A+ A A-

Καπάκος: 14 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ



Δύο ημέρες πριν από την καθοριστική ψηφοφορία για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, ενημερώνει με 14 ερωτήσεις-απαντήσεις τους μετόχους-μέλη του ασφαλιστικού οργανισμού για τα βασικά στοιχεία του σχεδίου διάσωσης.

Ακόμη και την ύστατη ώρα όποιος έχει να αντιπαραθέσει κάτι μπορεί να το κάνει και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, αφού δεν θα προηγηθεί ΓΣ με συζητήσεις και παρεμβάσεις.

Σίγουρα δεν μπορούν να απαντηθούν όλες οι απορίες ούτε να προβλεφθεί με ακρίβεια κάθε παρενέργεια που θα προκύψει από τη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ. Όμως αν γίνει το πρώτο καθοριστικό βήμα, δηλαδή διασωθεί και ενισχυθεί με τη διεύρυνση ο ΕΔΟΕΑΠ, θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι κατάληλες διορθώσεις και θεραπείες.

Ο Σταύρος Καπάκος ηταν ο μόνος που είχε καταθέσει ρεαλιστική πρόταση-διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ στη ΓΣ του Ιουλίου η οποία περιλάμβανε συμμετοχή των εργοδοτών και της κυβέρνησης. 

Όσοι αντιπαρατέθησαν με οργή σε αυτή την πρόταση συνήθως εξέφραζαν επιθυμίες (να πληρώσουν οι εργοδότες! να νομοθετήσει η κυβέρνηση ό,τι επιθυμούμε... κ.λπ.). 

14  ερωτήσεις-απαντήσεις για τον  ΕΔΟΕΑΠ  Για «άπιστους Θωμάδες» και όχι μόνο

του Σταύρου Καπάκου*

Απαρτία με 5.200, απόφαση με 3.900

1). Ποιοί ψηφίζουν, πως  επιτυγχάνεται απαρτία, ποιά πλειοψηφία απαιτείται ώστε η απόφαση να είναι έγκυρη;

Απάντηση:Ψηφίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ (εργαζόμενοι, άνεργοι  και συνταξιούχοι) . Σύμφωνα με το άρθρο 25 του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ για την έγκριση των καταστατικών τροποποιήσεων απαιτείται ποσοστο απαρτίας 50% και η απόφαση λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία 75%.Κατα συνέπεια η συμμετοχή στην ψηφοφορία εχει καθοριστική σημασία για την έγκριση του σχεδίου σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ. Υπολογίζεται οτι πρέπει να προσέλθουν να ψηφίσουν τουλάχιστον 5.200 ασφαλισμένοι και οι τροποποιήσεις του καταστατικού να υπερψηφιστουν απο 3.900 συναδέλφους τουλάχιστον. Κατά συνέπεια η αποχή είναι  κίνδυνος θάνατος  για τον  ΕΔΟΕΑΠ.  Ακόμη κι αν αυτοαποκαλείται «επαναστατική» δεν παύει να αποτελεί ιδεολογικό ναυάγιο ενώ δεν οδηγεί στον πολιτικό παράδεισο…

Ποιοί εντάσσονται

2). Τι αλλαζει στον ΕΔΟΕΑΠ με την πρόταση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τις ρυθμίσεις για την διάσωσή του, τις οποίες καλούμαστε να εγκρίνουμε με την ψηφοφορία στην κάλπη

Απάντηση: Ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης,και όχι προαιρετικής. Παραμένει αυτοδιοίκητος με αιρετή ενδεκαμελή διοίκηση, με μόνο  ένα μέλος από την εργοδοτική πλευρά. Στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής ή εκπομπής (Εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, Ίντερνετ , συνδρομητικά κανάλια και περιοδικά).  Εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΣ/ΤΕΑΣ και όσοι δύναται να ασφαλιστούν σε αυτά, οι ενώσεις των οποίων επιμένουν να μείνουν εκτός. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι αποκτούμε ένα ταμείο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κλάδος ενοποιείται, πλην ελαχίστων, που οι ίδιοι επέλεξαν να μείνουν εκτός. Δεν υπάρχουν πλέον πατρίκιοι και πληβείοι. Ενωμένοι, και συσπειρωμένοι όλοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης, θα είμαστε πιο δυνατοί στις κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

