A+ A A-

Κρίσιμες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ!

Κρίσιμες ώρες περνάει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) όπως όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που υφίστανται τη μέγγενη της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και εξαιτίας της κακής διαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης υπό την προεδρεία της Ελένης Σπανοπούλου, όπως και άλλων στρεβλώσεων του παρελθόντος (σπατάλες, ευνοιοκρατία, ασύμφορες συμβάσεις, αποκλεισμούς κ.λπ.).

Σήμερα, με συρρικνωμένο το βασικό του πόρο το αγγελιόσημο και "κουρεμένα" κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ τα αποθεματικά του, λόγω της εγκληματικής ανικανότητας και αδράνειας της διοίκησης Σπανοπούλου, παλεύει να σταθεί όρθιος και να αποφύγει τη διάλυσή του και την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ (Έχει έλλειμμα φέτος πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ).

Ενόψει και της τακτικής γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια με τελευταίο τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ιδιαίτερα όσων ξεπερνούν τα 600 ευρώ, για να εξοικονομηθούν κάποια πολύτιμα εκατομμύρια.

Άλλες μειώσεις που συζητιούνται είναι και οι μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού (εκτός όσων είναι κάτω από 1500 ευρώ) καθώς και η αναθεώρηση ασύμφορων συμβάσεων με ιδιωτικά νοσοκομεία).

Ένα ζήτημα που αναδεικνύεται και από την ανακοίνωση των δύο μελών του ΔΣ  είναι ο αποκλεισμός από τον ΕΔΟΕΑΠ και, πρωτίστως από την ΕΣΗΕΑ, των συναδέλφων freelance δημοσιογράφων που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, των "μπλοκάκηδων" οι οποίοι αποδίδουν τις εισφορές τους σε άλλα ταμεία αντί του ταμείου του εργασιακού τους χώρου. Οι δραματικές εξελίξεις αποτελούν αφορμή για να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή τους και να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος που βασίστηκαν σε ακραίες κοντόφθαλμες συντεχνιακές αντιλήψεις.

Στις κρίσιμες ώρες του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρεται και η ανακοίνωση που ακολουθεί από δύο μέλη του ΔΣ του οργανισμού ενώ αναμένεται να ακολουθήσει έντονος διάλογος για το μέλλον του οργανισμού ενόψει και της γενικής συνέλευσης:


Ανακοίνωση από τους Γιάννη Αγγέλη, μέλος ΔΣ και Επιτροπής ΤΥΠ, Πόπης Χριστοδουλίδου πρόεδρος ΤΥΠ

"Με ένα καταιγισμό παραπληροφόρησης ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ,
οι πρωταίτιοι της καταστροφής επιχειρούν να αποκρύψουν το ρήγμα που απειλεί να ανοίξει
στα θεμέλια του Οργανισμού, το πρωτοφανές σε μέγεθος έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Με …προδημοσιεύσεις «αποφάσεων του ΔΣ» που τάχα έχουν ήδη  παρθεί για δραματικές
περικοπές των παροχών υγείας, κόψιμο των επικουρικών συντάξεων και «κρυφές» συμβάσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία, επιχειρείται να απομακρυνθεί η συγκέντρωση της προσοχής των
συναδέλφων από το βασικό γεγονός ότι :
Το διπλό κούρεμα του «κουμπαρά» του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2012, αλλά και την προηγούμενη διοίκηση με διαφορά λίγων 24ωρων, σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση των εσόδων από την εφιαλτική ανεργία σ’ ολόκληρο τον κλάδο, που τρέφεται σχεδόν καθημερινά από νέες απολύσεις και κλείσιμο «μαγαζιών», απειλεί να φέρει τον Οργανισμό σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους χιλιάδες ασφαλισμένους.
Ο Οργανισμός τόσο στο τμήμα Επικούρησης Συντάξεων όσο και στο Τμήμα Υγείας Περίθαλψης, (ΤΥΠ), πράγματι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι υπεύθυνοι γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να αποπροσανατολίσουν τον κλάδο σε ανύπαρκτες αποφάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που μας απειλεί. Το αντίθετο.

Ήδη η διοίκηση του Οργανισμού, παρά την αντίθετη ψήφο των μελών της παλιάς διοίκησης,  έχει δρομολογήσει την διαδικασία για τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του Οργανισμού έτσι ώστε να αποκαλυφθούν όλα όσα μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση σήμερα. Ταυτόχρονα το Τμήμα Υγείας Περίθαλψης έχει κινηθεί σε δύο επίπεδα προκειμένου να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες που λυμαίνονταν κυκλώματα μέσα και έξω από τον Οργανισμό.

Και μόνο από τις αναθεωρήσεις των ισχυουσών συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κ.λ.π.) η εξοικονόμηση πόρων θα ξεπεράσει τα τρία εκατ. ευρώ. Οι αναθεωρήσεις αυτές όχι μόνο δεν περιορίζουν τις παροχές υπηρεσιών υγείας, αλλά αντίθετα τις επεκτείνουν σε τομείς που δεν κάλυπτε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός. Ταυτόχρονα άρχισε να ελέγχεται ολόκληρο το σύστημα  συνταγογράφησης μέσα από το οποίο ο Οργανισμός οδηγείται σε μεγάλη εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης από την οποία μέχρι σήμερα ο μόνος ωφελημένος ήταν τα κυκλώματα που απομυζούσαν και τον ΕΔΟΕΑΠ.
«Μαγαζιά» και «μαγαζάκια» είχαν στηθεί απορροφώντας πόρους που αντί να πηγαίνουν ως παροχές υγείας ή επικούρησης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού κατέληγαν στα ταμεία κάθε είδους ιδιωτών που ζούν από τα ελλείμματα του ΕΔΟΕΑΠ. Οποιαδήποτε καταγγελία ή πληροφορία έρχεται σε γνώση μας, θα ερευνάται σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση και τα θέματα αυτά θα έρχονται στο Δ.Σ για ενημέρωση  και λήψη απόφασης. Θα είμαστε ψύχραιμοι και ουσιαστικοί  και θα εξαντλούμε την έρευνα, αλλά δεν θα ανεχτούμε κανέναν να ζημιώνει το Ταμείο, μέσα σε μια τόσο σκληρή πραγματικότητα για τα αποθεματικά του...
Το πρόβλημα όμως του Οργανισμού δεν λύνεται μόνο με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού. Ακόμα και αν αλλάξει το σύστημα παροχής επικουρικών συντάξεων και διορθωθούν οι πρωτοφανείς ανισορροπίες που υπάρχουν στις παροχές των επικουρικών συντάξεων δεν απαντιέται το βασικό πρόβλημα του Οργανισμού που είναι τα ΕΣΟΔΑ. Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι εισφορές των εργαζόμενων και το ποσοστό επί του αγγελιοσήμου που εισπράττει ο Οργανισμός αντί εργοδοτικών εισφορών. Και τα δύο αυτά έσοδα μειώνονται δραματικά. Οι εισφορές μας καταρρέουν μαζί με την απασχόληση στον κλάδο, καθώς οι μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο «μαγαζιών», η παρακράτηση και μη απόδοση των εισφορών μας από πολλούς εργοδότες και  η μετατροπή μισθωτών συμβάσεων σε «μπλοκάκια», συρρικνώνουν τα τρέχοντας έσοδα του οργανισμού.
Το αγγελιόσημο απειλείται σαν θεσμικό έσοδο του Οργανισμού με τη φημολογία για κατάργησή του που αποδίδεται στην τρόικα να τροφοδοτείται από κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα. Αλλά και η διατήρηση του αγγελιόσημου δεν σώζει την κατάσταση καθώς οι εισροές από αυτό μειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από όση πέφτει η διαφημιστική δαπάνη πάνω στην οποία υπολογίζεται.
Είναι προφανές ότι πρέπει να βρούμε νέα έσοδα πέρα από εκείνα που μπορούν να εξασφαλισθούν από την συλλογή των χρεών προς τον Οργανισμό που είναι ήδη πολλά.
Έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση όπου ένα ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι εργαζόμενων του κλάδου, οι συνάδελφοι που δουλεύουν με «μπλοκάκι» ή που δουλεύουν σε διαδικτυακά ΜΜΕ να μη μπορούν να ασφαλισθούν σαν αυτό που είναι : δημοσιογράφοι. Και να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ ή στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα την αδυναμία για μια σοβαρή ασφαλιστική κάλυψη και ταυτόχρονα μια αυξανόμενη απώλεια εσόδων για το φυσικό τους ταμείο.
Η οικονομική ύφεση, είτε με την μορφή της εφιαλτικής ανεργίας, είτε με την μορφή της πτώσης του αγγελιόσημου, έχει αρχίσει να ροκανίζει τα τελευταία υπολείμματα στον κουμπαρά του ΕΔΟΕΑΠ, αφού πρώτα τον λήστεψαν το μνημόνιο με το περιβόητο PSI και τον αποτελείωσαν με το δεύτερο «κούρεμα» από την διοίκηση Σπανοπούλου. Το γιατί μας λήστεψε η κυβέρνηση το γνωρίζουμε, το γιατί μας απολύουν οι εργοδότες το ξέρουμε, αλλά το γιατί η διοίκηση Σπανοπούλου αποτέλειωσε τα αποθεματικά μας με το δεύτερο «κούρεμα» τον Μάρτιο του 2012, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το μάθουμε, παρά μόνο να το υποθέτουμε …
Με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2013 να ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρω είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ.
