- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Ρεπόρτερ
ΕΣΗΕΑ: Το Μικτό Συμβούλιο για την κρίση στα ΜΜΕ (ΣΣΕ, Ανεργία, ΕΔΟΕΑΠ)
Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Γιαννήλος, συνόψισε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Μικτού Συμβουλίου που διεξήχθη χθες και μας ενημερώνει:
"Με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του βρίσκεται αντιμέτωπος ο δημοσιογραφικός Κλάδος (μεγάλη ανεργία, απειλή κλεισίματος Τηλεοπτικών Σταθμών λόγω της αδειοδότησης, διάλυση των Ταμείων του Τύπου, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κλπ.), εξ αιτίας των πράξεων της Κυβέρνησης και της Εργοδοσίας, γι αυτό και απαιτείται ενότητα του Κλάδου και αγώνας. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση που προκύπτει από τη συνεδρίαση χθες (13/10) του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με θέμα συζήτησης: «Συνέπειες από την αδειοδότηση των Τηλεοπτικών Σταθμών- Αγωνιστικές δράσεις».
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση του Συμβουλίου για τα δύο «καυτά» θέματα, δηλαδή το Εργασιακό (συνέπειες από την αδειοδότηση) και Ασφαλιστικό (θέμα ΕΔΟΕΑΠ) και μετά πήραν το λόγο η Γενική Γραμματέας Νανά Νταουντάκη, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Χρήστος Κυρίτσης, η τέως πρόεδρος και ήδη μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Κώστας Ντελέζος και η Πόπη Χριστοδουλίδου (μέλη του ΔΣ/ΕΔΟΕΑΠ) και άλλοι.
1. ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του προέδρου και τις τοποθετήσεις των ομιλητών, η θέση της ΕΣΗΕΑ είναι η πολυφωνία και η αυτονόητη συνέχιση της λειτουργίας όλων των καναλιών, που δεν πήραν άδεια. Για το θέμα αυτό, αλλά και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των καναλιών που θα κλείσουν έχει ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό (εκκρεμεί το ραντεβού), ενώ εκκρεμεί επίσης τριμερής συνάντηση μεταξύ του προτείναντος τη συνάντηση Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, των εκπροσώπων των Τηλεοπτικών Σταθμών και των τριών δημοσιογραφικών Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ με θέμα συζήτησης τη διασφάλιση των θέσεων Εργασίας και με ΣΣΕ. Ήδη, σήμερα (14/10), οι τρείς ως άνω συνεργαζόμενες δημοσιογραφικές Ενωσεις απέστειλαν έγγραφο στον Υπουργο Επικρατείας και ζητούν την άμεση υλοποίηση της δέσμευσής του για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης, καθώς και τη μεσολάβησή του για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Ως προς τις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος είπε ότι οι ανωτέρω τρείς δημοσιογραφικές Ενώσεις μαζί θα επιλέξουν τη μορφή των κινητοποιήσεων, αν δεν δοθεί ικανοποιητική λύση. Στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων εκφράσθηκαν και αντίθετες απόψεις, ενώ κατατέθηκε πρόταση για προσφυγή στις διεθνείς Οργανώσεις δημοσιογράφων και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές.
2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΕΔΟΕΑΠ): Στο θέμα αυτό υπάρχει δυσμενής, επί του παρόντος, εξέλιξη, καθώς, ενώ είχε διατυπωθεί σχέδιο συμβιβαστικής λύσης για εξεύρεση ενδιάμεσου πόρου (συνδυασμός εργοδοτικής εισφοράς και επιβολής ποσοστού επί του ποσού του τζίρου των εταιριών ΜΜΕ), η εργοδοτική πλευρά, δια του εκπροσώπου της, υπαναχώρησε και κατέθεσε (12/10) πρόταση στο Υπουργείο μόνο για επιβολή εργοδοτικής εισφοράς. Η προταση όμως αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις, καθόσον είναι αναποτελεσματική. Και τούτο διότι:
α) Είναι αμφίβολο αν αποδίδουν τις εισφορές οι εργοδότες και
β) Με τις νέες νομοθετημένες εναλλακτικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση εκ περιτροπής απασχόληση κλπ) και των χαμηλών μισθών (νομοθετημένος μικρός μισθός και ημερομίσθιο χωρίς ΣΣΕ), αλλά και λόγω της ανεργίας, οι εισροές δεν θα επαρκούν για τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ. Ελέχθη χαρακτηριστικά ότι θα χρειάζονταν εισφορές 8.000 εως 10.000 εργαζομένων με μισθό 1.300 ευρώ το μήνα για τη λειτουργία του Οργανισμού, όπως είναι σήμερα.
Κατόπιν τούτων - είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στο Συμβούλιο- «αναμένουμε να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα κλείσει, ειδάλλως, θα χρειασθεί να κάνουμε πολύ σοβαρές κινήσεις», καθώς εξαντλούνται και τα αποθεματικά και χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση.
3. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στην Κυβέρνηση και την εργοδοτική πλευρά. Έχουν διαλύσει τα Ταμεία μας, ενώ εκτόξευσαν την ανεργία, είπε. Για την έξοδο από την κρίση τόνισε ότι υπάρχουν δύο βήματα, το νομικό και το συνδικαλιστικό. Επειδή, όμως, η νομική αντιμετώπιση απαιτεί χρόνο, αποτελεσματικό μέσο είναι πλέον ο αγώνας με ενότητα του Κλάδου. Χρειάζεται, κατέληξε ο ομιλητής, συσπείρωση γύρω από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στηριξη των αποφάσεων που θα λάβει για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα.
4. Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ: Τηνεβδομάδα αυτή που εκπνέει δεν πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ (λόγω και της ασχολίας της ηγεσίας του Υπουγείου με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ), οπότε εξέλιξη του θέματος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα".
Γιώργος Γιαννήλος