A+ A A-

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση

 

 

Συσπείρωση Δημοσιογράφων: Η επιτυχία της νέας Συλλογικής Σύμβασης και οι επαγγελματίες «καταγγελιολόγοι»

Ένα σημαντικά θετικό βήμα για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί η νέα Συλλογική Σύμβαση στην οποία συμφώνησε η ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση. Με τη νέα σύμβαση βελτιώνονται αισθητά όλα τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, φθάνοντας μάλιστα και στην προ μνημονίων περίοδο.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος θεωρεί ότι η θετική αυτή εξέλιξη στην οποία συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τις διεκδικήσεις του κλάδου και στον ιδιωτικό τομέα καθώς για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια αποκτά μια νέα συλλογική σύμβαση.

Τα βασικά σημεία της είναι:

"Οι δημοσιογράφοι ανεβαίνουμε μαζί με τη χώρα Ενημέρωση με αξιοπιστία,..
 πλουραλισμό και δικαιώματα


Τα κυριότερα στοιχεία της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που αναμένεται να υπογραφεί)) και της ΚΥΑ αποδοχών, που πέτυχε η ΕΣΗΕΑ, δείχνουν ότι μετά από χρόνια, γίνεται ένα θετικό βήμα για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς βελτιώνονται αισθητά όλα τα θεσμικά ζητήματα, όπως άδειες, ζητήματα δεοντολογίας, πνευματικά δικαιώματα, κλπ. φθάνοντας στην προ μνημονίων περίοδο από την πρώτη κιόλας μεταμνημονιακή σύμβαση, ενώ αισθητή είναι η βελτίωση και στα οικονομικά, ιδιαίτερα για τον εισαγωγικό μισθό (αύξηση 22%) και το αναδρομικό ξεπάγωμα (από το 2018) των ωριμάνσεων.
Συγκεκριμένα με την νέα ΚΥΑ αποδοχών για τους δημοσιογράφους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα πετυχαίνουμε τα εξής:
 

 1. Μεγάλη αύξηση του εισαγωγικού μισθού, το λεγόμενου κατώτερου μισθού, που αυξάνεται στα 1061 ευρώ απο 874 ευρώ, δηλαδή αύξηση περίπου 22%, ενώ ο εισαγωγικός μισθός φτάνει στα 1.161 ευρώ για τους πτυχιούχους. Η αύξηση αυτή είναι διπλάσια της αύξησης, που πήραν οι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας μας ενώ θα βοηθήσει πλέον τα μέγιστα, να διαπραγματευθούμε από καλύτερη βάση, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και στον ιδιωτικό τομέα.
 2. «Ξεπαγώνουν» αναδρομικά απο το 2018 τα μισθολογικά κλιμάκια. Οι νέες αυξημένες αποδοχές θα χορηγηθούν αναδρομικά απο τον Ιανουάριο του 2019, επομένως οι δημοσιογράφοι θα διαπιστώσουν άμεσα μια αύξηση των αποδοχών τους για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Σε ένα εξάμηνο, με την ωρίμανση, οι εργαζόμενοι θα λάβουν όχι μόνον ένα, για το 2018, αλλά δύο κλιμάκια, και για το 2019, πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να πάρουν ως μισό μισθό επιπλέον σε ετήσια βάση.
 3. Καθιερώνεται ειδικό επίδομα για τους ανταποκριτές εξωτερικού, ίσο με το 15% του ειδικού επιδόματος του πρέσβη.
 4. Αποφεύγουμε την υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, που επιδίωκε η κρατική-συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πράγμα που θα συνεπαγόταν δραματική μείωση αποδοχών πάνω από 200-300 ευρώ τον μήνα. Παραμένουν και κατοχυρώνονται οι υπερωρίες, τα κυριακάτικα, καθώς και όλα τα επιδόματα που είχαμε: θέσης, πτυχίου, μεταπτυχιακών, αποστολής κλπ.