Οι μεγάλες εξοικονομήσεις που γίνονται στον τομέα υγείας από το ΤΥΠ με ταυτόχρονη επέκταση των παροχών υγείας όπου αυτό είναι δυνατό, εξοικονομεί μέρος των δαπανών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα καθώς το μεγαλύτερο κονδύλι δαπανών αφορά τις επικουρικές συμβάσεις. Για τις δαπάνες αυτές έχουν γίνει διάφορες προτάσεις στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση. Και δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση που να μη περάσει από τη συλλογική απόφαση του κλάδου.
Το ΔΣ πρέπει κατά την γνώμη μας, να καταλήξει σε προτάσεις που θα μπουν στην έγκριση του κλάδου μέσα από μία διαδικασία δημοψηφίσματος.
Οι θέσεις μας για το θέμα των επικουρικών συντάξεων έχουν δύο σκέλη:
- Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να δρομολογήσει μέχρι το τέλος του έτους μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού των επικουρικών συντάξεων με βάση την αναλογιστική ανάλυση εσόδων και δαπανών.
- -Η διαδικασία αυτή πρέπει να καταλήξει σε επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων του κλάδου, το καταστατικό του Οργανισμού και τη διόρθωση των πολυποίκιλων στρεβλώσεων που έχουν επιβάλει οι κατά καιρούς διοικήσεις δημιουργώντας τεράστιες αδικίες ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές του κλάδου, αλλά και τις επί μέρους κατηγορίες εργαζόμενων.
Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την σταδιακή εφαρμογή της προηγούμενης απόφασης να εφαρμοσθεί προσωρινά ένα σύστημα περιορισμού των εν ισχύ συντάξεων για την διετία 2014 – 2015.
1. Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις η πρόταση μας (Γιάννης Αγγέλης, Πόπη Χριστοδουλίδου) είναι να σταματήσει πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ, γιατί δεν δύναται και γιατί δεν είναι λογικό και δίκαιο, να δίνει επικουρική σύνταξη που ξεπερνά τα 800 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.300 ευρώ. Προτάθηκε να μπει πλαφόν ανώτατης σύνταξης 600-700 ευρώ.
2. Σε ότι αφορά τις περικοπές μισθών εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ επιμένουμε  να γίνει γενναία μείωση σε όσους ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ και άνω,  όποια θέση και αν κατέχουν και κλιμακωτά μικρότερη στους υπολοίπους . Θεωρούμε δε αδιαπραγμάτευτη την πρόταση μας να μην θιγούν καθόλου όσοι εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό 1.500 ευρώ και κάτω.
Διαφωνούμε ριζικά με όσα μέλη του Δ.Σ προτείνουν οριζόντιες μειώσεις τόσο στις επικουρικές συντάξεις, όσο και στους μισθούς γιατί με αυτό τον τρόπο  θα θιγούν με σκληρό τρόπο και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι.
Και επειδή σε αυτό τον αγώνα για την προστασία και την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ καλούμαστε να συνεισφέρουμε όλοι, ο Γιάννης Αγγέλης πρότεινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ να μειωθεί κατά 10% η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ.
Με αυτή την πρόταση σαν μέρος της συμβολής στην συνολική πάλη του κλάδου για την ανατροπή των μνημονιακών προγραμμάτων και των κυβερνήσεων που τα επιβάλουν θεωρούμε ότι και οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να μπούν στον αγώνα για την υπεράσπιση του Ταμείου, στο πλάι όλων των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκονται με κάθε κόστος στο πλευρό όλων των μετόχων-μελών του Οργανισμού και χωρίς να γίνονται διακρίσεις, όπως στο παρελθόν, όλα τα θέματα υγείας αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Και δίνονται λύσεις, κάτι, που σε καμιά περίπτωση δεν θα αλλάξει γιατί το πρώτο και ιερό για μας καθήκον είναι η έμπρακτη στήριξη όλων των ασφαλισμένων ανά πάσα στιγμή και ώρα.
Οι ιατρικές υπηρεσίες ενισχύονται, ο έλεγχος προς όφελος του Ταμείου συνεχίζεται και μέχρι στιγμής οι συνάδελφοι εργαζόμενοι εργάζονται σκληρά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τον ΕΔΟΕΑΠ, για αυτό και τους ευχαριστούμε.
Όποιος μπορεί να εξοικονομήσει έστω και ένα ευρώ, για να κρατήσουμε όλοι μαζί όρθιο τον ΕΔΟΕΑΠ του οφείλουμε  βαθιά  ευγνωμοσύνη.
Αθήνα 15 Σεπτεμβρίου 2013"