A+ A A-

Σχολιάζοντας μια παρτίδα πόκερ για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια παρτίδα πόκερ σε συνθήκες Big Brother που έληξε μετά από ένα τριήμερο εγκλεισμού των ενδιαφερομένων στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) στην Καλλιθέα.

Τις άδειες κέρδισαν οι ήδη εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί  ΣΚΑΪ (Αλαφούζος) και ΑΝΤ1 (Κυριακού) καθως και δύο νέοι που είναι ο εργολήπτης κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο εφοπλιστής πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το τίμημα είναι πέρα από κάθε φαντασία καθώς το συνολικό ποσό  246 εκατομμύρια ευρώ ήταν απρόσμενο, ακόμη και για τον αρμόδιο υπουργό της διαδικασίας, Νίκο Παππά.

Ποια είναι τα συμπεράσματα από αυτή την πρωτοφανή ιστορία που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας αλλά και μάλλον πουθενά στον κόσμο:

1. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, - ανάγκασε αν προτιμάτε-, για πρώτη φορά τους εκπροσώπους της μιντιακής και όχι μόνο ολιγαρχίας, να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία κρατικής νομιμότητας.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις όσων λειτουργούσαν ανεξέλεγκτοι επί δεκαετίες, παρά τις καθημερινές καταγγελίες οι οποίες συνεχίζονται και μετά τη δημοπρασία, οι αντιδρώντες με πρώτο τον Αλαφούζο του ΣΚΑΪ δεν τόλμησαν να μην συμμετάσχουν στη δημοπρασία. Με τη συμμετοχή τους, βεβαίως, τη νομιμοποίησαν.

Το ότι φωνασκούν και αυτοαναιρούνται ψάχνοντας να βρουν νομικές ατέλειες υπερασπιζόμενοι την ισηγορία, την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης, μάλλον εκτίθενται...  (όλοι γνωρίζουν ότι στους αγώνες των εργαζομένων υπήρξαν αδιάφοροι έως ενάντιοι και ο ΣΚΑΪ φωλιά απεργοσπαστών).

2. Αποδείχθηκε ότι "λεφτά υπάρχουν" σε κάποιους και μάλιστα πολλά ώστε να τα διαθέσουν, έστω και με πόνο ψυχής ορισμένοι που έπαιξαν λάθος πόκερ, σε μια προβληματική επένδυση όπως είναι η αγορά της τηλεόρασης.

3. Η τεχνολογία ίσως να επιτρέπει όχι τέσσερα αλλά είκοσι τέσσερα κανάλια, αλλά η αγορά της Ελλάδας (180-200 εκ. ευρώ το χρόνο) μάλλον εκτιμήθηκε σωστά από το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, καθώς.οι περισσότεροι αντιφρονούντες αμφιβάλλουν αν οι υπερθεματιστές θα μπορέσουν να καλύψουν το ρίσκο της επένδυσής τους. Ιδιαίτερα οι δύο νέοι παίκτες Καλογρίτσας και Μαρινάκης που πρέπει να στήσουν από την αρχή τα κανάλια τους.

Τα λάθη στο πόκερ

Με εξαίρεση τον όμιλο Βαρδινογιάννη που έπαιξε σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος στο πόκερ της δημοπρασίας έχοντας ορίσει πλαφόν προσφοράς και τον Αλαφούζο που επίσης "χτύπησε" δυνατά στην πρώτη άδεια, οι υπόλοιποι έκαναν σημαντικά λάθη που τους στοίχησαν επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια.

Ιδιαίτερα ο ΑΝΤ1 που πλήρωσε και το μεγαλύτερο τίμημα, σχεδόν 76 εκατομμύρια, υπήρξε θύμα της προσδοκίας ότι θα πληρώσει λιγότερα και δεν χτύπησε την άδεια από την πρώτη στιγμή αλλά ούτε και στη δεύτερη δημοπρασία μπήκε δυνατά ώστε να κερδίσει τον Καλογρίτσα. Μάλλον γιατί δεν είχε ορίσει οροφή προσφοράς και παρασύρθηκε από τη ροή του παιχνιδιού.

Το ίδιο λάθος έκαναν και ο πρώτος επιλαχών Σαββίδης (τον λένε "λαγό" της κυβέρνησης) που έφτασε να προσφέρει 61,5 εκ. ευρώ,  αλλά κυρίως ο Κοντομηνάς του ALPHA ο οποίος προσέφερε 61 εκ. και είναι ο δεύτερος επιλαχών.

Όταν έχεις σκοπό να προσφέρεις τόσα εκατομμύρια δεν περιμένεις να σε παρασύρει το ρέμα του παιχνιδιού, πρέπει να βγεις μπροστά και να πάρεις την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Οι παρενέργειες της αδειοδότησης

Μετά το πέρας της διαδικασίας αδειοδότησης οι αποτυχόντες όπως ήδη έχουν δηλώσει θα διεκδικήσουν μέσω της νομικής οδού το όποιο δίκιο τους, ενώ η αγωνία για τις θέσεις εργασίας των καναλιών που δεν πήραν άδεια είναι δικαιολογημένη.

Μεγάλη αγωνία διακατέχει τους τηλεαστέρες οι οποίοι ακόμη και κατοχυρωμένοι για κάποιο διάστημα με συμβόλαια θα βρεθούν απέναντι σε απρόσμενο πρεσάρισμα πιθανής αναπροσαρμογής ή και ακύρωσης της συμφωνία τους.

Οι εργαζόμενοι του μεροκάματου είναι ως συνήθως "ξεκρέμαστοι" και θα υποστούν μεγάλο πλήγμα αν συμπιεστεί η αγορά σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορέσουν να απορροφηθούν σε μεγάλο ποσοστό.

Μια αχτίδα φωτός για τους εργαζόμενους παραμένει η πιθανότητα να δωθεί και πέμπτη άδεια καθώς επίσης οι λεγόμενες "θεματικές άδειες" να αποδειχθούν ικανοποιητικές λύσεις για κάποιους καναλάρχες, οι οποίοι μπορεί να χάσουν σε πρεστίζ χωρίς πανελλαδικής εμβέλειας άδεια, αλλά θα διαχειριστούν καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό σε ένα τηλεοπτικό σταθμό μικρότερου κόστους.

Είναι γεγονός ότι, κάθε αλλαγή καθεστώτος επιφέρει αναταραχή και ανάγκη αναπροσαρμογής τα θετικά ή αρνητικά της οποίας εξαρτώνται από την ωριμότητα και την ευφυϊα των εμπλεκομένων.

Ο χρόνος θα δείξει αν τα "λύτρα" όπως λένε στο ΣΚΑΪ για το τίμημα των αδειών, αποδειχθούν επωφελής λύση όχι μόνο για τα έσοδα του κράτους, αλλά και για το τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ.