- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Σχολιαστής
Η οικογενειοκρατία κερκόπορτα της διαφθοράς
Ο γαμπρός του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Θεοδώρου, δεν είναι ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος συγγενής που διορίστηκε με το «έτσι θέλω» του συγγενή του, προφανώς ως έμπιστος συνεργάτης, ο οποίος στο τέλος βρέθηκε εκτεθειμένος και κατηγορείται για ατασθαλίες σε βάρος του Δημοσίου.
Ο διορισμός στενών συγγενών από τους υπουργούς μιας κυβέρνησης σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου, ενέχει πάντοτε το ρίσκο της διαφθοράς.
Γι' αυτό πολύ δύσκολα θα μπορούσε να στοιχηματίσει κάποιος υπέρ ενός τέτοιου διορισμού, αν ήθελε να εγγυηθεί μια χρηστή δημόσια διαχείριση.
Η ιστορία, εξάλλου, έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την άμεση σχέση της οικογενειοκρατίας με τη διαφθορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στις λίγες περιπτώσεις της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας που υπουργοί οδηγήθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο για ποινικές ευθύνες και καταδικάστηκαν βλέπουμε ότι η διαφθορά επετεύχθη με τη συνέργεια συγγενών (ο υπουργός Βύρων Καραπαναγιώτης για απάτη σε έργα οδοποιϊας με τον γαμπρό του και τον αδελφό του, ο υπουργός Πάνος Χατζηπάνος για κομπίνα σε διακίνηση πετρελαίου με τον γαμπρό του τη δεκαετία του '50, ενώ τελευταία και ο γαμπρός του δημάρχου Θεσσαλονίκης Ντίνου Κοσμόπουλου, Νίκος Σαμαλής, αντιδήμαρχος οδοποιϊας, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος για την Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα).
Φαίνεται κάπως περίεργο, αλλά στο κόλπο της διαφθοράς οι γαμπροί έχουν την τιμητική τους!
Την άμεση σχέση διαφθοράς και οικογενειοκρατίας σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, επιβεβαίωσε και το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής των "πέντε σοφών" που διερεύνησε τα σκάνδαλα της Κομισιόν και οδήγησε στην -για πρώτη φορά στα χρονικά - συνολική παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Μάρτιο του 1999.
Για τον πορτογάλο επίτροπο Πινιέιρο π.χ. η επιτροπή των "πέντε σοφών" "έκρινε ότι η διαδικασία με την οποία ο γαμπρός του (πάλι γαμπρός κι εδώ!) προσλήφθηκε ήταν σύμφωνη με τους κανόνες και το Κοινοτικό Δίκαιο. "Αλλά παραμένει η πεποίθηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ότι ένας επίτροπος δεν πρέπει να προσλαμβάνει στη διεύθυνσή του τους κοντινούς συγγενείς του" (εφ. "Τα Νέα" 16/3/1999). Γιατί άραγε οι "πέντε σοφοί" δεν εγκρίνουν ακόμη και το νομότυπο διορισμό των συγγενών σε διευθύνσεις που διοικούν οι συγγενείς τους; Ο νοών νοείτο...
Περιττό να πούμε ότι στα συμπεράσματα της ανεξάρτητης Επιτροπής των "πέντε σοφών", είχε καταλήξει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ξέσπασε το προαναφερθέν σκάνδαλο του υπουργού του Βύρωνα Καραπαναγιώτη, αλλά απ’ ότι φαίνεται έμειναν συμπεράσματα.
Εν κατακλείδι, όσο ένα κράτος δεν ενδυναμώνει τους διοικητικούς του θεσμούς και τους αφήνει στο έλεος των αξιωματούχων του, τόσο θα επιτρέπει στους συγγενείς και στους «κολλητούς», οι οποίοι είναι τα υποκατάστατα των συγγενών αλλά εξίσου επικίνδυνοι (ενίοτε και χειρότεροι), να δρουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Και βέβαια, όσο μία κυβέρνηση δεν παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, τόσο θα εκτίθεται στα μάτια του δημοκρατικού πολίτη, ανεξάρτητα από το ιδεολογικό ένδυμα που υποδύεται.
ΥΓ) Σε λίγες ημέρες αναμένεται η έκδοση πορίσματος για το γαμπρό του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου, ο οποίος διετέλεσε διορισμένος σύμβουλός του και έχει καταγγελθεί για χρηματισμό.
Η έρευνα διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία διαπίστωσε, όπως έγινε γνωστό, μεγάλα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του καταγγελλόμενου τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του. Πρόκειται για μια ιστορία όπως κάποιες άλλες παρόμοιες παλιές ιστορίες που επαναλαμβάνεται. Η Ιστορία διδάσκει ότι ορισμένοι δεν διδάσκονται τίποτα απ’ αυτήν.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εκτός από το γαμπρό του είχε διορίσει στο υπουργείο και την αδελφή του και ότι αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.