- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Σχολιαστής
Η ΕΣΗΕΑ, το αγγελιόσημο και η αυτονομία των Ταμείων
Δεν διαπραγματευόμαστε τους πόρους και την αυτονομία των Ταμείων
Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Αποτελεί οιωνεί εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Αποτελεί την βασική πηγή εσόδων για τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.
Α. Ιστορικό: Το αγγελιόσημο αποτελεί νομοθετημένο πόρο των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και επιβάλλεται επί του τμήματος των διαφημίσεων που καταχωρούνται στον Τύπο ή μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Θεσπίστηκε με το άρθρο 3 του ΝΔ 465/1941, επεκτάθηκε με το ΑΝ 248.1967, ενώ τελευταία διασικασία της καταβολής του ορίστηκε με το αρθρο 12 του Ν 2328/95 όπως αντικατασταθηκε με το άρθρο 33 παρ. 1 του Ν 2429/1996. Το μεν αγγελιόσημο του περιοδικού τύπου και της ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ αλλά και των Ιδιωτικών) εισπράττεται από το ΤΣΠΕΑΘ (ήδη 1η διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και το αγγελιόσημο του ημερήσιου τύπου από τον ΕΔΟΕΑΠ. Η κατανομή στους φορείς γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν 1989/1991.
Β. Νομική φύση του αγγελιόσημου: Πρόκειται για κοινωνικό πόρο αλλά στην ουσία ιδιότυπο ασφαλιστικό πόρο.
Ως εκ τούτου:
θεωρείται και έχει σχετικώς κριθεί ότι αποτελεί εργοδοτική εισφορά.
Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από την ειδική σχέση που συνδέει τους βαρυνόμενους (π.χ. διαφημιζόμενους) με τα ωφελούμενα πρόσωπα (ασφαλισμένους).
Από αυτό προκύπτει ότι το αγγελιόσημο δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων αλλά επιβάρυνση ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Επιπλέον σημειώνεται ότι, δεν είναι πόρος μόνον του πρώην ΤΣΠΕΑΘ, αλλά όλων των δημοσιογραφικών Ταμείων που έχουν συνενωθεί διοικητικά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Είναι επίσης πόρος και του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι ασφαλιστικός φορέας ιδιωτικού δικίου των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας κα ιτης Θεσσαλονίκης, καθώς και των δύο επικουρικών ταμείων (ΤΕΑΣ) και των Ενώσεων της Περιφέρειας.
Το κυριότερο όμως είναι ότι ως ασφαλιστικός πόρος, το αγγελιόσημο δεν περιορίζεται στην χρηματοδότηση συντάξεων και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα παροχών, αλλά επίσης χρηματοδοτεί παροχές υγείας, ανεργίας κα ιγενικά κάθε είδους ασφαλιστικές παροχές.
Σχετικές είναι οι αμετάκλητες αποφάσεις (π.χ. ΔΕφΑθ. 2085/2010) και οι αλλεπάλληλες αποφάσεις τυο ΣΤΕ.
Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά ουσιώδες μέρος, το αγγελιόσημο, θεσπίστηκε σε υποκατάσταση ενός αμιγώς ιδιωτικού ασφαλιστικού πόρου που κρατικοποιήθηκε, την περίοδο της δικτατορίας, του λαχείου συντακτών, με τα έσοδα του οποίου μέχρι τότε χρηματοδοτούνταν οι ασφαλιστικές εισφορές προς τους εργαζόμενους στον Τύπο.
Ανάλογες παροχές εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν επίσης με πόρους από το αγγελιόσημο οι αλληλοβοηθητικοί λογαριασμοί που υπάρχουν και λειτουργούν στις οικείες Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕ ,ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) παροχές που παρέχονταν επίσης από αλληλοβοηθητικούς (ιδιωτικούς) φορείς των οικείων ενώσεων.
