοδα για την κυπριακή οικονομία από τις εισπράξεις επί των υδρογονανθράκων, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν υποδομές για περαιτέρω επενδύσεις.


JUAN ALARIO, Υποδιευθυντής, Επικεφαλής τομέα ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

«Μετά την κρίση επεκταθήκαμε πολύ γρήγορα και τώρα επιχειρούμε να επιστρέψουμε σε πιο χαμηλούς ρυθμούς», δήλωσε στην εισήγηση που παρέθεσε στο συνέδριο ενέργειας του Economist ο επικεφαλής του τομέα ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Juan Alario, κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί το ύψος χρηματοδότησης επενδύσεων. Αναλύοντας τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στο πεδίο της ενέργειας (12,5 δις ευρώ το 2011), μετέφερε ότι τα δάνεια αφορούν χονδρικά κατά 35% τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 10-15% την ενεργειακή απόδοση, 25% τη διανομή ηλεκτρισμού και 10% το φυσικό αέριο. Ο ίδιος υπογράμμισε ως αντικίνητρο για σχετικές επενδύσεις το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο και γενικότερα ζητήματα αγοράς σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα.


ΡΑΝΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ
, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΕΗ

Παρόλη την οικονομική κρίση, η ΔΕΗ προβαίνει σε επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και διανομής ενέργειας, διαμήνυσε σήμερα από το βήμα του Economist η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ Ράνια Αικατερινάρη, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν από την έλλειψη ρευστότητας. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στη μονάδα του Αλιβερίου (370 μεγαβάτ), η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, στο project της Πτολεμαΐδας, όπως και στην εμπλοκή της ΔΕΗ στην κατασκευή αιολικού πάρκου στη Μεγαλόπολη, διαβλέποντας συν τοις άλλοις τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

PETER AHLBRECHT, Head of Project Finance Department, Export Credit Guarantee Scheme of the Federal Republic of Germany

Τη δραστηριότητα του Export Credit Guarantee Scheme, το οποίο καλύπτει γερμανικές εξαγωγές «έναντι πολιτικών και κοινωνικών κινδύνων» και στηρίζει ξένες αγορές σε δύσκολες φάσεις αναδιάρθρωσης, περιέγραψε ο εκπρόσωπός του Peter Ahlbrecht στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου ενέργειας του Economist, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία το project στην Ελλάδα αφορά εξαγωγές της τάξης των 87,7 εκατ. ευρώ.

 

JOHN ANDREWS, Consultant Editor, The Economist - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αναφερόμενος στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του περιοδικού Economist και πρόεδρος του συνεδρίου John Andrews επέστησε την προσοχή και στις φιλοδοξίες των γειτονικών χωρών - όπως η Τουρκία, η Συρία και ο Λίβανος. Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, εξέφρασε την ελπίδα το συγκεκριμένο εγχείρημα να ωθήσει τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω χαλεπών καιρών.

 

 

Νίκος Αρβανίτης