A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: Αξιοσημείωτα από την έκτακτη Γενική Συνέλευση στο ΣΕΦ

Μεταξύ των αξιοσημείωτων στην έκτακτη, - απλώς ενημερωτική -, Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) το Σάββατο 28/2, ήταν τα εξής:

Το απερχόμενο ΔΣ υπό την προεδρία του Πάνου Σόμπολου δεν παρουσίασε προϋπολογισμό ούτε απολογισμό, καθώς ο ταμίας Γ. Χριστόπουλος είχε παραιτηθεί στις αρχές του μήνα, επειδή διαφώνησαν με τις προτάσεις του για το ξεπέρασμα της κρίσης (περικοπές κ.λπ.).

Είναι απορίας άξιο, βέβαια, αν μία παραίτηση απαλλάσσει το ΔΣ από τη σύνταξη προϋπολογισμού και απολογισμού και αν απαλλάσσει τη διοίκηση από τις ευθύνες της.

Πάντως, υπήρξε αντικαταστάτης του παραιτηθέντα ταμία.  

Τη θέση του κάλυψε η πρώην πρόεδρος και εσχάτως διαγραφείσα από την ΕΣΗΕΑ (!),  η  κυρία Ελένη Σπανοπούλου, για να μας «σώσει» από τις παρενέργειες (έγκαιρη καταβολή συντάξεων κ.λπ.) , όπως θέλει συνήθως να πιστεύει και δεν διστάζει να δηλώνει…

Είναι απίστευτο, πάντως, πως κάποιοι κρύβονται πίσω από τους θεσμούς όταν τους βολεύει και πως τους ξεχειλώνουν, όταν τους συμφέρει.

Ιστορίες πολιτικού χούλα χουπ, θα λέγαμε χαριτολογώντας…  

Η έναρξή της ΓΣ καθυστέρησε δύο ώρες (αντί για τις 11πμ έγινε στη 1μμ) μέχρις ότου συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 981 υπογραφές για την απαρτία.

Στα αξιοσημείωτα αναφέρουμε επίσης την απουσία νέων εργαζομένων (η πλειονότητα ήταν πάνω από σαράντα και βάλε…) καθώς και την απουσία της προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, της κυρίας Γιώτας Αντωνοπούλου. 

Η κυρία Αντωνοπούλου (πρώην υποψήφια της Πολιτικής Άνοιξης) ενημέρωσε ότι είχε κάποια υποχρέωση με πανεπιστήμιο που συνεργάζεται (priorities που έλεγε και η Τρόικα…) κι έτσι δεν απάντησε σχετικά με τη στάση του ταμείου που διευθύνει.

Κατά τα λοιπά, ο ΕΔΟΕΑΠ μάλλον θα επιβιώσει και φέτος με διευκόλυνση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση (Στρατούλης), αφού σε πρώτη φάση το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν ήθελε να τον διευκολύνει.

Συγκεκριμένα, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που διαθέτει αποθεματικό 700 εκατομμύρια ευρώ (άραγε πόσα εκατομμύρια έχασε από το «PSI-κούρεμα»;), θα διαθέσει προκαταβολή δέκα εκατομμυρίων στον ΕΔΟΕΑΠ και στη συνέχεια θα τα εισπράξει από το αγγελιόσημο που αναλογεί στον ΕΔΟΕΑΠ.

Όσον αφορά στο μέλλον, η επέκταση του αγγελιόσημου στα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης κρίθηκε αναγκαία για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά θα χρειαστεί σωστή προετοιμασία για να περάσει σχετικός νόμος και να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι πρέπει να εξαλειφθούν στρεβλώσεις (όπως η μη είσπραξη πόρων από τις κυριακάτικες εφημερίδες στις οποίες εργάζονται μέλη του ΕΔΟΕΑΠ), αλλά και να βελτιωθεί περισσότερο η ήδη βελτιωμένη διαχείριση και οι συμβάσεις με νοσοκομεία γιατρούς και ιατρικά κέντρα.

Σε γενικές γραμμές οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις για τη σωτηρία του ταμείου κινήθηκαν σε δύο τάσεις: α) η μία που συνασπίζει τις καθεστωτικές δυνάμεις (Καρούτζο, Σπανοπούλου κ.λπ.) διακατέχεται από ένα είδος «φοβικού συνδρόμου» και ρίχνει το βάρος στη λιτότητα και στις περικοπές και β) η άλλη (Χριστοδουλίδου, Αγγέλης) οι «ανατροπείς», πιστεύουν ότι το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ είναι η εξεύρεση λύσεων για την κατοχύρωση και διεκδίκηση των εσόδων και όχι οι περικοπές.

Ίσως, ενδιάμεσα στις δύο αυτές τάσεις να υπάρχει χώρος και για μία τρίτη συνδυαστική η οποία όμως δεν μπορεί νομοτελειακά να μην «γέρνει» το κύριο βάρος της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση: δηλαδή, να έχει βάση τις περικοπές και τη λιτότητα ή την διεκδίκηση περισσότερων εσόδων και την αντιμετώπιση των καταχρήσεων (ασύμφορες συμβάσεις με νοσοκομεία, εσωτερικές κλίκες που λυμαίνονται το ταμείο κ.λπ.).

Πάντως, οι καιροί είναι δύσκολοι και τα προβλήματα του ΕΔΟΕΑΠ απαιτούν νέες ιδέες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες που μόνο οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να προωθήσουν σπάζοντας πολυετείς αγκυλώσεις και παθογένειες.

Είναι σίγουρο ότι, όσο δύσκολα κι αν είναι τα προβλήματα, η ιστορία πάντα θα προσφέρει τις δυνατότητες για τη λύση τους…