A+ A A-

ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ: Βλέποντας και κάνοντας για τις 48ωρες απεργίες

του Γιάννη Γκίρμπα

Αν ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ συγγραφέας του αριστουργηματικού έργου “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο” κατάφερνε να βρεθεί με κάποιο μεταφυσικό τρόπο ως παρατηρητής στην κοινή συνεδρίαση-συνάντηση (4/3/2016) των μελών του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και προέδρων άλλων Ενώσεων του Τύπου, είναι σίγουρο ότι το συμπέρασμα που θα έβγαζε θα είχε τον ίδιο τίτλο: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”!

Ο αναμενόμενος –εκ των προέδρων των Ενώσεων- προσδιορισμός της ημερομηνίας έναρξης των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών του κλάδου για το ασφαλιστικό που αποφάσισε πρόσφατα ομοφώνως το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, μετατέθηκε για το τέλος αυτής ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ή… προκειμένου, μεταξύ άλλων λόγων, κάποια συνδικαλιστικά κλιμάκια των Ενώσεων να «ολοκληρώσουν τον κύκλο των ενημερωτικών εξορμήσεων στα «μαγαζιά» του Τύπου και των ΜΜΕ.

Άλλες λεπτομέρειες, δεν υπάρχουν. Στο μεταξύ οι πληροφορίες πυκνώνουν για την έλευση του «ασφαλιστικού οδοστρωτήρα» το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και με τη μορφή του «κατεπείγοντος». Έως τότε, έχουμε τουλάχιστον τον απαραίτητο χρόνο να παρακολουθήσουμε την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Ρεμάρκ από τον Lewis Milestone στη μεγάλη οθόνη που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας το έτος 1930! Το ότι η ταινία είναι «παλιά», δεν πρέπει να μας τρομάζει. Τι είναι το 1930 μπροστά στην αιωνιότητα;! Η αίσθηση του χρόνου άλλωστε είναι μια πολύ υποκειμενική υπόθεση…

Αναμένοντας τα «νεότερα»

Γιάννης Γκίρμπας, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Υ.Γ. Υπενθυμίζω την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ μου λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίμαχης συνεδρίασης-συνάντησης ΔΣ ΠΟΕΣΥ και ΕΝΩΣΕΩΝ:

 

4 Μαρτίου 2016

Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη ή επανάληψη της σποραδικής «αγωνιστικής» εθιμοτυπίας;

Σήμερα Παρασκευή 4/3/2016 καλούμαστε τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ να ξανασυνεδριάσουμε με την παρουσία των προέδρων των Ενώσεων-μελών της Ομοσπονδίας μας. Το θέμα της νέας σημερινής έκτακτης “συνεδρίασης-συνάντησης”, σύμφωνα με την πρόσκληση που μας εστάλη, είναι ο “προγραμματισμός των απεργιακών κινητοποιήσεων”.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, το προηγούμενο Σάββατο 27/2, μετά τη διάσκεψη των μελών των ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, των ΕΝΩΣΕΩΝ και των ΤΑΜΕΙΩΝ στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, όπου επαναδιατυπώθηκε η σχεδόν ομόφωνη βούληση για την άμεση δρομολόγηση απεργιακής αντίδρασης του κλάδου και η απόρριψη του σχεδίου (paper) Πετρόπουλου, ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ όπου αποφασίστηκαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και για τις οποίες καλούνταν άμεσα οι Ενώσεις να προσδιορίσουν την ημερομηνία έναρξής τους.

Αντ’ αυτής της διαδικασίας και του αναμενόμενου προσδιορισμού της ημερομηνίας έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου για το ασφαλιστικό, καλούμαστε σε μια νέα εκ του σύνεγγυς συνάντηση, αυτή τη φορά μόνο με την παρουσία των προέδρων των Ενώσεων που δεν κατανοητό πλέον τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει στην αποτελεσματική υπεράσπιση των “κόκκινων γραμμών” του κοινού μας αγώνα. Οι θέσεις όλων είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη. Υπάρχουν δε και συγκεκριμένες δημοσίως διατυπωμένες προτάσεις για υποστηρικτικές παράλληλες απεργιακές δράσεις όπως η έκδοση απεργιακού εντύπου, λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, καθημερινές εξορμήσεις στα «μαγαζιά», έκτακτες γενικές συνελεύσεις παντού, ισχυρές περιφρουρήσεις, συντονιστική επιτροπή αγώνα, απεργιακό ταμείο.

Η συνέχιση των “επαφών” με τους κυβερνητικούς παράγοντες, των αέναων συνεδριάσεων, συσκέψεων και συνδιασκέψεων χωρίς την ανάληψη των ευθυνών που μας αναλογούν ως θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων στην κατεύθυνση της αταλάντευτης και συντονισμένης απεργιακής καθόδου διαρκείας μαζί με όλη την κοινωνία πριν να είναι πολύ αργά, το μόνο που αποφέρει είναι το “ακατανόητο” ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι η σημερινή συνάντηση δεν θα καταλήξει σε αναθεώρηση της εκπεφρασμένης βούλησης του κλάδου για αγώνα διαρκείας έως τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί ομόθυμα τόσο κατά το συνέδριο και το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ όσο και στη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με ειλημμένες αποφάσεις για κάθοδο σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι δύο σχετικά πρόσφατες εικοσιτετράωρες απεργίες δεν ήταν ενταγμένες σε έναν συνολικότερο στρατηγικό-συνδικαλιστικό σχεδιασμό με “πνεύμα” κλιμάκωσης και προοπτική νίκης. Μία πιθανή επανάληψη σποραδικών, ξεκομμένων από την υπόλοιπη κοινωνία και χωρίς συνέχεια, απεργιών, όχι μόνο δεν θα θορυβήσει την εξουσία αλλά, στην παρούσα φάση, θα εξυπηρετήσει μόνο εκείνους τους γραφειοκρατικούς συνδικαλιστικούς κύκλους που θέλουν απλώς να διασφαλίσουν τη διαιώνιση του ρόλου τους και στο μέλλον.

Τέλος, τα μέλη των Ενώσεων της χώρας και γενικώς όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες ότι δεν φοβούνται να χάσουν λίγα μεροκάματα απεργώντας από το να χάσουν τα πάντα! Έτσι θα πάψουν ορισμένοι να χρησιμοποιούν συστηματικά ως επιχείρημα τις φοβίες των ολίγων ως δήθεν φόβους των πολλών, προκειμένου να δικαιολογούν τη συνδικαλιστική απραξία και αδράνεια.

Όσοι και όσες κρατήσαμε την ΕΡΤ3/ΕΡΤ ανοιχτή με καθεστώς αυτοδιαχείρισης και αυτοδιεύθυνσης επί 2 χρόνια ακυρώνοντας στην πράξη το «μαύρο» της προηγούμενης συγκυβέρνησης, δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή την ήττα. Αυτό οφείλουμε να πράξουμε και τώρα. Άλλωστε, ο αγώνας συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα…

Σε λίγες ώρες τα νεότερα…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Γκίρμπας, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ της ΠΟΕΣΥ