A+ A A-

Βουλευτές-πρόβατα και καμηλοπαρδάλεις

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι συνεχιζόμενοι, με κάθε ευκαιρία,απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί πολλών επιφανών βουλευτών, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, εναντίον ανεξάρτητων συναδέλφων τους.

Με αφορμή την «κατά συνείδηση» ψήφο τους σε σημαντικά ζητήματα υπέρ της κυβέρνησης (ψήφος εμπιστοσύνης, Συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ.), ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές χαρακτηρίζονται δεύτερης κατηγορίας «ρετάλια», «γυρολόγοι», «περιφερόμενοι»,  «συναλλασσόμενοι», «κομπάρσοι» και με ένα σωρό άλλους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Αυτή η προσβλητική στοχοποίηση μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που τόλμησαν να βγουν έξω από το «μαντρί» επαναφέρει στην επικαιρότητατην πολιτική αντίληψη του παλαιού αρχηγού της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ: «Όποιο πρόβατο βγαίνει έξω από το μαντρί το τρώει ο λύκος».

Όπως ο μακαρίτης Ευάγγελος Αβέρωφ έτσι και αρκετά από τα σημερινά προβεβλημένα μέλη του κοινοβουλίου, αντιλαμβάνονται τους βουλευτές σαν «πρόβατα» που πρέπει να συμμορφώνονται στο ακέραιο με τη γραμμή του κόμματος στο οποίο ανήκουν όποια κι αν είναι αυτή και όπως την εκφράζει ο εκάστοτε «τσέλιγκας»-αρχηγός τους.

Ακόμη και αν πρόκειται για ένα σημαντικό εθνικό θέμα για το οποίο διαφωνούν με τη θέση του κόμματός τους, πρέπει να ψηφίσουν ενάντια στη συνείδησή τους και ενάντια στο συμφέρον της πατρίδας τους, - όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι -, και ας ζούνε με τύψεις…

Γιατί πάνω από όλα είναι το «κόμμα-μαντρί» και όσες ή όσοι εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιό του πρέπει να είναι υπάκουα «πρόβατα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεοδημοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση, βουλευτές «ρετάλια» είναι όσες και όσοι απομακρύνονται από τα κόμματά τους και συντάσσονται με τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία γι’ αυτό γίνεται κυβέρνηση-«κουρελού», και όχι όσες και όσοι εγκαταλείπουν τα κόμματά τους για να ενταχθούν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται, όπως μάλιστα διαλαλεί, προ των πυλών της εξουσίας!

Αυτό το αλά καρτ «ηθικολογικό εγχειρίδιο» της αντιπολίτευσης για τη συμπεριφορά του «καλού βουλευτή», αποτελεί βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας της έκφρασης των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού.

Κατατάσσει τους βουλευτές σε ταχύτητες και σε κατηγορίες με περιορισμένο δικαίωμα δράσης κατά συνείδηση, ενώ τους «βαθμολογεί» ανάλογα με το πόσο εξυπηρετούν τα στενά κομματικά συμφέροντα.

Όμως, ακόμα και η ύπαρξη κάποιων ιδιοτελών «γυρολόγων» βουλευτών δεν δικαιολογεί, - ούτε κατοχυρώνει συνταγματικά -, την αντίληψη που θέλει το κόμμα «μαντρί του τσέλιγκα» με ανεξέλεγκτη ισχύ υπεράνω όλων.

Είναι γνωστό ότι η αντίληψη αυτή έχει διαχρονικά ισοπεδώσει κάθε έννοια εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας με διαβρωτικές παρεμβάσεις (ρουσφέτια, νεποτισμός κ.λπ.), ενώ ευθύνεται για μία από τις σοβαρές πληγές του πολιτικού μας συστήματος, την κομματοκρατία.

Βέβαια, ο στιγματισμός βουλευτών επειδή τόλμησαν να ενεργήσουν αυτοβούλως ενάντια στον καθεστωτικό καθωσπρεπισμό, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Υπενθυμίζουμε ότι, λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου, εκτός από τους«βουλευτές-πρόβατα» υπήρξαν και οι «βουλευτές-καμηλοπαρδάλεις».

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1952, η ευρισκόμενη υπό πίεση παραίτησης κεντρώα κυβέρνηση του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, έχασε δύο βουλευτές και ως εκ τούτου δεν είχε την πλειοψηφία για να συνεχίσει να κυβερνά.

Τότε, ο Μιχαήλ Κύρκος (ο πατέρας του Λεωνίδα) μαζί με τον αριστερό φιλελεύθερο βουλευτή Λεωνίδα Καραμαούνα, που είχαν εκλεγεί με την ΕΔΑ, δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και προσχώρησαν στην ΕΠΕΚ, αναπληρώνοντας το κενό αυτών που αποχώρησαν.

Όμως, ο περιβόητος Αμερικανός πρέσβης Τζον Πιουριφόι, ο οποίος χωρίς υπερβολή κυβερνούσε τότε την Ελλάδα και προωθούσε για πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο, είπε την περίφημη φράση: «δεν μετράει η ψήφος αυτών των δύο βουλευτών, γιατί είναι πρώην κομμουνιστές και όπως η καμηλοπάρδαλη δεν χάνει ποτέ τα στίγματά της έτσι και αυτοί παραμένουν κομμουνιστές!».

Δηλαδή, «βουλευτές-καμηλοπαρδάλεις» χωρίς δικαίωμα ψήφου…

ΥΓ. Τελευταία, ο «προδομένος» τέως κυβερνητικός εταίρος-αρχηγός Πάνος Καμμένος, εγκαινίασε από εκδίκηση μια άλλη νεοπαγή κατηγορία, μετατρέποντας τον ανεξάρτητο Αριστείδη Φωκά, που προσχώρησε στους ΑΝ. ΕΛΛ., σε βουλευτή της γκαζόζας…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 8/2/2019