3). Ακούσαμε πολλά το τελευταίο διάστημα όπως οτι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα παρέχει πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανέργους συναδέλφους μας;

Απάντηση: Είναι ένα απο τα ψεύδη, που διοχέτευσαν ορισμένοι «κολλημένοι»  συνδικαλιστές στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να κινδυνολογήσουν για να βρούν  ακροατήριο και να κτυπήσουν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παρά τις απαντήσεις που τους δόθηκαν επανηλειμένως συνέχισαν χωρίς ντροπή να διαδίδουν ασύστολα ψεύδη.  Στην πραγματικότητα ποτέ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μην καλύπτονται οι άνεργοι. Μάλιστα η καταστατική διάταξη για τους ανέργους δεν αλλάζει καν. Επομένως στον ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθούν να ασφαλίζονται οι άνεργοι, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις. Κατα συνέπειαεχει αποφασιστική σημασια η μαζική συμμετοχή των ανέργων συναδέλφων στην ψηφοφορία . Η προτεινόμενη τροποποίηση διασφαλίζει την διατήρηση της ασφάλισης τους ως ανέργων με το ασφάλιστρο των ανέργων.

4).  Και για τους συνταξιούχος όμως ακούσαμε οτι πετιούνται εκτός ΕΔΟΕΑΠ. Τι ισχύει;

  • Απάντηση. Ισχύει οτι και για τους ανέργους. Χωρίς ίχνος ντροπής οι ίδιοι αμετροεπείς κινδυνολόγοι διέδωσαν ένα ακόμη fake news. Δεν θα μπορούσε όμως  να είναι αλλιώς, στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται και οι συνταξιούχοι του.Ίσως οι διαδοσίες, επαγγελματίες δημόσιοι κατήγοροι, που αρέσκονται στο να τσαλαπατούν  την λογική και την δεοντολογία έχουν ένα ελαφρυντικό. Μπέρδεψαν ίσως  τους συνταξιούχους των άλλων ταμείων όπως ΤΑΤΑ, ΤΑΙΣΥΤ, δηλαδή τους συνταξιούχους τεχνικούς και περιοδικό τύπο, κλπ.   οι οποίοι όντως δεν εντάσσονται στον ΕΔΟΕΑΠ. Εντάσσονται μόνο οι εργαζόμενοι των κλάδων αυτών και όχι οι ήδη συνταξιούχοι. Οι κινδυνολόγοι φτάνουν μέχρι του σημείου να ισχυρίζονται ανερυθρίαστα οτι θα απολυθεί προσωπικό του ΕΔΟΕΑΠ, όταν είναι φανερό οτι  θα χρειαστούν προσλήψεις για να εξυπηρετηθούν επιπλέον  χιλιάδες  ασφαλισμένοι. Απο τους 10.000 άμεσα ασφαλισμένους  μπορεί να φτάσουμε στις 15.000 και θα απολύσουμε προσωπικό; Λίγη ντροπή βρε …ναυάγια.

Οι πηγές εσόδων

5)Και ποια θα είναι τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, που έχει μείνει χωρίς πόρους, απο το Σεπτεμβρίου του 2016 με την κατάργηση του αγγελιοσήμου, με εξαίρεση την εισφορά 3% των εργαζομένων και των συνταξιούχων;

  • Απάντηση: Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, αν ψηφιστεί το σχέδιο διάσωσης απο την Γενική Συνέλευση και εν συνεχεία απο τη Βουλή, όπως έχει δεσμευτεί δημοσίως η κυβέρνηση, θα προέλθουν απο την καθιέρωση εισφορών. α) Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εισφορά εργοδοτών 4,55% και εργαζομένων 2,55%. Η εισφορά των συνταξιούχων είναι 5% επί της επικουρικής σύνταξης και όχι επί του συνόλου των συντάξεων τους.

