A+ A A-

Σε ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Καλογρίτσα και Μαρινάκη οι τηλεοπτικές άδειες

Τρεις ώρες περίπου μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ύστερα από τριήμερη εξαντλητική μαραθώνια διαδικασία 66 ωρών, έγιναν γνωστά τα ονόματα που λαμβάνουν τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι  τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές με τα αντίστοιχα ποσά που συμφώνησαν είναι οι εξής (σύμφωνα με τη σειρά κατοχύρωσης):

1. ΣΚΑΪ - Αλαφούζος (43,6 εκατ. ευρώ)
2. Ιωάννης Βλ. Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ)
3. ΑΝΤ1 - Κυριακού (75,9 εκατ. ευρώ)
4. Alter Ego - Β. Μαρινάκης (73,9 εκατ. ευρώ)

Το ποσό που προσφέρθηκε των 246 εκατ. ευρώ είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει η κυβέρνηση (45-50 εκατ. ευρώ), ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε ότι «δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά...».

Δύο υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί, ο ALPHA (Κοντομηνάς) και το STAR (Βαρδινογιάννης) έμειναν εκτός, όπως ο Ιβάν Σαββίδης (πρώτος επιλαχών),  και η «Ανεξάρτητος Πάροχος».

Ο Ιβάν Σαββίδης, πρώτος επιλαχών με 61,5 εκατ. ευρώ, δήλωσε χαρούμενος που πήγε "τόσο ψηλά το ποσό" που μαζεύτηκαν τόσα χρήματα από τον διαγωνισμό «να βοηθηθούν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Πόντιοι και οι συνταξιούχοι..."  Έκανε λόγο για πρωτότυπη διαδικασία που «θύμιζε κάπως φυλακή», αλλά εκφράστηκε θετικά για την κυβέρνηση και τον διαγωνισμό. Ήταν ευδιάθετος και όταν τον ρώτησαν πόσα χρήματα έβαλε, είπε: 

"Εκπλήρωσα την αποστολή μου... Ξέρετε πολύ καλά τι οδηγεί τους ανθρώπους σε τόσο μεγάλα νούμερα... Κάποιοι έκαναν στρατηγικά λάθη... ήθελα να τους κάνω να πληρώσουν. Δεν είμαι χαμένος... κέρδισα. Στα 20 εκατ. ευρώ προσπάθησα να καταλάβω τι συμβαίνει. Δεν κάναμε λάθος στους υπολογισμούς μας. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή να μπούμε στα media. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα από όλους. Συνολικά, είμαι χαρούμενος".

Μετά τον ομογενή επιχειρηματία, οι επιλαχόντες -κατά σειρά- είναι ο ALPHA (61 εκατ. ευρώ), η «Ανεξάρτητος Πάροχος» (18 εκατ.) και το STAR (13 εκατ.).

Δήλωση Κυβερνητικής εκπροσώπου

"Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

Υπουργός Επικρατείας: νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί μετά από 27 χρόνια

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι η Ελλάδα «παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών» και ότι μπαίνει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.

Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά".

Δηλώσεις συμμετεχόντων

Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ)

Ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος ο οποίος εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια μίλησε για χιτσκοκική διαδικασία:

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας τόνισε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Κιμπουρόπουλος.

Αλκαλάι (STAR)

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του STAR, Κάρολος Αλκαλάι βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία υπερβολική.

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι  θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Φαρμελάδης (ALPHA)

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος του ALPHA χαρακτήρισε τη διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη» και τόνισε πως ο σταθμός έχει ήδη κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας.

Αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις ο Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο Βαγγέλης Μαρινάκης που υπερθεμάτισαν για τις δύο από τις τέσσερις άδειες.

Αγωνία για τους εργαζόμενους

Ύστερα από τις εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες σε καθεστώς αγωνίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πλειοδότησαν στο διαγωνσιμό καθως είναι άγνωστο πως θα λειτουργούν μετά το τρίμηνο χρονικό διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα.