A+ A A-

Η ΕΣΗΕΑ για τις φήμες περί διαγραφής των συνταξιούχων

 

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να απαντήσει σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τις οποίες η ένταξή της στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων) θα είχε ως παρενέργεια τη διαγραφή των συνταξιούχων. Σε τόσο σοβαρά ζητήματα θα έπρεπε βέβαια να έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και να μην αφήνει να αιωρούνται φήμες και σενάρια που εξυπηρετούν διάφορους συνομωσιολόγους.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο όταν κυριαρχούν παραταξιακές αγκυλώσεις και συνδικαλιστική ιδιοτέλεια.      

                                         Περί ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε

Αγαπητοί συνάδελφοι,
     Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δυστυχώς αναγκάζεται να δηλώσει το αυτονόητο. Η φυσιογνωμία του ιστορικού σωματείου της ΕΣΗΕΑ όπως ορίζεται στο καταστατικό της δεν απειλείται ούτε θα επιτρέψουμε να απειληθεί. Οι συνταξιούχοι είναι πολύτιμα μέλη μας όπως και οι άνεργοι και οι συνάδελφοί μας που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.


     Ο θόρυβος που έχει προκληθεί για δήθεν αποπομπή των συνταξιούχων ως συνέπεια της ένταξής μας στο ΓΕΜΗΣΟΕ οφείλεται, θέλουμε να πιστεύουμε, σε σύγχυση και όχι σε ηθελημένη επιχείρηση πρόκλησης πανικού με παραπλανητικά και έωλα επιχειρήματα. Η τακτική είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη από συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.
     Το Δ.Σ. είχε δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο, έγινε εξαντλητική συζήτηση για το θέμα και κατατέθηκαν όλα τα νομικά αλλά και τα συνδικαλιστικά επιχειρήματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά σε δύο γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων της Ένωσης τις οποίες θα λάβουν όλα τα μέλη μας.
     Η ένταξή μας στο ΓΕΜΗΣΟΕ απαιτείται, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε και να υπογράφουμε ΣΣΕ. Αυτή η νέα υποχρέωση του νόμου για τις ΣΣΕ, δεν αίρει την εξαίρεση που έχουν οι δημοσιογραφικές Ενώσεις από τον συνδικαλιστικό νόμο. Ο νόμος 1264/82 υποχρεώνει τα συνδικαλιστικά σωματεία να έχουν μέλη εργαζόμενους αλλά εξαιρεί ρητά από αυτή την υποχρέωση τις ναυτεργατικές και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις.  Αυτό δεν έχει αλλάξει με τις τροποποιήσεις του νόμου Χατζηδάκη και εξακολουθεί να ισχύει.
     Το Δ.Σ. αποφάσισε το επίσης αυτονόητο, ότι σε περίπτωση που προκύψουν νέα δεδομένα όπως κάποιοι προβλέπουν, η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ θα είναι άμεση με κυρίαρχο στόχο να διατηρήσουμε και την ικανότητά μας για διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ και την ιστορική μας ταυτότητα ως επαγγελματικό σωματείο.
      Έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για υπογραφή Σύμβασης με θεσμικούς όρους αλλά και βελτίωση της ΚΥΑ με την οποία μισθοδοτούνται οι δημοσιογράφοι στα δημόσια ΜΜΕ, με πρόταση για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 7%. Κεντρικό και κυρίαρχο αίτημά μας είναι να αρθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, προκειμένου να υπογράψουμε ενιαία ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Σύντομα θα επιδιώξουμε εκκίνηση διαπραγμάτευσης για ΣΣΕ στα ιδιωτικά ΜΜΕ.
      Το Δ.Σ. έχει ευθύνη απέναντι στον κλάδο να μην ανακόψει αυτή τη διαδικασία στο όνομα απώτερων κινδύνων που προβλέπονται για το μέλλον με όρους δελφικών χρησμών. Η ΕΣΗΕΑ έχει τοποθετηθεί συνολικά και αγωνιστικά για τις καταστροφικές συνέπειες του νόμου Χατζηδάκη, δεν θα απεμπολήσουμε όμως τα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.
         Συνάδελφοι,
Θα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:
1.    Ενημερωτικό σημείωμα του Νομικού Συμβούλου της ΕΣΗΕΑ κ. Απόστολου Τσαλαπάτη, σχετικά με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και  τα στοιχεία που απαιτούνται.  https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/03/30-3-22-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ-ΣΗΜΕΙΩΜΑ-1-ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ-ΓΕΜΗΣΟΕ-.docx
2.    Ενημερωτικό σημείωμα του Νομικού Συμβούλου της ΕΣΗΕΑ κ. Απόστολου Τσαλαπάτη σχετικά με την υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ να εγγραφεί στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται και να υπογράφει ΣΣΕ, καθώς και σχετικά με το εάν θίγεται το δικαίωμα των συνταξιούχων να είναι μέλη της Ένωσης.  https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/03/30-3-22-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ-ΣΗΜΕΙΩΜΑ-2-ΤΣΑΛΑΠΑΤΗ-ΓΕΜΗΣΟΕ.docx
3.    Σημείωμα της Νομικού Συμβούλου κυρίας Χρύσας Σαλαβράκου με απαντήσεις σε ενδεικτικές ερωτήσεις που έχουν προκύψει σχετικά με την ένταξη της ΕΣΗΕΑ στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/2022/03/30-3-22-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ-ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΜΕ-ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΓΕΜΗΣΟΕ-1.docx 

                                          ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