β)Για την επικούρηση. Εισφορά εργοδοτών  3,5% και εργαζομένων 3,5%.

γ) Για το εφάπαξ. Εισφορά 1% για τους  ήδη ασφαλισμένους. Οι νέοι ασφαλισμένοι, όσοι δηλαδή ασφαλιστούν στο εξής, δεν θα έχουν εισφορές και εφάπαξ.

6).Πόσα είναι τα χρήματα που συγκεντρώνονται απο αυτές τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων;

Απάντηση: Μετά τα σημερινά δεδομένα του ΕΔΟΕΑΠ, τους σημερινούς δηλαδή ασφαλισμένους συγκεντρώνονται περίπου  17 εκατομμύρια ευρώ, απο 3 εκατομμύρια που ήταν μέχρι σήμερα ενώ μετά την ολοκλήρωση της  διεύρυνσης και την ασφάλιση περίπου  άλλων πέντε χιλιάδων άμεσα ασφαλισμένων εκτιμάται οτι θα συγκεντρωθούν περίπου  25 εκατομμύρια ευρώ.

 7). Φτάνουν αυτές οι εισφορές για να καταστεί βιώσιμος ο διευρυμένος ΕΔΟΕΑΠ;

Απάντηση. Προφανώς δεν φτάνουν γιαυτό θεσπίζεται  μια επιπλέον εισφορά των επιχειρήσεων  επί του τζίρου. Επιβάλλεται, δηλαδή,  εργοδοτικήεισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών κάθε υπόχρεης επιχείρησης  σε όλη τη χώρα.

Περισσότερα απο το αγγελιόσημο!

8) Πόσα χρήματα εκτιμάται οτι θα συγκεντρωθούν απο την εισφορά 2% επι του τζίρου και κατά πόσο καλύπτουν αυτά την απώλεια του αγγελιόσημου;

Απάντηση: Απο την εισφορά επί του τζίρου εκτιμάται οτι θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 25-30 εκατομμύρια ευρώ έναντι περίπου  20 εκατομμυρίων που ήταν ετησίως το αγγελιόσημο για τον ΕΔΟΕΑΠ. Επομένως τα χρήματα θα είναι σε κάθε περίπτωση περισσότερα του αγγελιοσήμου. Μιλάμε βεβαίως για το ποσοστό του αγγελιοσήμου που πήγαινε στον ΕΔΟΕΑΠ. Όλα αυτά  σημαίνουν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα συγκεντρώνει  περίπου 50-55 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πράγμα που τον καθιστά βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.

Ανάχωμα και εφαλτήριο

9) Μήπως όμως χρειαστούν επιπλέον μέτρα μετά τα πρώτα χρόνια, πχ μετά την πρώτη  πενταετία ώστε εκτός απο την διάσωση να επιτύχουμε και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ για τα επόμενα πενήντα χρόνια;

Απάντηση: Μόλις εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, θα δούμε αν χρειάζονται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, και σε ποιό επίπεδο, ώστε να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα δηλαδή για την επόμενη πεντηκονταετία σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη. Πρέπει να δούμε πόσο αποδίδουν τα μέτρα, που θεσπίζονται και αφού νοικοκυρέψουμε το ταμείο μας εξοικονομώντας κονδύλια χωρίς περικοπές παροχών, θέμα όχι πολύ δύσκολο. Με την βάσιμη ελπίδα οτι σε δυο-τρία χρόνια οι δυνατότητες ελευθερίας της χώρας μας, έναντι των δανειστών, θα είναι περισσότερες  όπως και οτι πιθανόν θα αυξηθούν οι δυνατότητες υπέρβασης  της βαθιάς κρίσης στον χώρο της ενημέρωσης, με την ενίσχυση της διαφημιστικής δαπάνης, μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, όχι πλέον  για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που θα είναι δεδομένη,  αλλα και για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του σε βάθος πεντηκονταετίας. Σήμερα πετυχαίνουμε  τον στρατηγικό μας στόχο, που είναι η ένταξη των επιχειρήσεων του ιντερνετ και των συνδρομητικών και ψυχαγωγικών καναλιών, το ειδικό βάρος των οποίων θα αυξάνεται  στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ, των συναδέλφων μας, που εργάζονται στα σάιτ. Επομένωςδεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Κτίζουμε από τώρα το μέλλον. Τώρα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και αύριο, αν και εφόσον χρειαστεί, ενωμένοι, συσπειρωμένοι και πιό δυνατοί θα κάνουμε το δεύτερο.  Η ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία  και ως εφαλτήριο για τους νέους αγώνες, για τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα, ώστε να μπει  επιτέλους φραγμός  στην γενικευμένη απορρύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση.

