A+ A A-

Το Πρωτοδικείο ακύρωσε τις διαγραφές από την ΕΣΗΕΑ των Πορτοσάλτε, Παπαδόπουλου και Χιώτη!

 
 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΤVXS.gr που ακολουθεί το Πρωτοδικείο ακύρωσε τις πειθαρχικές ποινές διαγραφής των κατ' εξακολούθησιν απεργοσπαστών δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΑ, Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη, παρεμβαίνοντας και καταργώντας στην ουσία το καταστατικό του επαγγελματικού σωματείου της Ένωσης Συντακτών και τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων της.

Τι έχει να πει γι' αυτό άραγε η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ; Ποια θα είναι η αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου; Θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ; Τι πρόκειται να πράξει τελικά το ΔΣ για να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια των θεσμικών οργάνων του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας;

Είναι δυνατόν ένα δικαστήριο να αποφασίζει ακυρώνοντας -με ευάλωτο αντιφατικό σκεπτικό - το ισχύον καταστατικό ενός σωματείου το οποίο έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τις Αρχές;

 

 Το ρεπορτάζ του TVXS.gr: 

"Την ακύρωση των ποινών διαγραφής των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη εκ μέρους ΕΣΗΕΑ αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

 Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ποινή είχε επιβληθεί, καθώς οι τρεις δημοσιογράφους είχαν εργαστεί στην απεργία της 10ης Ιουνίου του 2021.

Την ακύρωση των ποινών διαγραφής των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη εκ μέρους ΕΣΗΕΑ αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ποινή είχε επιβληθεί, καθώς οι τρεις δημοσιογράφους είχαν εργαστεί στην απεργία της 10ης Ιουνίου του 2021.

Ειδικότερα, κατόπιν προσφυγής των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη, το δικαστήριο αποφάσισε:

1. Να ακυρωθούν οι ποινές, της οριστικής διαγραφής που είχε επιβληθεί στον Άρη Πορτοσάλτε και της προσωρινής διαγραφής στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη που είχαν επιβληθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επειδή εργάστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας που είχε προκηρύξει το σωματείο τους στις 10 Ιουνίου 2021, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

2. Να αναγνωρίζεται στο εξής το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων και να μην επιβάλλονται ποινές σε όσους επιθυμούν να εργαστούν".

 

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα του ομίλου Αλαφούζου SKAI.gr, οι προαναφερθέντες δημοσιογράφοι που εργάζονται γι' αυτόν επέλεξαν να παραβιάσουν την εντολή απεργίας του επαγγελματικού σωματείου τους, διότι όπως επεσήμαναν ενδιαφέρονται για την ελευθερία της έκφρασης και δεν στράφηκαν κατά της απεργίας.

Ωστόσο, η επισήμανση αυτή είναι υποκριτική αφού η ΕΣΗΕΑ προβλέπει πάντα για στις απεργίες προσωπικό ασφαλείας που ενημερώνει για την επικαιρότητα και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σημαντικά γεγονότα (εθνικά θέματα κ.λπ.) 

Επίσης, σύμφωνα με την υπεράσπιση των διαγραφέντων δεν υπάρχουν ποινές για τους απεργοσπάστες σε άλλους κλάδους! : "... το σωματείο των δημοσιογράφων είναι πλέον το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα που επιβάλλει ποινές και πειθαρχικές κυρώσεις στα μέλη του που επιθυμούν να εργαστούν μη συμμετέχοντας σε απεργία, ενώ σε όλους τους άλλους κλάδους, τέτοιες διαδικασίες έχουν καταργηθεί ή έχουν απενεργοποιηθεί. 

"Με την υπ’ αριθμόν 3705/2022 το δικαστήριο δικαίωσε τους δημοσιογράφους κάνοντας δεκτή την προσφυγή τους κι έκρινε άκυρες της ποινές διαγραφής τους.
Η απόφαση αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αποκτά τον χαρακτήρα νομολογίας και υποχρεώνει την ΕΣΗΕΑ, όταν προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις, να σέβεται και την υποχρέωση των μελών της να υπηρετούν το αγαθό της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, προβλέποντας σχετικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, οι δημοσιογράφοι προσέφυγαν ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών και ζήτησαν την ακύρωση της διαγραφής τους από την ΕΣΗΕΑ, προτάσσοντας την ελευθερία της έκφρασης, το καθήκον ενημέρωσης, υποστηρίζοντας δε ότι η όποια προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας της δημοσιογραφίας, ακόμη και από το ίδιο το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, είναι απαράδεκτη.

Συναφώς, ανέφεραν ότι κατ’ ενάσκηση του συνταγματικού τους δικαιώματος, επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία, χωρίς όμως να  παρεμπόδισαν ή παρακώλυσαν τους συναδέλφους τους από το να συμμετάσχουν στις εν λόγω απεργιακές κοινοποιήσεις.

Για τους λόγους αυτούς έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς και ακύρωσε τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ περί διαγραφής των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής της διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ είναι δυσανάλογη και υπερβαίνει προδήλως τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και ο σκοπός του δικαιώματος της ΕΣΗΕΑ. Και τούτο διότι οι προσφεύγοντες ουδόλως εμπόδισαν την απεργία, ουδόλως καταφέρθηκαν εναντίον των συναδέλφων του που συμμετείχαν, ενώ αντιθέτως επέδειξαν αλληλεγγύη προς αυτούς.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η όποια κριτική κατά της υποχρεωτικής συμμετοχής στην απεργία, ακόμη και αιχμηρή, είναι καθόλα θεμιτή στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής κοινωνίας με πλουραλισμό απόψεων".