Επομένως το αγγελιόσημο κατά το μέρος που χρηματοδοτεί την ασφαλιστική λειτουργία τέτοιων φορέων (είτε όσων συνενώθηκαν αναγκαστικά στον ΕΔΟΕΑΠ ως διάδοχο φορέα είτε όσων συνέχισαν να λειτουργούν αυτοτελώς στις Ενώσεις) αποδεικνύεται ότι συνιστά ένα ιδιότυπο μέν, αλλά πάντως σαφές αντάλλαγμα για ιδιωτικό πόρο που απαλλοτριώθηκε. Μια ενδεχόμενη κατάργησή του, εκτός τω νάλλων, προκαλεί και ζητήματα συμβατότητας με την προστασία του δικαιώματος στην περιουσία (των φορέων αυτών και των μελών -μετόχων τους) και της σωματειακής ελευθερίας.
Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της αναξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία κα ιη αυτοτέλεια των ασφσαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.
Τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν σπιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο και το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα.
Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Αποτελεί οιωνεί εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Εξάλλου, με τη γνωμοδότηση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, προβλέπεται άμεση καθιέρωση του Αγγελιόσημου και στο διαδίκτυο.
Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.
Οι δημοσιογράφοι δε ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία, το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.
Η ΕΣΗΕΑ θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα συμφέροντα των δημοσιογράφων, που πλήττονται βάναυσα με το υπό κρίση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
ΥΓ) Το παραπάνω επεξηγηματικό κείμενο για το αγγελιόσημο μοιράστηκε στη χθεσινή συγκέντρωση μιας εκατοντάδας "ηρωϊκών" συνταξιούχων και ακολούθησε συζήτηση-ενημέρωση για το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων.
Το κείμενο αυτό πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και είναι αναγκαία η ανάρτησή του στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ, για να μην παραμείνει ενημέρωση μεταξύ των "ηρωϊκών" συνταξιούχων.
Πάντως, από την πλευρά των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενική γραμματέας) δεν ακούστηκε κάτι καινούργιο, ούτε κάποια πρόταση που θα μπορούσε να "ταράξει τα νερά" και να κινητοποιήσει τα μέλη του σωματείου να την υπερασπιστούν με δυναμική συμμετοχή.
Μπορεί να γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης- ενεργοποίησης των εργαζομένων με συχνές επισκέψεις στα "μαγαζιά", αλλά η πολιτική του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξακολοθεί να κινείται στα περιορισμένα όρια μιας συντεχνιακής γραμμής που δεν εμπνέει και στο τέλος εκφυλίζεται σε ευχολόγια.
Σε μια περίοδο που τα Ταμεία χρειάζονται έσοδα, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν ασχολείται σοβαρά με τους freelance δημοσιογράφους που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, τα λεγόμενα "μπλοκάκια", παρόλο που έχει ανοίξει κατάλογο εγγραφής των μη μελών που εργάζονται στο διαδίκτυο όπου εκεί οι περισσότεροι δουλεύουν και θα δουλεύουν με τέτοια σχέση εργασίας.
Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι διακατέχεται από φοβικό σύνδρομο, αφού χθες, όταν έτεθη το ζήτημα της προστασίας των "μπλοκάκηδων" για να μην χάνονται οι εισφορές τους από τα δημοσιογραφικά ταμεία, αλλά και να μην χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες ως απειλή για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όλοι οι εκπρόσωποι του ΔΣ προεξάρχοντος του προέδρου Σ. Νικολόπουλου τοποθετήθηκαν αρνητικά.
Επί της ουσίας το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν θεωρεί δημοσιογράφους τους εργαζόμενους συναδέλφους με ΔΠΥ αλλά αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες (όπως τους θεωρούν και τους αντιμετωπίζουν οι εργοδότες!), που αν ενταχθούν στο σωματείο θα αποτελέσουν αφορμή για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις!