Έσοδα πάνω απο  55 εκατομμύρια

10) Για να έχουμε ένα  μέτρο σύγκρισης πόσα  ήταν τα κονδύλια που εισέπραξε φέτος ο ΕΔΟΕΑΠ μέχρι σήμερα και πόσα  εκτιμάται οτι θα εισπράξει αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα;

Απάντηση: Ως νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ πριν απο πέντε μήνες αναλάβαμε τον ΕΔΟΕΑΠ απολύτως θνησιγενή με έσοδα περίπου 5 εκατομμύρια μέσα στο 2017 ενώ αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις,  που καλούμαστε να ψηφίσουμε, τον παραδίδουμε με έσοδα περίπου 55 εκατομμύρια. Ε δεν το λες  και λίγο ακόμη κι αν είσαι άπιστος Θωμάς…

11).Και πως θα διασφαλιστεί η εισπραξιμότητα των εισφορών, που θεσπίζονται με τις ρυθμίσεις για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που καλούμαστε να ψηφίσουμε; Γιατί δηλαδή οι εργοδότες θα πληρώσουν επιτέλους;

Απάντηση: Προκειμένου να διασφαλίζονται τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, αν και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, θα έχει την δυνατότητα να εισπράττει τις εισφορές που δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πράγμα που σημαίνει οτι οι εργοδότες δεν θα μπορούν πλέον να κλέβουν τις εισφορές μας ή να τις μεταθέτουν στις ελληνικές καλένδες των Δικαστηρίων.

Βάση η πρόταση της ΕΣΗΕΑ

12) Αν περάσει η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ στην ψηφοφορία, που θα γίνει με κάλπη, και ψηφιστεί στην συνέχεια απο τη Βουλή, ποια θα είναι η επιβάρυνση των εργοδοτών και ποιά των ασφαλισμένων;

Απάντηση: Με βάση την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών οι εργοδότες, ιδιώτες και δημόσιο,  καλούνταινα πληρώσουν περίπου το 80% των κονδυλίων για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ ενώ  οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι περίπου το 20%. Η διαφορά της κυβερνητικής συμβιβαστικής πρότασης, που καλούμαστε να εγκρίνουμε, με την πρόταση την οποία κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στις διαπραγματεύσεις είναι  ότι σύμφωνα με την δική μας πρόταση οι εργοδότες θα πλήρωναν πάνω από 90%. Αξίζει να επισημανθεί οτι αυτή η πρόταση της ΕΣΗΕΑ με βάση την οποία προσήλθαμε στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκε, δυστυχώς, από την εσωτερική αντιπολίτευση στο ΔΣ της Ένωσης, φιλοεργοδοτική, πράγμα που δείχνει πόσο άδικες, αμετροεπείς και μικρόνοες ήταν οι επιθέσεις, που υποστήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Εκείνο που μετράει όμως είναι το αποτέλεσμα και όχι τα ανέξοδα λόγια του αέρα. Το αποτέλεσμα μένει στην Ιστορία, όχι οι κραυγές των αμετροεπών, που γίνονται καπνός. Και το αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να είναι η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Εθισμένοι στο τζάμπα

13) Πως κρίνετε τη  δημόσια αντίδραση των έξι εργοδοτών, οι οποίοι, εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους  στην καθιέρωση της εισφοράς 2% επι του τζίρου, υποστηρίζοντας οτι θα πλήξει τις επιχειρήσεις τους;

