A+ A A-

Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ και το περούκα-gate- Η απάντηση του Πρακτορείου

Με δήλωσή του στο site Typologies.gr, ο Γιώργος Μηλιώνης, απεσταλμένος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) στη Νέα Υόρκη για να καλύψει την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΓΣ του ΟΗΕ, διαψεύδει τις φήμες ότι υπήρξε ο συντάκτης του τηλεγραφήματος σχετικά με τους δύο δημοσιογράφους, Δημήτρη Σουλτογιάννη και Θάνο Δημάδη, οι οποίοι, κατά το ρεπορτάζ, παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ,  αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση αποσαφήνισης γιατί, όπως αναφέρει, περίμενε από κάποιους στο Πρακτορείο να "έχουν την επαγγελματική, δεοντολογική και ηθική ευθύνη να αποκαταστήσουν πλήρως την αλήθεια γύρω από το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ".

Επειδή δεν το έπραξαν αναγκάστηκε να απαντήσει και να αποποιηθεί της ευθύνης για το ανυπόγραφο τηλεγράφημα που μετέδωσε το ΑΜΠΕ στις 18 Σεπτεμβρίου από το οποίο προέκυψε το λεγόμενο "περούκα gate".

Ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού Πρακτορείου δήλωσε, επίσης, ότι αυτός πάντα υπογράφει τα κείμενά του είτε με το όνομά του είτε με τα αρχικά του Γ.Μ.


Η δήλωση του Γιώργου Μηλιώνη:

«Τις τελευταίες ημέρες πληροφορήθηκα ότι το όνομά μου ενεπλάκη στην περιβόητη ιστορία “με τις περούκες” στην Ν. Υόρκη.

Περίμενα από όσους έχουν την επαγγελματική, δεοντολογική και ηθική ευθύνη να αποκαταστήσουν πλήρως την αλήθεια γύρω από το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ.

Δεν το έπραξαν.

Κατόπιν τούτου, δηλώνω ανοιχτά και υπεύθυνα ότι ο συντάκτης του εν λόγω τηλεγραφήματος ΔΕΝ είμαι εγώ.

Τα κείμενα τα οποία αποστέλλω στο ΑΜΠΕ φέρουν πάντοτε την υπογραφή μου, είτε με πλήρη αναφορά του ονόματός μου, είτε με τα αρχικά Γ.Μ

Η μέχρι τώρα σιωπή μου, υπαγορεύθηκε από καθαρά λόγους επαγγελματικής ευσυνειδησίας και υπευθυνότητας, δεδομένου ότι βρισκόμουν σε αποστολή κάλυψης της επίσκεψης του πρωθυπουργού ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ στην Ν. Υόρκη και της παρέμβασής του στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Εξαιτίας αυτού δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να θέσει υπεράνω τέτοιας σημασίας γεγονότος, την διευθέτηση ενός προσωπικού ζητήματος, πολύ περισσότερο που η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος μου είναι αποκλειστική ευθύνη άλλων.»

Στο μεταξύ οι δύο πρωταγωνιστές του "περούκα gate" δεν άφησαν ασχολίαστη την παρέμβαση-διάψευση του απεσταλμένου του ΑΠΕ, προκαλώντας τη διεύθυνση του πρακτορείου, η  οποία μέχρι στιγμής έχει επιλέξει τη σιωπή, να τοποθετηθεί.


Αναρτήσεις από τους δύο "μεταμφιεσμένους"

Ο Θάνος Δημάδης, με ανάρτησή του στο Facebook, μετά την τροπή της υπόθεσης αναφέρει: «Ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ επί πέντε μέρες σιωπούσε στην επιχείρηση σπίλωσης μου από το δολοπλόκο δελτίο τύπου του και του ΑΠΕ.

Εχει κι αυτός ακέραιη την ευθύνη για τον εξευτελισμό και την ηθική βλάβη που υπέστην στην σπίλωση της δημοσιογραφικής και προσωπικής υπόληψης μου από ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ που με παρουσίασαν ως συλληφθέντα από το FBI και κατηγορούμενο για πλαστογραφία, πλαστοπροσωπία, αντιποίηση αρχής από την αμερικανική αστυνομία.»

Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης, έγραψε, επίσης στο Facebook: «Μάλιστα. Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ στη Νέα Υόρκη δεν ήταν αυτός που υπογράφει τα ΨΕΜΑΤΑ περί συλλήψεως και το υπόλοιπο δημοσίευμα με τα αισχρά ψεύδη. Αρα ποιος; Θα μας απαντήσουν εκεί στο ΑΠΕ;

 "Ο απεσταλμένος του ΑΠΕ που πληρώνεται από το Ελληνικό δημόσιο για να δίνει ειδήσεις από τη Νέα Υόρκη δεν έδωσε την είδηση από τη Νέα Υόρκη... μάλλον περίμενε κάποιον άλλον να τη δώσει... Επίσης δεν βλέπω το ΑΠΕ να έχει αναρτήσει την ανακοίνωση του συναδέλφου Μηλιώνη που τους αδειάζει. Και εδώ χρονοκαθυστέρηση 24 ωρών;".   


Η απάντηση του Πρακτορείου    

Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την επιστολή του απεσταλμένου στη Νέα Υόρκη, Γώργου Μηλιώνη, η διεύθυνση του Πρακτορείου εξέδωσε σήμερα την ανακοίνωση που ακολουθεί:

«Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει την αναφορά της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (ΝΥPD) για τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στην Νέα Υόρκη.
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, στηρίχτηκε σε αυτήν την αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας.

Η αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που συνοδεύεται και από φωτογραφίες των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, ("με τη θέλησή τους", μάλιστα, όπως τονίζεται), σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στις 17/9, περίπου στις 15:25 αστυνομικοί της ειδικής υπηρεσίας DSS απάντησαν σε κλήση που έλαβαν από την 42η οδό, που βρίσκεται μεταξύ της 2ης και 3ης λεωφόρου, καθώς ειδοποιήθηκαν από την ομάδα ασφαλείας του Έλληνα υπουργού Επικρατείας ότι χρειάζονται βοήθεια. Έπειτα από την άφιξη τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην εξακρίβωση των στοιχείων των παρακάτω ατόμων:

Όνομα: Αθανάσιος Δημάδης
Όνομα: Δημήτριος Σουλτογιάννης 
(σ.σ: Στην αναφορά καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους)

«Και τα δύο άτομα έγιναν αντιληπτά να συμπεριφέρονται ύποπτα, καθώς περιφέρονταν σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου. Η ελληνική ομάδα ασφαλείας και οι αστυνομικοί της υπηρεσίας DS πέρασαν από κοινού στον απέναντι δρόμο, σε μια καφετέρια, όπου διαπιστώθηκε ότι και οι δύο άνδρες φορούσαν περούκες. Οι ερευνητές της μονάδας μυστικών υπηρεσιών του τμήματος της Νέας Υόρκης, ενισχύοντας τους αστυνομικούς της DS, έφτασαν επίσης έπειτα από κλήση.

Και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι εργάζονταν σε ελληνικούς τηλεοπτικούς και ειδησεογραφικούς σταθμούς, με ανάθεση να καλύψουν δημοσιογραφικά τους Έλληνες υπουργούς στην Νέα Υόρκη. Και οι δύο υποστήριξαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές. Και οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει τις περούκες από ένα κατάστημα ρούχων που εξειδικεύεται στο ρουχισμό για το Χάλογουιν, ώστε να πλησιάσουν πιο κοντά στην ελληνική αποστολή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, καθώς και οι δύο ήταν γνωστές φυσιογνωμίες στην Ελλάδα. Ο Σουλτογιάννης δήλωσε πως η πρόθεση τους ήταν να «πιάσουν» τον υπουργό Επικρατείας να ψωνίζει στην Νέα Υόρκη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση οικονομικής κρίσης…

Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προχώρησαν σε προφορικές επιπλήξεις και στον Δημάδη και στον Σουλτογιάννη να αποφύγουν να πλησιάσουν τον Έλληνα υπουργό, είτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής»

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας, που ήταν και η πηγή του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη Νέα Υόρκη.

Ως εκ τούτου την οφειλόμενη απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να τη δώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού τη δίνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη των τηλεγραφημάτων που δημοσιεύονται στο Πρακτορείο φέρει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Χθες βράδυ  η Ν.Δ. είχε ανακοινώσει το ακόλουθο σχόλιο:

«Ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στις Η.Π.Α. κ. Γιώργος Μηλιώνης, με δήλωσή του διέψευσε ότι είναι ο συντάκτης του τηλεγραφήματος για το επεισόδιο του υπουργού - καναλάρχη κ. Παππά με τους δυο Έλληνες δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα και περιμένουμε απάντηση από τη διοίκηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για το ποιός συνέταξε και απέστειλε το τηλεγράφημα.

Μήπως τελικά ο υπουργός - καναλάρχης κ. Παππάς έχει και αλλά χαρίσματα εκτός από τη σύνταξη του νόμου - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες;»