A+ A A-

Μηνύματα του Α' γύρου...

Ένα από τα πολλά μηνύματα του Α' γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, ήταν και η οφθαλμοφανής ανικανότητα των περιβόητων κομματικών επιτελείων να καταστρώσουν μια αξιόλογη, χωρίς σοβαρά λάθη, επικοινωνιακή πρόταση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Με πιο εκκωφαντική «γκάφα» την επιλογή από τη ΝΔ της υποψηφιότητας Τζαννετάκου, ο Α' γύρος έδειξε την «αρπακολιτζίδικη» νοοτροπία των επιτελείων των δύο κομμάτων εξουσίας ( το ΠΑΣΟΚ τα έκανε εξίσου θάλασσα και εκτέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου επέλεξε τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» στους υποψήφιους της ΝΔ, με αποτέλεσμα να εκλεγούν άνετα από την πρώτη Κυριακή).
Οι μέτριες επιδόσεις των επιτελείων των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία κυριαρχούνται, το μεν κυβερνητικό, από αγωνία για να μη χάσει τις καρέκλες του, το δε αξιωματικώς αντιπολιτευόμενο από το άγχος να καθίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πάνω σε αυτές, είναι ένα θλιβερό και ανησυχητικό φαινόμενο.
Αυτή η προχειρότητα σε συνδυασμό με την αλαζονία, είναι ικανή να αναστήσει ακόμη και τους βρυκόλακες του παρελθόντος και να εκθρέψει, σε ανύποπτο χρόνο, φρούδες προσδοκίες μεσσιανισμού, με απροσμέτρητες συνέπειες.
Η μετριότητα αυτή ηττήθηκε κατά κράτος από τον Καρατζαφέρη στην Αθήνα και από τον Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη, δύο υποψήφιους που "παίζουν μπάλα" στο γήπεδο του θυμικού πολύ καλύτερα από τους ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους των αρχηγικών επιτελείων. Δύο υποψήφιους, που εισβάλλουν με το συναίσθημα στα ευάλωτα ιδεολογικά οχυρά των εκπροσώπων του «συστήματος», οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό, στριφογυρίζουν με μισόλογα γύρω από τα κοινωνικά προβλήματα και εκφράζονται μόνον με "ξύλινη γλώσσα".
Μαζί με τον Καρατζαφέρη, πρωταγωνιστής του Α' γύρου ήταν και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο κατευναστής της υπαρξιακής αγωνίας του λαού που ζει δύσκολες μέρες ακρίβειας και ανεργίας.
Ο μακαριότατος, ο οποίος αποκάλεσε τους ψηφοφόρους του Καρατζαφέρη «καλούς χριστιανούς», ήταν ο «σιωπηλός» νικητής των νομαρχιακών εκλογών στην Αττική.
Ο υβριστής του, Γιάννης Τζαννετάκος, «το μαύρο πρόβατο», αποδοκιμάστηκε από ένα μεγάλο ποσοστό του κόμματος που τον υποστήριζε, ενώ οι συνυποψήφιοί του (Βεζυργιάννης-Σορώτου-Τσανάκη), διαχώρισαν τη θέση τους και έτρεξαν, έστω και την τελευταία ώρα, να υποβάλλουν τα σέβη τους στον αρχιεπίσκοπο και να πάρουν την ευχή του για να παλέψουν στο Β' γύρο.
Έκαναν την «ανάγκην φιλοτιμία», ελπίζοντας ότι στο Β' Γύρο, θα πάρουν μέσω αρχιεπισκόπου, τους «καλούς χριστιανούς» που ψήφισαν Καρατζαφέρη.
Με απλά λόγια, ζήτησαν -προφανώς με προτροπή του κομματικού τους αρχηγείου- το έλεος του μακαριότατου.
Και με ακόμη πιο απλά, έκαναν αυτό που ζητούσε ο Καρατζαφέρης από τον Τζαννετάκο: ζήτησαν συγγνώμη, εκ μέρους του, από τον αρχιεπίσκοπο.

Συνοψίζοντας με τίτλους τα μηνύματα που μας έστειλε ο Α' Γύρος, θα λέγαμε οτι:
Α) 250 χιλιάδες «καλοί χριστιανοί» ψήφισαν Καρατζαφέρη.
Β) Ο αρχιεπίσκοπος δεν ξεχνά, πολιτεύεται, νικά.
Γ) Η ΝΔ ζήτησε συγγνώμη από τον μακαριότατο!
Δ) Η άσωτη ΝΔ επέστρεψε στους κόλπους της εκκλησίας!