A+ A A-

Νέισμιθ Hall of Fame: Νίκος Γκάλης ο μικρός ο Μέγας!

Ο Νίκος Γκάλης εκφωνεί το λόγο του υπό το βλέμμα του Μπομπ Μάκαντου

Δεν έχουν περάσει ούτε σαράντα οκτώ ώρες από τη στιγμή που ο μοναδικός Νίκος Γκάλης, ο καλαθοσφαιριστής που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ, πήρε τη θέση που του άξιζε στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ: Στο Νέισμιθ Hall of Fame.

Στη συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης ο Νικ, διανύοντας το εξηκοστό έτος της ηλικίας του, μίλησε για τέσσερα λεπτά και ήταν συγκλονιστικός, κερδίζοντας για άλλη μια φορά τον σεβασμό και την αναγνώριση.

Basketball HOF

✔ @Hoophall

.@NickGalis6 is now officially enshrined member of the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. #17HoopClass

4:09 π.μ. - 9 Σεπ 2017

Ένοιωθες από το ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα πως οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος Λάρι Μπερντ,  χαιρόντουσαν τη στιγμή που τον αποθέωναν.

Λένε ότι το επίθετο είναι το πιο δύσκολο μέρος του λόγου και ότι ένας δημοσιογράφος πρέπει να αποκτήσει σημαντική πείρα για να απολαμβάνει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του.

Πιστεύω ότι για τον Νίκο Γκάλη και ο πιο δύστροπος αρχισυντάκτης θα επέτρεπε ακόμη και στους μαθητευόμενους συντάκτες να γράψουν όποιο εκθειαστικό επίθετο ήθελαν…

Έχουν πράγματι γραφτεί τα μύρια όσα και έχουν ειπωθεί άλλα τόσα για αυτόν τον παίκτη που η μοίρα ήθελε να επιστρέψει από τις ΗΠΑ στη χώρα των γονιών του και να ταυτιστεί με τη μοίρα της: Τον αγώνα του «μικρού» με το ακατόρθωτο!

Γι’ αυτό εδώ θα αναφέρουμε μόνο δύο επίθετα που χαρακτηρίζουν τον Νίκο Γκάλη και με αυτά θα κλείσουμε αυτό το άρθρο:

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!

To λέει εξάλλου και το άσμα που του τραγουδάνε: «Είσαι θεός, μοναδικός…!»

Γιατί; Μα γιατί έκανε ένα ολόκληρο λαό να πιστέψει στο ΘΑΥΜΑ! Χρειάζεται κάτι άλλο για να είναι ασύγκριτος; Υπάρχει άλλος που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο;

Είναι τυχαίο ότι ο κορυφαίος Αμερικανός προπονητής που γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό μπάσκετ αφού υπήρξε κόουτς της Τρέισερ Μιλάνου, ο Νταν Πίτερσον, χωρίζει το ελληνικό μπάσκετ στην Προ-Γκάλη και στην Μετά-Γκάλη εποχή; 

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟΣ!

Ο Νίκος Γκάλης για να καθιερωθεί ανάμεσα στους μεγάλους πέρασε και αυτός από το «δάσος με τις ξιφολόγχες του φθόνου». Δεν ήταν δυνατόν ορισμένοι, για διάφορους λόγους ο καθένας, να παραδεχθούν ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο!

Ακόμη και έμπειροι μπασκετάνθρωποι, όπως ο προπονητής της ΕΣΣΔ ο περίφημος στρατηγός, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, παρεκτάπησαν.

Μετά την απίστευτη ήττα της ομάδας του στο Ευρωμπάσκετ του 1987 που χάρισε το χρυσό μετάλλιο στη «γαλανόλευκη», μίλησε για «Μαυριτανία» και άλλα σχετικά…    

Ο Νίκος Γκάλης, διατήρησε την ψυχραιμία του και φρόντισε να του δώσει πληρωμένη απάντηση.

Δύο χρόνια αργότερα στο Ευρωμπάσκετ του 1989, η Ελλάδα βρέθηκε στον ημιτελικό πάλι αντίπαλος με την ΕΣΣΔ, η οποία είχε τότε στη σύνθεσή της και τον μεγάλο ολ αράουντ σέντερ, Άρβιντας Σαμπόνις, που απουσίαζε το 1987 λόγω τραυματισμού.

Όλοι θυμούνται το καλάθι, σχεδόν μπάζερ μπίτερ, του Φάνη Χριστοδούλου που έστειλε τους Σοβιετικούς στην κόλαση και την Ελλάδα στον τελικό!    

Πάρα πολλοί όμως, από τη μέθη της πρόκρισης, ίσως να μην θυμούνται τι είχε κάνει  ο Νίκος Γκάλης σε εκείνο το ματς!

Ας πούμε, πρώτα απ’ όλα, ότι μετά το ματς έκανε τον στρατηγό Γκομέλσκι να καταπιεί τη γλώσσα του και να του «βαρέσει προσοχή», αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του.

Ο Θεός… Νίκος Γκάλης είχε σημειώσει σαράντα πέντε (45) πόντους!

