- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Ρεπόρτερ
Ημερίδα της Π.Ο.Ε.ΣΥ. για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009 στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., η ημερίδα που οργάνωσε η Π.Ο.Ε.ΣΥ. με θέμα: «Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, Ελαστικές Σχέσεις Εργασίας και Διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης». Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη (δεν ξεπέρασαν τους 50, ενώ το ζήτημα αφορά σε χιλιάδες), ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες θέσεις τόσο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όσο και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Παραθέτουμε, ενδεικτικά, ορισμένα σημεία των τοποθετήσεων των διαφόρων ομιλητών (πηγή: www.asyntaxtostypos.wordpress.com):
- Τα νέα μέσα ενημέρωσης εφαρμόζουν το σύστημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας πολλών ταχυτήτων και το ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το πλαίσιο λειτουργίας των νέων μέσων. (Στ. Νικολόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ).
- Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στους δημοσιογράφους δεν είναι κάτι μεμονωμένο αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της αντεργατικής πολιτικής. Είμαστε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και τα χειρότερα έρχονται με τα μέτρα διεύρυνσης του καθεστώτος των μερικώς απασχολουμένων… Ηθελημένα οι Ενώσεις βρίσκονται τραγικά πίσω στις ανάγκες και σ’ αυτό δεν εξαιρείται καμία Ένωση. Στα ΔΣ κυριαρχούν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Έχουμε μία ξεπουλημένη και συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί κίνημα από τα κάτω. Οι κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί την ρύθμιση της ένταξης των εργαζομένων στα νέα μέσα. Δύο είναι οι χώροι όπου έντονα είναι αυτά τα φαινόμενα, η κρατική ΕΡΤ και το διαδίκτυο. (Παν. Ράμμος, μέλος δσ ΕΣΗΕΑ).
- Μετά τη διάσπαση των εργαζομένων σε ντόπιους και μετανάστες, σήμερα έρχεται μία άλλη διάσπαση, αυτή ανάμεσα στους κανονικά εργαζόμενους και αυτούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Και μετά την ελαστικοποίηση στα εργασιακά, έχουμε και την ελαστικοποίηση της ενημέρωσης. Το καμπανάκι χτυπάει και δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Γι’ αυτό πρέπει να προταχθεί η διεκδίκηση πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με συνδικαλιστική και ασφαλιστική ενότητα. Αν δεν τραβήξουμε προς τα πάνω, θα μας τραβήξουν όλους προς τα κάτω. (Αντ. Νταβανέλος, γσ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ).
- Άμεση ανταπόκριση σε κάθε πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ, η οποία πρέπει να έχει τον συντονισμό και όχι να προβαίνουμε σε σπασμωδικές ενέργειες. Η ΠΟΕΣΥ μπορεί να διασφαλίσει τη συνεργασία με τις Ενώσεις, έστω αμυντικά. (Τασ. Φωκιανίδης, γγ δσ ΕΣΗΕΜΘ).
- Να έχουν συνέχεια όσων κατατίθενται εδώ. (Ασβεστάς, δσ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΘΣΕ).
- Χαιρετίζω την ΠΟΕΣΥ αλλά όχι τις Ενώσεις που τόσα χρόνια δεν έχουν πει τίποτε για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας –γι αυτό εγώ αναφέρομαι σήμερα σε ελαστικές συνειδήσεις. Οι δημοσιογράφοι έχουν περάσει από την παραγωγή στη διαχείριση. (Σπανοπούλου, πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ).
- Τα προβλήματα σήμερα είναι τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά. Την κρίση ή και ως πρόσχημα, καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς. Το διαδίκτυο και τα νέα τεχνολογικά μέσα έχουν αλλάξει τα τοπίο, τόσο ου σε μία πενταετία δεν θα έχουμε εφημερίδες τυπωμένες σε χαρτί. Το άλλο εγάλο ζήτημα είναι η μη παρακράτηση αγγελιόσημου στις διαφημίσεις στα νέα διαδικτυακά μέσα. (Παν. Σόμπολος, απερχόμενος πρόεδρος ΕΣΗΕΑ).
