- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Δ.Τ.
ΚΚΕ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διάδοχος της Αλέκας Παπαρήγα
Με μια λιτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ τελείωσε η 22χρονη ηγεσία της χαλκέντερης Αλέκας Παπαρήγα η οποία αντικαταστάθηκε στη ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
O 58χρονος Δημήτρης Κουτσούμπας κατάγεται από τη Λαμία, είναι απόφοιτος της Νομικής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος από το 14ο Συνέδριο μετά το οποίο ανέλαβε διευθυντής του "Ριζοσπάστη". Είναι στέλεχος της νεότερης γενιάς, αναδείχθηκε από τη σύγκρουση με τους «ανανεωτικούς» την περίοδο 1989-1991.
Η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε είκοσι δύο χρόνια (ξεπέρασε τη 17χρονη θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη και πλησίασε το ρεκόρ των 25 χρόνων του Νίκου Ζαχαριάδη) στην ηγεσία του ΚΚΕ, αφού εξελέγη Γενική Γραμματέας στις 27 Φεβρουαρίου του 1991 στο 13ο Συνέδριο.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας και κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε σε οκτώ εθνικές εκλογές και σε τέσσερις ευρωεκλογές και δικαιωματικά συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ηγετικών στελεχών στην ιστορία του ΚΚΕ.
Στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2012 το ΚΚΕ μείωσε το ποσοστό του στο 4.5% από 8,48% που είχε πάρει ένα μήνα πριν κα ιαυτό αποτέλεσε την αρχή για αρνητική κριτική όσον αφορά τις επιλογές της ηγεσίας του με πρώτο στόχο την Αλέκα Παπαρήγα.
Με το ίδιο σχεδόν ποσοστό 4,54% είχε επιβραβευτεί το "κόμμα του Λαού" και το 1993 όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές υπό την ηγεσία της Αλέκας Παπαρήγα.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΚΚΕ με την απελθούσα γενική γραμματέα μετρήθηκαν το 2007 όταν πήρε 8,15% με 583.750 ψήφους (22 έδρες) και τον Μάιο του 2012 όταν έπιασε 8,48% με 536.072 ψήφους (26 έδρες).
Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλαβε γενική γραμματέας το 1991, σε ηλικία 46 ετών, σε μια "δύσκολη" περίοδο για το κομμουνιστικό κίνημα (είχε καταρρεύσει το Ανατολικό μπλοκ) και τελειώνει τη θητεία της σε μία επίσης δύσκολη συγκυρία για το ΚΚΕ με συρρικνωμένο εκλογικό ποσοστό του.
Ιδιαίτερο βάρος για το κόμμα αποτελούν επίσης τα σημαντικά οικονομικά του προβλήματα (έγιναν αφορμή για απολύσεις στελεχών), αλλα και το ανυπόφορο μνημονιακό καθεστώς το οποίο απαιτεί αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.
Ο χρόνος σήμερα είναι πολύ πιεστικός και απαιτεί γρήγορες προσαρμογές όπως έδειξαν τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα. Οι ζυμώσεις χρειάζονται επιτάχυνση γιατί η οποιαδήποτε αδράνεια και αμηχανία οδηγεί στην περιθωριοποίηση.