Επίσης στα βασικά στοιχεία της Συλλογικής Σύμβασης για τους δημοσιογράφους στο δημόσιο τομέα, που έχει συμφωνήσει η ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση:

 1. Περιλαμβάνονται οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, παρά την αρχική διαφωνία του υπουργείου.

 2. Γίνεται ένα καλό βήμα για τα πνευματικά δικαιώματα καθώς αναγνωρίζεται ότι ανήκουν στο σύνολό τους στους συντάκτες-δημιουργούς και ότι το δημόσιο αποκτά «μη αποκλειστική περιορισμένη άδεια χρήσης αποκλειστικά για τους σκοπούς της σύμβασης».

 3. Αυξάνονται οι άδειες που χορηγούνται στους δημοσιογράφους. Η κανονική φτάνει μέχρι τις 31 εργάσιμες αποκαθιστώντας τα δικαιώματα, που είχαμε στην προ μνημονίων εποχή. Όλες οι άλλες άδειες, που χορηγούνται: αναρρωτική, μητρότητας, υιοθεσίας, παρένθετης μητέρας, ανατροφής τέκνου, γάμου, γέννησης παιδιού, πένθους, παράστασης, αιμοδοσίας, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, ασθένειες τέκνου, νοσηλείας τέκνου, αναπηρίας, σοβαρού νοσήματος, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής , εξετάσεων κλπ είτε δεν υπήρχαν είτε είναι ίσες ή καλύτερες των αδειών των υπολοίπων εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδίως στον ιδιωτικό τομέα.

 4. Τίθεται όριο 7ωρης εργασίας με πενθήμερο για τους εσωτερικούς συντάκτες δηλαδή κατοχυρώνεται το 35ωρο, ενώ σε μεγάλο βαθμό στην πράξη είχε επιβληθεί το 8ωρο και οι 40 ώρες εβδομαδιαίως.

 5. Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου-εξόδου τυχόν χορηγηθεί θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας. Η τήρηση του ωραρίου θα εναπόκειται στην ευθύνη των αρχισυντακτών.

 6. Κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των εκλεγμένων εκπροσώπων. Ακόμη οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες περιοχές, φυσικές καταστροφές κλπ. Για αυτά τα ρεπορτάζ και το ενδεχόμενο ατυχήματος θεσπίζονται σημαντικές αποζημιώσεις (πχ αποδοχές ως πέντε ετών).

 7. Αναγνωρίζεται ρητά ότι το 80% των δημοσιογράφων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών. Συνεπώς περιορίζεται η δυνατότητα στους φορείς της διοίκησης να διορίζουν τον ...κηπουρό τους.

Παράλληλα με την επίτευξη συμφωνίας για τα θεσμικά θέματα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα οικονομικά θέματα με στόχο τη θεραπεία των απωλειών στη μνημονιακή εποχή.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών φορέων κρίνεται από την επίτευξη των στόχων και όχι από τα μεγάλα λόγια και την ακατάσχετη «διαδικασιολογία». Γι’ αυτό και επικροτεί τις προσπάθειες και τις επιλογές του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ στο θέμα της κατοχύρωσης νέας Συλλογικής Σύμβασης στο Δημόσιο. Στην κατεύθυνση αυτή η διαπραγμάτευση για την ΚΥΑ που αφορά τα οικονομικά θέματα εξελίσσεται θετικά.

Χωρίς μεγάλα λόγια η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει τη μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου αφήνοντας στην κρίση του όσους επιδίδονται σε ακατάσχετη καταγγελιολογία και όσους μετατρέπονται σε πλαγιοφύλακα ενός ακραίου και χωρίς αρχές πολιτικού ανταγωνισμού, εξυπηρετώντας στενά κομματικά συμφέροντα. Άλλωστε στόχος μας είναι η ουσία και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι θα υπάρχουν αισθητές βελτιώσεις και στα οικονομικά θέματα αν τελικά τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων . Και τότε κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του…