- Κατηγορία: Επικαιρότητα
- Γράφτηκε από τον/την Δ.Τ.
Κυπριακό: Εκβιαστικά διλήμματα της ιστορίας
Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού:δύσκολο το ζητούμενο, αφού πρϋποθέτει ότι πρέπει να παραδεχθείς το δίκαιο του εχθρού σου, για να συμβιώσεις ειρηνικά μαζί του.
Πρϋποθέτει ότι, πρέπει να ξεπεράσεις τα λάθη του παρελθόντος, τις αυτοκαταστροφικές εμμονές σου και να αποδείξεις ότι έμαθες να χάνεις.
Δύσκολο το ζητούμενο, αφού και ο εχθρός σου πρέπει να θέλει να συμβιώσει ειρηνικά μαζί σου και να σε πείσει για τις αγαθές προθέσεις του με κινήσεις καλής θέλησης.
Δύσκολο το ζητούμενο, γιατί "η ειρήνη θέλει δύναμη για να την αντέξεις" όπως λέει ο ποιητής.
Δύσκολο, αφού και οι ισχυροί εμπλεκόμενοι στο πρόβλημα, πρέπει να είναι ακριβοδίκαιοι διαιτητές και να προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους, για την επίτευξη του σκοπού.
Η ευθύνη της απόφασης στα εκβιαστικά διλλήματα της ιστορίας είναι πολύ βαρειά και θέλει πολύ αυτογνωσία.
Το καλύτερο δυνατόν δεν είναι καθόλου απλό επίτευγμα όταν διεκδικείται υπό πιεστικές συνθήκες.
Όταν η γέφυρα της υπέρβασης, πρέπει να θεμελιωθεί χωρίς καμμία παραχώρηση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν απόπειρα αυτοκαταστροφής...
ΥΓ) Με βάση τα σημερινά δεδομένα (οικονομική υπεροχή της χώρας μας, σαθρό πολιτικό σύστημα και οξεία οικονομική κρίση στην Τουρκία) η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση από τους Τούρκους το σχέδιο Ανάν για το κυπριακό.
Η Ελλάδα είναι εκεί που η Τουρκία θέλει να έρθει (Ευρωπαϊκή Ένωση) και μάλιστα συμμετέχει στις αποφάσεις που θα καθορίσουν την επιτυχία των επιδιώξεων της γειτονικής χώρας.
Δεν έχει κανένα λόγο να παραχωρήσει χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά της.