- Το παν είναι η ενότητα του κλάδου –τόσο συνδικαλιστική, όσο ασφαλιστική, αλλά και ηθική. Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση και τον εξευτελισμό… Οι 4 Ενώσεις (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ, ΕΣΠΗΤ) να προχωρήσουν (χωρίς την ΕΣΗΕΑ) στηρίζοντας την ΠΟΕΣΥ στιςπρωτοβουλίες και τον συντονισμό. (Πλαχούρης, πρόεδρος ΕΣΠΗΤ).
- Αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες και τις δυσμενείς εξελίξεις στα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Οι ελεύθερα εργαζόμενοι είναι οι βαριά εργαζόμενοι. Γιατί να μην μπορούν να γίνουν μέλη των Ενώσεων οι ξένοι; (Ν. Κατσαμά, γσ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ).
- Ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος απασχολούμενων με ΔΠΥ (αυτοί που οι κυβερνήσεις τείνουν να ονομάζουν “οικονομικά εξαρτημένοι αυτοαπασχολούμενοι”) ορίζεται σε 12,5% των εργαζομένων, στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 21,3%. Έχει δημιουργηθεί μία γκρίζα εργασιακά ζώνη με 6 διαφορετικές μορφές ελαστικών εργασιακών σχέσεων (εργαζόμενοι στα νέα τεχνολογικά μέσα, συμβασιούχοι ΕΡΤ, κανονικά εργαζόμενοι αλλά μερικώς αμειβόμενοι, κάθε είδους Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, υποαπασχολούμενοι, αδήλωτοι εργαζόμενοι). Σήμερα έχουμε μία κατάσταση επισφάλειας εργασίας-flexicurity. Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο, με επέκτασή του σε δικαίωμα των δημοσιογράφων στην εργασία σ’ αυτό. (Απ. Καψάλης, νομικός-ερευνητής του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΣΕ).
- Στην ΕΡΤ3 50 και πλέον συνάδελφοι συνεχίζουν να είναι όμηροι της κάθε κυβέρνησης και των ψιχίων παράτασης, δίνοντας το κακό παράδειγμα και στον ιδιωτικό τομέα. Και δεν είναι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι των τριών και πέντε εργασιών, η πλειοψηφία αυτών έχει μία και μόνη απασχόληση, και αυτή μερικώς αμειβόμενη. Στη δημοτική ρ/τ FM και ΤV 100 ίδιο το πρόβλημα βεβαίως με αυτό που αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοι που εργάζονται στα δημοτικά, όπου και εδώ αναμένουμε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Η 31η Δεκεμβρίου είναι και για τους εργαζόμενους στα δημοτικά όπως και για αυτούς στην ΕΡΤ3, καταληκτική ημερομηνία. Στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά κύριο χαρακτηριστικό είναι η εντατικοποίηση εργασίας, χωρίς τις αντίστοιχες αμοιβές.