Βέβαια, αν υπάρχουν ή υπάρξουν στο μέλλον μέλη της ΕΣΗΕΑ που σήμερα εργάζονται με ΔΠΥ, αλλά είχαν εγγραφεί ως ενταγμένοι κάποτε στα μισθολόγια, αυτά τα μέλη δεν διαγράφονται...
Η στάση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εφόσον δεν διευθετεί το θέμα με τα "μπλοκάκια", εξυπηρετεί εκούσια ή ακούσια την εργοδοσία, αφού κλείνει τα μάτια σε μια κατηγορία δημοσιογράφων που υφίστανται άγρια εκμετάλλευση και χρησιμοποιούνται υπονομευτικά προς τις ΣΣΕ.
Το ότι επιθυμεί και προσπαθεί ώστε να ενταχθούν στα μισθολόγια και ύστερα να τους εγγράψει στο σωματείο, δεν είναι, βέβαια, αρκετό καθώς αποτελεί ένα ευχολόγιο που αφήνει τη λύση του προβλήματος στις διαθέσεις των εργοδοτών.
Η "αμηχανία" μπροστά στο θέμα των δημοσιογράφων που εργάζονται με "μπλοκάκι" υπήρξε η αφορμή που το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ είχε δεχθεί προ ημερών επίθεση "από τ' αριστερά" από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος κατηγόρησε το σωματείο για αδιαφορία και υποκριτική συμπεριφορά απέναντι σε χιλιάδες δημοσιογράφους που αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι και εξοντώνονται οικονομικά, χωρίς να απολαμβάνουν τίποτα από τα "προνόμια" των μισθωτών (βλπ. εδώ).
Για το ίδιο θέμα απάντησαν στον Κατρούγκαλο ο Γ.Γ. του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος και η πρόεδρος του ΤΥΠ, Άντζυ Σταθάτου:
"Φυσικά, στην οικογένειά μας ανήκουν και οι εκατοντάδες αδικημένοι συνάδελφοι- φαντάσματα, μέλη των Ενώσεών μας, που εργάζονται σε ΜΜΕ με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς να μπορούν να καταβάλλουν κρατήσεις και να ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ. Ο Υπουργός Εργασίας αντί να επιδίδεται σε κορώνες προς εντυπωσιασμό θα έπρεπε ήδη να είχε λύσει το πρόβλημα με τα μπλοκάκια και το διαδίκτυο. Επιπλέον καλόν θα είναι να αναρωτηθεί γιατί οργιάζει η μαύρη εργασία στα ΜΜΕ και ποιος άλλος έχει την ευθύνη πλην του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης".
Τέλος, να πούμε ότι έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων χάνονται και από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται στα κυριακάτικα φύλλα και θα έπρεπε ήδη να είχε ασχοληθεί σοβαρά και με αυτό το θέμα το Δ.Σ. της Ένωσης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ αντιπρσωπείας της ΕΣΗΕΑ ΜΕ το "ΠΟΤΑΜΙ"
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Oι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με την πρόταση Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό και οι μεγάλες ανατροπές που επέρχονται στο εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας του Κινήματος με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στα γραφεία του Ποταμιού στη Βουλή. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται οδηγούν στην αποδόμηση και την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί να χειραγωγήσει τους δημοσιογράφους και να ελέγχει την ενημέρωση όπως ακριβώς κάνει και με τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, η δημοσιογραφία έχει και αυτή τα προβλήματα της αλλά αυτά δεν λύνονται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αντιθέτως επιδεινώνονται» πρόσθεσε και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία στο χώρο των ΜΜΕ.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ τόνισαν ότι τα φαινόμενα «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί κι επεσήμαναν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση των σχέσεων εργασίας και ό,τι έχει απομείνει από τις συλλογικές συμβάσεις.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας. Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης, η Γενική Γραμματέας Νανά Νταουντάκη, ο ειδικός γραμματέας Γιώργος Φιλιππάκης και τα μέλη του Δ.Σ. Μαρία Αντωνιάδου, Μάκης Διόγος και Χρήστος Μαζανίτης.