A+ A A-

Τηλεοπτικές άδειες: Αποχωρεί ο Καλογρίτσας, έρχεται ο Σαββίδης...

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ) απέρριψε το αίτημά του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για 48ωρη παράταση προκειμένου να πληρώσει την πρώτη δόση και ο επιχειρηματίας χάνει την τηλεοπτική άδεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τη ΓΓΕΕ ο γιος του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα ζήτησε 48ωρη προθεσμία προκειμένου να καταβάλει τα 18,5 εκατ. ευρώ που του αναλογούσαν ως πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια που διεκδίκησε στον πρόσφατο διαγωνισμό. Το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό καθώς ο όρος της προκήρυξης αναφέρει ότι «η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών».

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη διαδικασία, η άδεια θα περάσει στα χέρια του πρώτου επιλαχόντος υπερθεματιστή, δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλλει 9 περισσότερα εκατομμύρια από την εταιρία του Καλογρίτσα, αφού το ποσό με το οποίο πλειοδότησε ήταν 61,5 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση νέας εμπλοκής, ο αμέσως επόμενος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha.

Η ανακοίνωση της ΓΓΕΕ έχει ως εξής:

"Εστάλη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σήμερα το πρωί αίτημα από την εταιρεία «Τ.Π.Κ. μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ», με το οποίο ζητεί να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτή εντός της σήμερον.

Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω απάντηση:

Σύμφωνα με το όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό."

Δήλωση Καλογρίτσα

Διευκρινίζοντας τους λόγους της αποχώρησής του από τη διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας δεδομένου ότι ήταν ένας από τους υπερθεματιστές ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

«Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ. Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το  μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.

Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κ. Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κ. Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη».


Στο μεταξύ, αναφέροντας ότι η παρεμπόδισή του είναι πρόσκαιρη και ότι θα είναι παρών στα Μέσα Ενημέρωσης, ανέφερε τα εξής καταγγέλοντας Αλαφούζο και Κοντομηνά:

"Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα - έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια - όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν.

Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.

Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.

Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη."

Ετοιμάζεται ο Σαββίδης

Ετοιμος δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, να καταθέσει, μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ποσό της πρώτης δόσης που του αναλογεί και να λάβει την τηλεοπτική άδεια: "Θα είμαι έτοιμος να πληρώσω εντός 2-3 ημερών την πρώτη δόση".

Επανέλαβε επίσης ότι, είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τους όρους μίας συνεργασίας με τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά και το Star του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενώ σε περίπτωση που αρνηθουν τόνισε ότι θα προχωρήσει μόνος του.

Αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που δεν πρέπει να χαθούν πρόσθεσε ότι εντός των 90 ημερών που έχει θέσει το κράτος ως προθεσμία θα λυθεί  το ζήτημα πιθανών συνεργασιών, καθώς πιο σωστό είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στα κανάλια.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά τον απαιτούμενο έλεγχο του πόθεν έσχες, ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει, εντός των επόμενων ημερών, να καταβάλει το τίμημα της πρώτης δόσης που του αναλογεί.

Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης
 
Γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, ο Ιβάν Σαββίδης του Ιγνάτιου, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας και ξεκίνησε την αναρρίχηση του στην ελίτ της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας ως απλός καπνεργάτης. 
 
Συγκεκριμένα, το 1980 μετά τη θητεία του στον Κόκκινο Στρατό άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Παράλληλα, σπούδαζε στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1988. Το γεγονός αυτό του επέτρεψε να φτάσει μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.
 
Το 1992, και μετά τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε ενώ το 1993 ο Ιβάν Σαββίδης, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας «Ντονσκόι Ταμπάκ» της οποίας και παρέμεινε επικεφαλής επί 10 χρόνια. 
 
Γύρω από αυτή την εταιρεία ο Ιβάν Σαββίδης έχτισε τον όμιλο AGROCOM, μια πραγματική επιχειρηματική αυτοκρατορία με πάνω από 40 εταιρείες, 15 χιλιάδες εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του μισού δις ευρώ. 
 
Η πορεία του στην ελληνική πραγματικότητα 
 
Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε εντυπωσιακή είσοδο στα δημόσια πράγματα της Ελλάδας όταν στις 10 Αυγούστου του 2012 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, σώζοντας την ομάδα της Θεσσαλονίκης από την οικονομική κατάρρευση. Ακολούθησαν εξίσου εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις όπως η ανάληψη διαχείρισης του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς για 40 χρόνια, η αγορά σημαντικών ακινήτων στην Θεσσαλονίκη και η εξαγορά του 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, με «αντίπαλο» την τουρκική εταιρεία  Seba.
 
Από σήμερα και μετά την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Ιβάν Σαββίδης καθίσταται ένας από τους νέους παίκτες του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα.  

πηγή: News Bomb