A+ A A-

Οι εκλογές στην Ελλάδα φοβίζουν την Ευρωζώνη!

Έτος εκλογών για την Ευρώπη, σε πρόωρες εκλογές η Ελλάδα! - Φόβος για την ενίσχυση των ακραίων τάσεων στην Ευρωζώνη…

Το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία.

Μετά το σημερινό αποτέλεσμα και εφόσον δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας  από την παρούσα βουλή ( υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές)  και η Ελλάδα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα προκηρυχτούν εντός δέκα ημερών. Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση θα προσπαθούσαν πιθανότατα να αποστασιοποιηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ, στις χώρες αυτές ωστόσο ήδη καταγράφεται ισχυρή υποστήριξη προς τα κινήματα κατά της λιτότητας ενώ  τα κινήματα είναι πιθανό να λάβουν αυξημένη ώθηση (increased momentum) από μια πιθανή εκλογή αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα και καθώς χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν γενικές εκλογές το 2015, οι κυβερνήσεις τους μπορεί να αναγκαστούν να «μαλακώσουν» τις οικονομικές πολιτικές τους.

Στη βάση αυτών των εξελίξεων  είναι πιθανή μια «δημόσια αντιμαχία» μεταξύ Βορρά - Νότου στη ζώνη του ευρώ και ο αυξημένος κίνδυνος αριστερής στροφής στην πολιτική εξουσία θα μπορούσε να βλάψει τις τιμές των ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας.

Το  κύριο πρόβλημα της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι η απουσία ανάπτυξης και η δυναμική του αποπληθωρισμού. Και οι δύο από αυτοί παράγοντες είναι «τοξικές» επιβαρύνσεις για τη μείωση του χρέους.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους υποφέρουν από τις πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και εκτιμάται πως  η περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση (από την ΕΚΤ) και οι περιορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα κάνουν πολλά για να λύσουν το πρόβλημα ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα πολιτικά «τοξικά» διορθωτικά ορόσημα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα ήδη από την προηγούμενη άνοιξη και τα οποία η κυβέρνηση επεδίωξε να επαναδιαπραγματευθεί το φθινόπωρο εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ.

 Βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου η Ελλάδα είχε περιθώριο επτά μηνών για να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά σήμερα η τρόικα και σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τις μειώσεις συντάξεων, τα εργασιακά, τον ΦΠΑ, τους φόρους υπέρ τρίτων, τις καταργήσεις φοροαπαλλαγών, αλλά και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ, χωρίς την τήρηση των δεσμεύσεων της διάσωσης».Άλλωστε  σύμφωνα με τις ι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί όπου τονίζεται ότι «όσοι ανήκουν στη ζώνη του ευρώ έχουν υποχρεώσεις».

Αντίθετα απ' ό,τι το 2010, όταν άρχισε η κρίση, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν τώρα την προστασία του ταμείου στήριξης των 500 δισ. ευρώ. Οι κυβερνήσεις ανέπτυξαν επίσης στη διάρκεια της κρίσης εργαλεία και διαδικασίες με τα οποία μπορούν πλέον να αντιδρούν στην αναταραχή στις αγορές. Όμως, η μεγαλύτερη άμυνα έναντι οποιασδήποτε μετάδοσης της κρίσης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δήλωσε το 2012 πως θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ.

Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την συμφωνία διάσωσης της χώρας εάν αναλάβει την εξουσία». Ταυτόχρονα, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής των δανείων και των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ  θεωρεί πως το δημόσιο χρέος των 322 δισ. ευρώ δεν είναι βιώσιμο. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η λιτότητα  καταστέλλει την ανάπτυξη και επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις δηλώσεις του Γιάννη Μηλιού που θεωρείται ως ο  επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες  σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας «θα αποπληρωθεί πλήρως το χρέος που οφείλεται σε ιδιώτες επενδυτές». Ο κ.  Μήλιος  έχει τονίσει ότι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος «δεν θα είναι πόλεμος».

 Όσο για το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών, ο κ. Μήλιος έχει δηλώσει ότι «θα κοστίσει περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που θα προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας». «Δεν θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός» διαβεβαίωσε ο Μηλιός.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική» ενώ όλες οι δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν σε «συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για 300.000 ελληνικά νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους, η επιδότηση των μεταφορών και η παροχή δώρου Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ το μήνα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι πλήρως προσηλωμένος στη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά την ίδια ώρα απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία ενώ ζητεί από την ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το δημόσιο χρέος, παρόμοια με τη συμφωνία του χρέους του Λονδίνου του 1953.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα, η οποία έχει μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να μπορέσει τελικά να τις ξεχρεώσει. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπόσχεται ότι θα σταματήσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και θα ανατρέψει μερικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει επίσης ζητήσει μια παραγραφή χρέους από τους επίσημους δανειστές.

Μια τέτοια παραγραφή θα ήταν απίθανη επειδή οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως, τώρα που η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά, μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Μια παραγραφή θα έθετε επίσης την ευρωζώνη σε επικίνδυνη θέση έναντι άλλων οφειλετών.

Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα εξτρεμιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα πιθανόν κακές επιλογές πολιτικής.