A+ A A-

Η ΠΟΕΣΥ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων

Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων τα οποία στη χώρα μας υφίστανται διαχρονικά μια ατιμώριτη ληστεία από κάθε λογής πειρατές.

Ακόμη και έρευνες που προϋποθέτουν πολύμηνη εργασία έχουν κατά καιρούς κλαπεί από θρασύτατους ληστές της πνευματικής εργασίας και έχουν παρουσιαστεί με άλλες υπογραφές από εκείνη του αληθινού δημιουργού.  

Γι' αυτό το φαινόμενο, σοβαρές ευθύνες έχουν τα συνδικαλιστικά σωματεία και η εγκληματική τους αδράνεια επί σειρά ετών, με την ΕΣΗΕΑ σε πρώτο πλάνο.

Η κλοπή της πνευματικής εργασίας θεωρείτο στο παρελθόν σχεδόν δεδομένη, ενώ η εκπομπή του Αθηναϊκού Πρακτορείου αποτελούσε προνομιακό χώρο για τους ληστές της δημοσιογραφικής εργασίας. 

Η απάντηση που έδιναν οι αρμόδιοι όταν τους ρωτούσαν επί του θέματος ήταν ότι από τη στιγμή που αλλάζει έστω και ένα ΚΑΙ στο κείμενο δεν θεωρείται κλοπή και δεν μπορούν να επέμβουν...!

Σήμερα μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον με την παγκοσμιοποίηση λόγω ίντερνετ μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και η ενημέρωση διατρέχει κάθε είδους κίνδυνο κλοπής και διαστρέβλωσης (fake news).

Η πνευματική εργασία δεν είναι ιδιοκτησία ούτε για το χρηματοκιβώτιο του ίδιου του δημιουργού της. Αντίθετα ο δημιουργός -και ο δημοσιογράφος- επιθυμκεί τη διάδοση του έργου του.

Αρκεί λοιπόν η αναφορά ότι τα στοιχεία προέρχονται από το άρθρο του/της τάδε δημοσιογράφου.

Όμως, οι θρασύτατοι απατεώνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτή την απλούστατη αναφορά. Γι' αυτό η έστω και την τελευταία στιγμή πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Αρκεί να προχωρήσει και στην πράξη...  

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ:

Η ΠΟΕΣΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Τα Πνευματικά Δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο και την Ενημέρωση ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων εργασίας που έγιναν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Προσκεκλημένος, σε αυτό το διήμερο εργαστήριο, ήταν ο Olle Wilof από τη Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για θέματα Πνευματικών Δικαιωμάτων.

 

Ο Σουηδός ειδικός κλήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του έργου Managing Change in Journalism, που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με τη συμμετοχή της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πρόσκληση αξιοποιώντας σχετική πρόβλεψη του έργου.

Στην πρώτη μέρα του εργαστηρίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ, της ΕΟΔ καθώς και  Έλληνας εμπειρογνώμονας, και εξετάστηκαν τεχνικά θέματα, μεταξύ των οποίων:

 

* Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο.

* Η λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

* Μοντέλα διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές χώρες

* Οι προβλέψεις της Οδηγίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά

Στη δεύτερη συνάντηση, εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων Συντακτών μελών της ΠΟΕΣΥ, ενημερώθηκαν συνοπτικά για τα γενικά δεδομένα σχετικά με το θέμα και συζήτησαν με τον Σουηδό ειδικό για κάποιες παραμέτρους του και για την πιθανή προσαρμογή στα ελληνικά μέτρα μοντέλων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Οι παραπάνω συναντήσεις είναι το εναρκτήριο βήμα στην πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ να καταρτίσει, σε συνεργασία με τις Ενώσεις-μέλη της, μια στρατηγική για την αποτελεσματική διαχείριση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.