A+ A A-

Τρία χρόνια κυκλοφορίας για την "Εφημερίδα των Συντακτών"

του Δημήτρη Ταταρούνη

 

Τρία χρόνια δυναμικής και αξιοπρεπούς κυκλοφορίας έκλεισε προχθές η "Εφημερίδα των Συντακτών", μια πρωτοβουλία συνεταιριστικής αδέσμευτης ενημέρωσης.

Η "ΕΦ.ΣΥΝ." γεννήθηκε μέσα στις συνθήκες της μεγάλης μνημονιακής κρίσης αλλά και της βαθειάς κρίσης του Τύπου και επιβίωσε με κόπους και θυσίες των εργαζομένων της, αλλά κυρίως από την αγάπη και την εμπιστοσύνη των αναγνωστών της.

Στον διευθυντή της, τον Νικόλα Βουλέλη, καθώς και σε όλους τους συντελεστές αυτής της τολμηρής εκδοτικής πρωτοβουλίας αξίζουν συγχαρητήρια και , από καρδιάς, ευχές για μακροημέρευση!

Ακολουθεί η επετειακή ανακοίνωση:

Τρία χρόνια κυκλοφορίας κλείνει σήμερα η εφημερίδα μας. Τρία χρόνια δύσκολα, τρία χρόνια στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού, των εργαζόμενων, της νεολαίας, των φτωχών και των αδικημένων.

Τρία χρόνια δημιουργικά σε έναν δρόμο ανηφορικό και δύσβατο. Αντέξαμε και προχωράμε. Και αυτό το οφείλουμε στους αναγνώστες μας. Γι’ αυτό σας απευθύνουμε ένα μεγάλο «Ευχαριστούμε».

Συνήθως στις επετείους κυριαρχούν οι ευχές και τα καλά λόγια. Εμείς ζητάμε κάτι περισσότερο. Την κριτική, τον προβληματισμό και τις προτάσεις των αναγνωστών μας. Δεν θέλουμε επιβράβευση για ό,τι πετύχαμε, αλλά ιδέες για να λύσουμε τους άλυτους κόμπους που έχουμε μπροστά μας.

Η δική μας εφημερίδα είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται κάθε μέρα. Δεν έχει πίσω της κανέναν μεγαλόσχημο χρηματοδότη παρά μόνο τους αναγνώστες της. Δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα και από κανένα σύστημα εξουσίας, μόνο από τους ανθρώπους που την αγοράζουν.

Δεν έχει διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες παρά μόνο τους εργαζομένους της και τον συνεταιρισμό τους. Δεν στηρίζει τις πωλήσεις της σε προσφορές και σε δώρα αλλά στο περιεχόμενό της.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι προϊόν της κρίσης. Μια πράξη αντίστασης στην κρίση, που έπληξε τον χώρο του Τύπου όσο κανέναν άλλο κλάδο. Ξεκίνησε από την ανάγκη της επιβίωσης και από την πίστη στην ελεύθερη ενημέρωση. Από ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο από τα αφεντικά της διαπλοκής, αλλά δεν το έβαλαν κάτω.

Από ανθρώπους που πίστευαν και πιστεύουν ότι, παρά τη βαθιά κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, μια εφημερίδα μπορεί να επιβιώσει, να εδραιωθεί και να καταξιωθεί όχι ως καλοφτιαγμένο εμπόρευμα, αλλά ως ουσία και περιεχόμενο.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι εφημερίδα ανοιχτή στην κοινωνία, φιλόξενη σε απόψεις και διεργασίες που συντελούνται σε αυτήν, αδέσμευτη και ανεξάρτητη. Θέλει να υποκλίνεται μόνο στην αλήθεια και στο δίκιο, όπως διακήρυξε από την πρώτη στιγμή. Θέλει να αποδίδει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Θα υπάρχει και θα το πράττει όσο θα τη στηρίζουν οι αναγνώστες της.

Υ.Γ.: Στην τρίχρονη διαδρομή της "Εφημερίδας των Συντακτών" μια σειρά από άρθρα μου φιλοξενήθηκαν στις σελίδες της. Μερικά από αυτά βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους: 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Η κομματική εκπροσώπηση πάει για ρεκόρ

Η ΕΣΗΕΑ έγινε 100 ετών

Οι Μαθουσάλες της πολιτικής

Ποιοι έστησαν τα δικά τους κόμματα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης

Οι εκλογικές μάχες της Αλέκας Παπαρήγα