Απάντηση: Ορισμένοι μεγαλοεκδότες έχουν εθιστεί στο τζάμπα και αντιδρούν επιχειρώντας  να διαμορφώσουν πολιτικό κλίμα εναντίον της ρύθμισης για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις και να φοβίσουν την κυβέρνηση ζητώντας κάποιες εξυπηρετήσεις, όπως φορολογικές διευκολύνσεις. Ένας έξ αυτών,για παράδειγμα, παρακρατεί  και δεν αποδίδει στον ΕΔΟΕΑΠ ούτε  την εισφορά των εργαζομένων  ύψους 3%. Αυτό σημαίνει οτι ένας  απο τους «οργισμένους» εκδότες χρωστάει πάνω απο 60.000 ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ μη αποδίδοντας την εισφορά των εργαζομένων που παρακρατεί. Προσέξτε τώρα μια αντίφαση. Οι εκδότες, που αντέδρασαν είναι όλοι του έντυπου τύπου. Γνωρίζουν άραγε οτι απο την αρχή του 2017 έχει καταργηθεί η εισφορά 5% επι των πωλήσεων των εφημερίδων τους. Πόσα κερδίζουν απο αυτή την ρύθμιση; Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και τώρα που καλούνται να πληρώσουν 4-5 εκατομμύρια, πέραν των εισφορών, ξεσηκώνονται! Μπάστα  «αδέρφια»…Διεκδικείστε τις επιστροφές, πριν σας πιάσει «ιερή» οργή και σε κάθε περίπτωση αποδεχθείτε οτι το τζάμπα τελείωσε. Αν δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε, πέραν της πολιτικής επιρροής, ζητείστε ιδέες και προτάσεις  για τα πνευματικά δικαιώματα και μην αφήνεστε στον ύπνο του δικαίου. Δείτε τι συμβαίνει στην Γαλλία, πιάστε επαφή με τον Κομισιόν ίσως έρχονται ρυθμίσεις ενώ εσείς «αγρόν ηγοράζατε»…

Η διάσωση στα χέρια μας

14) Και τι σχέδια έχετε  μετά την ενδεχόμενη επιτυχία διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ;

Απάντηση: Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι στα χέρια μας. Στα χέρια των ανθρώπων της ενημέρωσης. Όπως δεσμευτήκαμε απο την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης, η δημοκρατική νομιμοποίηση,θα είναι το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας όλων των μελών στην κάλπη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Δεν είναι τώρα η ώρα των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών.

Είναι η ώρα της ιστορικής ευθύνης για τον κλάδο μας.

Αν καταφέρουμε με την συμμετοχή μας και την ψήφο μας να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ και στην συνέχεια η Βουλή ψηφίσει τις ρυθμίσεις με μεγάλη πλειοψηφία,  όπως έχουν υποσχεθεί οι πολιτικές δυνάμεις ( σ.σ. δεν πιστεύουμε να αθετήσει κανείς την υπόσχεσή του) έχουμε σχέδια για το επόμενο διάστημα. Με ενισχυμένο ηθικό και δυνάμεις θα διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις, θα διεκδικήσουμε πνευματικά δικαιώματα που μπορούν να αποτελέσουν τονωτική ένεση για τις εφημερίδες και τα σοβαρά ενημερωτικά σάιτ, θα ανοίξουμε την ΕΣΗΕΑ στο νεο αίμα των συναδέλφων μας στο διαδίκτυο και  θα δώσουμε τον δύσκολο αλλα τόσο ωραίο αγώνα  για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης. Η ενημέρωση επιτελεί λειτουργία της δημοκρατίας.  Η δημοσιότητα και ο έλεγχος της εξουσίας, της κάθε εξουσίας, είναι καθήκον μαςΟ κοινωνικός μας ρόλος ειναι η πραγματική ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό. Η εποχή των τεράτων τελείωνει…

«ΝΑΙ» στην διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.
«ΟΧΙ» στο τζάμπα των εργοδοτών.

* Ο Σταύρος Καπάκος είναι γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκλεγμένος με την «Συσπείρωση»