Δεν πτοήθηκε ούτε μπροστά στο «θαύμα της φύσης», τον τεράστιο Άρβιντας Σαμπόνις των 2 μέτρων και 20 εκατοστών, κλείνοντας τα στόματα και του μεγαλύτερου αμφισβητία.   

Ο Νταν Πίτερσον με τον Μάκαντου και το ευρωπαϊκό κύπελλο

Τότε ο Αμερικανός κόουτς, Νταν Πίτερσον, ο οποίος σημειωτέον, ενώ αρχικά απέρριψε την υποψηφιότητα του Γκάλη στη συνέχεια προώθησε την ένταξη του  στο Χολ οφ Φέιμ, έγραψε ένα άρθρο στην Γκαζέτα ντελο Σπορτ με τίτλο «Αν οι Σέλτικς, δέκα χρόνια πριν…»

Σε εκείνο το άρθρο  ο Πίτερσον, ανέφερε το παιχνίδι της μοίρας που ήθελε τους Σέλτικς να χάνουν τον Νίκο Γκάλη και να τον κερδίζει το ελληνικό μπάσκετ.

Το 1989 οι Σέλτικς είχαν πρόβλημα στο σκοράρισμα και ο Αμερικανός κόουτς και αρθρογράφος της Γκαζέτα ντελο Σπορτ, ανέφερε ότι αν οι Σέλτικς είχαν κάνει συμβόλαιο στον Γκάλη το 1979 που ήταν στα ντραφτ, αλλά λόγω συγκυριών βρέθηκε στην Ελλάδα, θα είχαν λυμένο το πρόβλημά τους.

Ήταν ένα άρθρο απολογία γιατί χάθηκε ο Γκάλης από τους Σέλτικς το 1979, ενώ οι αρμόδιοι - μεταξύ των οποίων και ο ίδιος - γνώριζαν την αξία του.

Γνώριζαν το πλήρες και ασυναγώνιστο επιθετικό του ρεπερτόριο, αλλά την τελευταία στιγμή χωρίς να τον αμφισβητήσουν, δεν πήραν το ρίσκο να πιστέψουν, ότι μπορούσε να κάνει το ακατόρθωτο!

Ποιο ήταν το «ακατόρθωτο»;

Ο Νίκος Γκάλης ,ένας παίκτης με ύψος 1.83, ενώ θα περίμενε κανείς να σουτάρει από μακριά, είχε το «θράσος» να εισβάλλει μέσα στο καλάθι.

Σούταρε πολύ λίγο από μακριά και οι αρμόδιοι των Σέλτικς αναρωτήθηκαν πως θα τα κατάφερνε στο ΝΒΑ με τα τεράστια κορμιά των σέντερ που προστάτευαν τις ρακέτες.

Όταν ο Πίτερσον είδε τους 45 πόντους που πέτυχε ο «γκάνγκστερ» μπροστά στον τεράστιο και τεχνικά άρτιο Σαμπόνις στον αξέχαστο ημιτελικό, δεν είχε πλέον κανένα επιχείρημα να το αμφισβητήσει:  Ο Νίκος Γκάλης μπορούσε το «ακατόρθωτο»!

Νάσαι καλά Νίκο, THANKS FOR THE MEMORIES!

 

ΥΓ) Ένα ολοκληρωμένο άρθρο από τον Zastro http://www.contra.gr/Longread/gkalhs-o-dikos-mas-theos.4183227.html

 

Επίσης: Ο Νίκος Γκάλης εκφράζει στο Novasports.gr την υπερηφάνειά του για την ένταξή του στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Αποστολή στις ΗΠΑ: Δημήτρης Καρύδας

Ο Έλληνας θεός του μπάσκετ, τονίζει ότι η διάκριση τιμά τον ίδιο αλλά και το ελληνικό μπάσκετ στο πρόσωπό του. Αναλυτικά οι δηλώσεις του, τις οποίες μπορείτε να δείτε και στο video του Novasports.gr:

Για την ένταξή του στο Hall of Fame: «Είναι οπωσδήποτε σπουδαία στιγμή, η κορυφαία στιγμή για έναν  μπασκετμπολίστα που έχει σταματήσει την καριέρα του. Δεν μπορείς να φτάσεις σε πιο ψηλό σκαλί από αυτό. Είμαι πολύ υπερήφανος και εγώ και η οικογένειά μου που ανήκουμε σε αυτό το κλαμπ της ελίτ που είναι το Hall of Fame. Όμως νιώθω υπερήφανος και για την Ελλάδα και το ελληνικό μπάσκετ, για το γεγονός ότι μπορώ να αντιπροσωπεύω τα χρώματα της Ελλάδας».

Για το γεγονός ότι είναι μόλις ο 6ος παίκτης που δεν έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ και μπαίνει στο Hall of Fame: «Οπωσδήποτε είναι δύσκολο να είσαι εκτός ΝΒΑ και να μπεις, οπότε αυτό είναι κάτι έξτρα, κάτι παραπάνω. Πιστεύω ότι θα είναι ένα φανταστικό Σαββατοκύριακο, πολύ glamorous και πολύ ωραίο. Είμαι πολύ περήφανος και για μένα και για την Ελλάδα».