Και ερχόμαστε στον περιφερειακό τύπο. Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας εργασιακός μεσαίωνας. Εφημερίδες που λειτουργούν σε άμεση και έκδηλη διαπλοκή και εξάρτηση με τους παράγοντες των τοπικών παραγόντων και στην καλύτερη των περιπτώσεων με δύο εργαζόμενους. Έναν δάσκαλο να κάνει copy page και έναν γυμναστή να επιμελείται τα αθλητικά. Και δυστυχώς μια μεγάλη στρατιά εργαζομένων σε μαύρο καθεστώς (ελαστική, αδήλωτη μερική απασχόληση) καταγράφεται και στις λεγόμενες μικρές εφημερίδες, τα περιοδικά, που μπορεί να μην είναι του ίδιου αριθμού με την Αθήνα, αλλά ακολουθούν την ίδια πρακτική εργασίας με ΔΠΥ και στις νέες δωρεάν εφημερίδες, όπου εκεί βαφτίζεται δημοσιογράφος ο πάσας ένας – με σκοτεινό εργασιακό καθεστώς. (Μ. Μεϊντάνη, δσ ΕΣΗΕΜΘ)
- Η συνδικαλιστική ηγεσία είναι καθυστερημένη μπροστά στα τόσα προβλήματα και με τεμαχισμό των εργαζομένων. Έχουν πουλήσει τη νέα γενιά. Είναι ντροπή των διοικήσεων. Έρχεται εργατικός Δεκέμβρης. Η ΠΟΕΣΥ πρέπει να μείνει έξω από το πρόβλημα της ΕΣΗΕΑ. Για τους εργαζόμενους στα νέα τεχνολογικά μέσα, αυτοί να συγκροτήσουν τις δικές τους Ενώσεις οι οποίες να ενταχθούν στην ΠΟΕΣΥ. Να αντιμετωπίσουμε την χειραγώγηση, την κακομοιριά, την απαξίωση. (Δημ. Τρίμης, παραιτηθείς από δσ ΕΣΗΕΑ).
- Ενώ καιγόμαστε, εδώ συζητάμε. (Ζαγγανάς, δσ ΠΟΕΣΥ).
- Δεν έχουμε κάνει τίποτε για την εργασία στα νέα τεχνολογικά μέσα, τα πνευματικά δικαιώματα. (Νατ. Μποζίνη, δσ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΜΘ).
- Η εργασία στα διαδικτυακά μέσα μπορεί να πατήσει νομικά πάνω στο υπάρχον πλαίσιο. (Μπαζαίος, επιτροπή νέων τεχνολογιών ΠΟΕΣΥ).
- Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στα πορτάλς, όπως έγινε παλιότερα για την τηλεόραση. (Στεφανής, ΕΣΗΕΑ, διορισθείς από την προηγούμενη κυβέρνηση στο δσ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
- Ο κορμός του εργασιακού δένδρου είναι το Web, όπου οι εργοδότες συγκεντρώνουν τον ενδιαφέρον τους. Να δούμε από την αρχή τους νόμους που διέπουν τα ΜΜΕ. Άμεση ένταξη στις Ενώσεις των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα. Αν ενταχθούν τότε θα έχουμε ένα δυναμικό 10.000 εργαζόμενων δημοσιογράφων, κάτι το οποίο δίνει μεγάλη δύναμη στις διαπραγματεύσεις. Να καταργηθεί το μπλοκάκι και όχι μόνο να μην πληρώνουν στο ΤΕΒΕ. Ένταξη στις Ενώσεις όσων εργάζονται 6μήνες. (Βασ. Βασιλόπουλος, δσ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ).
- Δεν κινδυνεύει η εξηρτημένη σχέση εργασίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εισφοροδιαφυγή. Στη δημοτική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Θεσσαλονίκης από το’88 καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι κανονικά. Να διεκδικηθεί η επιδότηση των εφημερίδων, που έχω προτείνει από το ’94 και πριν το κάνει ο Σαρκοζί. (Γιώργος Αδάμ, δσ ΕΣΗΕΜΘ).
- Η κάλυψη όλων των εργαζόμενων ως δημοσιογράφοι με μία απλή διάταξη ή εγκύκλιο που να αναφέρει ότι αυτοί αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των συντακτών. (Τασ. Πετρόπουλος, νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ).
Την κατάσταση με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ μετέφερε εκπρόσωπός τους, ο οποίος είπε ότι 200 από τους συμβασιούχους έχουν δει την ”πόρτα” της ανεργίας από το καλοκαίρι, ενώ ακόμη 1.000 βρίσκονται στην αναμονή καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου, χωρίς να έχουν ακόμη λάβει την παραμικρή δέσμευση για το τι μέλει γενέσθαι. Για τους δημοσιογράφους στις αθλητικές εφημερίδες αναφέρθηκαν οι Γερακάρης και Μαμουζέλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των τεχνικών της ΕΡΤ, της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, των φωτορεπόρτερς.